Ψυχρά και Ανάποδα – Frozen (2013)

...


 

Γράφει η Δανάη Σωπασή


Σκηνοθεσία: Chris Buck, Jennifer Lee
Σενάριο:Chris Buck, Jennifer Lee, Shane Morris, (βασισμένο στο παραμύθι του) Hans Christian Andersen
Με τις φωνές των: Kristen Bell, Josh Gad, Idina Menzel
Διάρκεια: 102′
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή: Feelgood

 

afisaΗ Disney δημιούργησε για το τέλος του χρόνου μια αρκετά δροσερή παιδική ταινία. Από τους δημιουργούς των αξέχαστων παιδικών ταινιών Tarzan, Μαλλιά Κουβάρια, έρχεται άλλη μια δημιουργία συνδυάζει την παιδική ιστορία με το μιούζικαλ. Η animation ιστορία μας ταξιδεύει στο Βασίλειο του Arendelle. Εκεί παρακολουθούμε τις πριγκίπισσες Elsa και Anna από νεαρή ηλικία. Η καθημερινότητα τους είναι τόσο αγαπημένη με εκείνες να φτιάχνουν χιόνι σε ένα από τα δωμάτια του παλατιού. Το ευχάριστο κλίμα διακόπτεται από μια αναπάντεχα μελαγχολική στιγμή ρεαλισμού. Είναι η στιγμή της διαπίστωσης για μια δύναμη που οφείλει να ελεγχθεί. Σύντομα οι δυο αδερφές θα δουν τις ζωές τους να αλλάζουν δραματικά.

Απομακρύνονται από το τοπίο της ουτοπικής ευτυχίας και διαμορφώνουν διαφορετικό χαρακτήρα. Δυστυχώς όμως οι εξωτερικές προκλήσεις θα κάνουν την πριγκίπισσα Elsa να φανερώσει ξανά την δύναμη της και να προκαλέσει ένα αιώνιο καιρικό φαινόμενο. Σύντομα, ο χειμώνας θα είναι η μοναδική εποχή την οποία και θα βιώνουν για χρόνια. Στο μοναχικό και εποικοδομητικό ταξίδι που θα ακολουθήσουν αντιστοίχως οι δυο πρωταγωνίστριες θα ανακαλύψουν τα πραγματικά μονοπάτια της αυτογνωσίας. Η δε χαρισματική και εσωστρεφής πλέον Elsa θα απορροφηθεί στην μοναχικότητα και την δημιουργικότητα, ενώ η τολμηρή και εκφραστική Anna θα την αναζητήσει σε συνεργασία με τον συνοδοιπόρο Kristoff. Εκείνος ταξιδεύει με τον αγαπημένο του τάρανδο Swen.

Στην πορεία τους θα συναντήσουν και τον χιονάνθρωπο Olaf και όλοι μαζί θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ο Kristoff με το όχι τόσο δυναμικό παρουσιαστικό θα την βοηθήσει να βρει την αδερφή της και ταυτοχρόνως θα καταφέρει να νικήσει τις εσωτερικές του αμφιβολίες. Το χάρισμα – αντίποινο της μαγείας έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο για να προσδώσει άλλοτε την λύτρωση και άλλοτε το μαρτύριο στις ζωές όλων των κατοίκων. Μα ύστερα από την διαπίστωση έρχεται η αγάπη ως την μοναδική κινητήρια δύναμη για κάθε ανθρώπινη αρμονία και εξέλιξη.

Η ταινία οριοθετείται στο πλαίσιο του φανταστικού με πανανθρώπινη ιστορία. Η καταπληκτική του φωτογραφία σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη δημιουργία που είναι πλήρως συμβατή όπου είναι αναγκαία, ταξιδεύουν τον θεατή σε έναν ιδιαίτερο μονοπάτι προβολής. Ως προς την υπόθεση της ταινίας, η ιστορία μπορεί να καλύψει περισσότερο τις νεαρές ηλικίες που θα δουν μέσα από την υπερβολή των χαρακτήρων τον ενθουσιασμό και την φαντασία που αποζητούν. Όσον αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές, μάλλον θα θαυμάσουν περισσότερο την γενική ιδέα της ιστορίας, παρά τις λεπτομέρειες και τους διαλόγους που ορισμένες φορές επαναλαμβάνονται συνεχώς. Μια δημιουργία σίγουρα για προβολή στην τρισδιάστατη μορφή της. Για όσους θα επιλέξουν την προβολή στο σινεμά, η ταινία είναι διαθέσιμη τόσο σε μεταγλώττιση όσο και με υποτίτλους. Τις φωνές στο μεταγλωττισμένο δανείζουν οι: Κώστας Δαρλάσης, Ηλίας Ζερβός, Φοίβος Ριμένας, Ψρήστος Συριώτης, Σία Κοσκινά, Βάσια Ζαχαροπούλου, Κώστας Μπακάλης, Πάνος Μουζουράκης. Προσφέρεται εξίσου και για προβολή στο σπίτι, έχοντας πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ