Το πρώτο μεγάλου μήκους ιαπωνικό animation μας αποκαλύπτεται

Η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια του "Momotaro, Sacred Sailors"

Η ιαπωνική σχολή animation είναι εκ των σημαντικότερων στον κόσμο, είτε μιλάμε για τη «δυναστεία» του Studio Ghibli, είτε για ανεξάρτητες δουλειές, εκτός του διάσημου στούντιο. Ποιο ήταν όμως το πρώτο μεγάλου μήκους δείγμα γραφής κινουμένων σχεδίων από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου; Σε λίγους μήνες θα μπορέσουμε να το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, καθώς η Funimation Entertainment εξασφάλισε τα αμερικανικά δικαιώματα του «Momotaro, Sacred Sailors» , το οποίο αποκαταστάθηκε ψηφιακά.

Το φιλμ, παραγωγής 1944, συγκαταλέγεται στο είδος των προπαγανδιστικών, πράγμα λογικό αν αναλογιστούμε πως εκείνη την περίοδο η ασιατική χώρα ζούσε σε ρυθμούς Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε σκηνοθεσία του Mitsuyo Seo (κορυφαίου σκηνοθέτη animation της εποχής), η ταινία βασίζεται στο παραμύθι του Momotaro, ενός αγοριού που γεννήθηκε από ένα ροδάκινο και κατατρόπωνε τέρατα. Στην προσαρμοσμένη, προπαγανδιστική εκδοχή, ο πρωταγωνιστής μας και οι φίλοι του είναι μέλη του πολεμικού ναυτικού της Ιαπωνίας και τα τέρατα είναι -μαντέψτε- οι Συμμαχικές Δυνάμεις.

Το διαρκειας 74 λεπτών animation, λέγεται πως είναι υψηλής ποιότητας για την εποχή, «εφάμιλλο των παραγωγών της Disney», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Funimation. Ελάχιστοι κατάφεραν να το παρακολουθήσουν στον κινηματογράφο την εποχή της προβολής του, λόγω της πολεμικής κατάστασης στη χώρα.

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ