” Έφυγε ” ο εξαιρετικός Ρίτσαρντ Γκρίφιθς.

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το ρόλο του Vurnon Dursley στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ που έσπασε τα ταμεία. Η αλήθεια...

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το ρόλο του Vurnon Dursley στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ που έσπασε τα ταμεία. Η αλήθεια είναι όμως πως είχε μία πλούσια κινηματογραφική -αλλά και θεατρική– καριέρα. Περί τον Ρίτσαρντ Γκρίφιθς ο λόγος, που απεβίωσε την Πέμπτη 28 Μαρτίου, σε ηλικία 65 ετών λόγω επιπλοκών μετά από εγχείρηση καρδιάς.

Γεννημένος στο βόρειο Γιορκσάιρ της Αγγλίας το 1947, ο Γκρίφιθς πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Οι γόνεις του ήταν κωφάλαλοι και ο ίδιος αναγκάστηκε να μάθει από πολύ μικρός τη νοηματική γλώσσα ώστε να επικοινωνεί μαζί τους. Αυτές οι συνθήκες, τον οδήγησαν σε αρκετές προσπάθειες να το σκάσει από το σπίτι και σε πολλές εφήμερες δουλειές, αλλά ευτυχώς για την 7η τέχνη σύντομα αποφάσισε να γυρίσει στο σχολείο και να παρακολουθήσει μαθήματα ηθοποιίας στο τοπικό κολλέγιο.

Μετέπειτα, συνέχισε τις σπουδές του στη σχολή θεάτρου του Μάντσεστερ και αργότερα έρχεται η πρόσληψη του στο BBC. Σύντομα, άρχισε να χτίζει φήμη ως εξαιρετικός σεξπιρικός ηθοποιός, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων το ρόλο του βασιλιά στον Χένρι τον 8ο. Η παρθενική του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έρχεται το 1975 με την ταινία It shouldn’t happen to a vet. Ακολουθούν δευτερεύοντες ρόλοι σε σπουδαίες παραγωγές της εποχής, όπως το Chariots of Fire και το Ghandi.

Ίσως η καλύτερη του ερμηνεία και ένας ρόλος που τον καθιέρωσε ήταν η ενσάρκωση του Uncle Monty στο εκπληκτικό Withnail And I του Μπρους Ρόμπινσον το 1987. Αξιοσημείωτη επίσης, η συμμετοχή του στο History Boys, αρχικά στο θέατρο(κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την ερμηνεία του) και μετά στην κινηματογραφική μεταφορά του το 2008.

Με τη συμμετοχή του στα υπερεπιτυχημένα Χάρι Πότερ, πέτυχε την παγκόσμια αναγνώριση του ονόματος του, κάτι που αδίκως δεν είχε καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε ως Vernon Dursley σε 5 ταινίες της διάσημης σειράς.

Τα τελευταία χρόνια, περιορίστηκε σε cameo εμφανίσεις σε μεγάλες παραγωγές όπως το Πειρατές της Καραϊβικής και το Hugo.

Ας τον απολαύσουμε στον καλύτερο-πιθανότατα- ρόλο του.

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ