Ψεύτης Ήλιος 2: Η Έξοδος – Burnt by the Sun 2: Exodus(2010)

Δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αριστουργηματική πρώτη ταινία του 1994

 ★☆☆☆☆ 

Σκηνοθεσία: Nikita Mikhalkov
Σενάριο: Nikita Mikhalkov, Rustam Ibragimbekov, Aleksandr Novotosky, Vladimir Moiseyenko
Πρωταγωνιστούν: Nikita Mikhalkov, Oleg Menshikov, Dmitriy Dyuzhev
Διάρκεια: 152’
Χώρα: Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία
Διανομή: Weird Wave

Poster1941. Πέντε χρόνια έχουν περάσει απο τότε που το πεπρωμένο του στρατηγού Κότοφ και της οικογένειας του άλλαξε για πάντα. Στο ξεκίνημα του πολέμου ο Κότοφ καταφέρνει να αποδράσει απο το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο έχει καταδικαστεί αλλά καταλήγει να πολεμά στην πρώτη γραμμή. Έπειτα απο έναν τραυματισμό, θα μεταφερθεί σε ένα στρατόπεδο και πιστεύοντας πως η σύζυγος και η κόρη του είναι νεκρές θα παραμείνει με τους συμπολεμιστές του. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Οι δύο γυναίκες είναι ζωντανές και η κόρη του η Νάντια ως στρατιωτική νοσοκόμα πλέον θα κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να ξαναβρεί τον χαμένο πατέρα της.

Δεκαέξι χρόνια μετά τον »Ψεύτη Ήλιο» και το Oscar ξενόγλωσσης ταινίας (η ταινία είναι παραγωγής 2010), και είκοσι χρόνια μετά το αριστούργημα του »URGA’ Η Γη του έρωτα» ο Ρώσος σκηνοθέτης Νικήτα Μιχάλκοφ, αποφάσισε να κάνει μια τριλογία με αφετηρία τον Ψεύτη Ήλιο, την ταινία που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Με έναν προυπολογισμό 55 εκατομμυρίων δολαρίων και με βλέψεις για την δημιουργία ενός πολεμικού έπους που θα ικανοποιούσε τις υπέρμετρες φιλοδοξίες πλέον του σκηνοθέτη- απο τον Κουρέα της Σιβηρίας και μετά ο Μιχάλκοφ έδειξε τις τάσεις του- η ταινία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ατμόσφαιρα και τον λυρισμό της πρώτης ταινίας η οποία απλά χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για να δημιουργηθεί μια τριλογία που δεν υπήρχε λόγος.

Ο Μιχάλκοφ δήλωσε σε συνέντευξη του ότι η ιδέα της δεύτερης ταινίας γεννήθηκε ενώ παρακολουθούσε το »Saving Private Ryan» του Steven Spielberg. Κακά τα ψέμματα όμως η δήλωση προκαλεί μειδίαμα. Η ταινία αποτελεί μια σπατάλη χρημάτων και το κυριότερο είναι πως δεν ικανοποιεί ούτε σαν πολεμικό έπος αλλά ούτε και σαν πολιτική καταγγελία. Με μια τεράστια διάρκεια και με ένα τρίτο μέρος ήδη, ο Μιχάλκοφ σαν να ξέχασε τον παλιό του εαυτό, έκανε την πλάκα του και αυτό φαίνεται και στην αστεία σχεδόν ερμηνεία του.

Η ταινία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αριστουργηματική πρώτη ταινία του 1994 και επιλέγουμε συνειδητά και κινηματογραφικά να παραμείνουμε εκεί.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*