Ψυχώ – Psycho (1960)

  Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock Σενάριο: Joseph Stefano, (βασισμένο στο βιβλίο του) Robert Bloch Πρωταγωνιστούν: Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Janet Leigh Διάρκεια: 109’ Χώρα: Η.Π.Α....


 


Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Σενάριο: Joseph Stefano, (βασισμένο στο βιβλίο του) Robert Bloch
Πρωταγωνιστούν: Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Janet Leigh


Διάρκεια: 109’
Χώρα: Η.Π.Α.

 

Μια νέα γυναίκα κλέβει $40.000 από τον πελάτη του εργοδότη της. Νομίζοντας ότι την ανακάλυψαν και την κυνηγάνε αποφασίζει να μείνει για λίγες μέρες σε ένα μοτέλ, όμως ο ιδιοκτήτης του μοτέλ είναι ψυχωτικός και έχει εμμονές για τη μάνα του.

Ίσως το πιο επιδραστικό θρίλερ που έχει γυριστεί ποτέ. Από την υποβλητική σκηνοθεσία και την ερμηνεία του Anthony Perkins, μέχρι την διάσημη σκηνή με την Janet Leigh στη μπανιέρα και το εμβληματικό ανατριχιαστικό μουσικό θέμα που αναγνωρίζει πλέον και ο μη μυημένος κινηματογραφικός θεατής, το Ψυχώ βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων θεατών και κριτικών.

Καθηλωτικό από την αρχή μέχρι την τελική ανατροπή, το Ψυχω είναι μια ταινία που αντιγράφτηκε, αναλύθηκε, καθιέρωσε πρότυπα κινηματογράφισης και χωρίς υποκύψει σε splatter ευκολίες, δημιούργησε κανόνες για το είδος του και το σινεμά ολόκληρο. Τα sequel που ακολούθησαν καθώς και το remake του 1998 δεν κατάφεραν ούτε καν να πλησιάσουν στο μεγαλείο αυτού του αριστουργήματος του Alfred Hitchcock.

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ