Re-Animator (1985)

Το "Re-Animator" είναι ένα αιματηρό πανηγύρι, χαλαρά βασισμένο στην ιστορία του Αμερικανού συγγραφέα του φανταστικού Χ. Φ. Λάβκκραφτ, με τίτλο Herbert West, Re-Animator.

Ο Ντάν Κέϊν (Μπρούς Άμποτ) είναι ένας έξυπνος και αφοσιωμένος φοιτητής Ιατρικής ο οποίος παρέα με την μέλλουσα αρραβωνιαστικιά του Μέγκαν (Μπάρμπαρα Κράμπτον) περνούν μια κατά τα άλλα φυσιολογική, κολλεγιακή ζωή κάνοντας σχέδια για το μέλλον.  Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που στην ζωή τους θα εμφανιστεί ένας νέος, ιδιότροπος φοιτητήτης ο Χέρμπερτ Γουέστ (Τζέφρεϊ Κόμπς).  Ο Γουέστ μετακομίζει στο σπίτι του Ντάν ο οποίος αναζητεί συγκάτοικο και τα πράγματα παίρνουν από εκεί την κατηφόρα, για τον απλό λόγο οτι ο Γουέστ έχει ανακαλύψει την φόρμουλα που επαναφέρει στην ζωή τους νεκρούς ιστούς!  Η κατάσταση θα οδηγηθεί εκτός ελέγχου όταν στο ανατομικό τραπέζι του βρεθεί πρώτα η γάτα του Ντάν, μετά ένα πτώμα από το νεκροτομείο του νοσοκομείου, και μετά ακόμη ένα, κι ακόμη ένα…

Το «Re-Animator» είναι ένα αιματηρό πανηγύρι, χαλαρά βασισμένο στην ιστορία του Αμερικανού συγγραφέα του φανταστικού Χ. Φ. Λάβκκραφτ, με τίτλο «Herbert West, Re-Animator».

6d7afb52-ade1-11de-9587-001cc4c03286.image

Ο Λάβκραφτ είχε αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες συγγραφικές δυνάμεις στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και του τρόμου σε παγκόσμιο επίπεδο, τροφοδοτώντας τη φαντασία αναρίθμητων σύγχρονων-και οχι μόνο- συγγραφέων, σκηνοθετών και πάσης φύσεως δημιουργών που έχουν επηρεαστεί από το έργο του.  Ο μύθος του Κθούλου, το Νεκρονομικόν και το είδος που ο ίδιος εμπνεύστηκε, αυτό του ‘κοσμικού τρόμου’ (οτι δηλαδή οι άνθρωποι είναι έρμαια απέναντι στην εχθρότητα και την αδυναμία κατανόησης του σύμπαντος), ήταν μερικά από τα αποτελέσματα των φιλοσοφικών του-όσο κι αν φαίνεται περίεργο- αναζητήσεων.  Μέσω της φρίκης, των βδελυρών του τεράτων και του αρχεγονικού του τρόμου, δημιουργούσε ιστορίες πλούσιες σε γλαφυρές εικόνες και γεμάτες ανθρώπινο φόβο και πόνο.  Στη σημερινή εποχή ο Κάρπεντερ (κυρίως ο παλιός, με το αριστουργηματικό «In the Mouth of Madness»), αλλά και ο Στίβεν Κίνγκ, αποτελούν γνήσια  καλλιτεχνικά παιδιά του Λάβκραφτ.

Ένας ακόμη ‘γόνος’ του Αμερικανού συγγραφέα είναι και ο σκηνοθέτης Στιούαρτ Γκόρντον ο οποίος εκτός από το «Re-Animator» έχει γυρίσει τρεις ακόμα ταινίες που βασίζονται σε ιστορίες του Λάβραφτ.  Το «From Beyond» (1986), «Castle Freak» (1995) και «Dagon» (2001).  Βέβαια είναι ολοφάνερο οτι καμιά από τις μετέπειτα ταινίες του δεν χαρακτηρίστηκαν τόσο από την καλτίλικη αίγλη της σημερινής μας ταινίας.

Με μια πιθανή προσπάθεια παρώδησης του «Frankenstein» ο Γκόρντον δίνει ρέστα με τη χρήστη 25 λίτρων ψεύτικου αίματος, κομμένων κεφαλιών που εξακολουθούν να ηδονίζονται σεξουαλικά, ξεντεριάσματα, γατιά που επανέρχονται στη ζωή όμοια με λυσσασμένα αρπακτικά, φουλ γυμνό της καλλονής πρωταγωνίστριας και ένα κάστ που απλά δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά.  Και γιατί να το κάνει άλλωστε;  Είναι νομίζετε τυχαίο το γεγονός οτι οι Κόμπς και Κράμπτον πρωταγωνίστησαν και στις άλλες λοβκραφτικές ταινίες του Γκόρντον;  Δε νομίζω.

Το «Re-Animator» είναι μια σπλάτερ κωμωδία που θα σε κάνει να γελάσεις, αλλά και να αηδιάσεις εξίσου, με τις εξωπραγματικές καταστάσεις, τις καρικατουρίστικες ερμηνείες και την γενικότερη campy αισθητική της.  Δες την με καλή παρέα και δε θα χάσετε. Και να έχετε κατά νου οτι αυτό είναι μόνο η αρχή…

Highlight: Η σκηνή που ο Κόμπς αιχμαλωτίζεται από ένα τεράστιο παχύ έντερο το οποίο έχει ορμήσει κατά πάνω του, μέσα από ένα ακέφαλο πτώμα.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ