Πέθανε ο δημιουργός του Yoda, κι άλλων χαρακτήρων, Stuart Freeborn

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Ο Stuart Freeborn, ο μακιγιέρ όπου δημιούργησε τον Yoda και τον Chewbacca πέθανε την Τρίτη στο Λονδίνο σε ηλικία 98 ετών από φυσικά αίτια. Ο Freeborn γεννημένος στο Λονδίνο το 1914 και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο την δεκαετία του ’30 όπου δούλεψε δίπλα στον Ούγγρο σκηνοθέτη Alaxander Korda και έκανε το μακιγιάζ για τις Marlene Dietrich και Vivien Leigh ανάμεσα σε άλλες.

Δούλεψε δίπλα και στον Kubrick μεταμορφώνοντας τον Peter Sellers στους χαρακτήρες του “Dr. Strangelove” αλλά και δημιούργησε τα κοστούμια πιθήκων για την αρχική σκηνή στο “2001: Space Odyssey”. Όμως για αυτό που θα μείνει πιο γνωστός είναι για την δημιουργία του Chewbacca, του Jabba the Hutt και του Yoda στα “Star Wars”. O George Lucas είπε για τον θάνατο του συναδέλφου και φίλου του: “το μεράκι και η δεξιοτεχνία του θα ζει για πάντα στους χαρακτήρες που δημιούργησε. Μπορεί τα πλάσματα που δημιούργησε για το Star Wars να ξανασχεδιαστούν σε νέες μορφές από τις νέες γενιές αλλά στην καρδιά τους θα είναι ότι ο Stuart δημιούργησε για τις πρώτες ταινίες.”

O Freeborn είχε πει σε μια συνέντευξή του στο BBC ότι όταν τον πλησίασε ένας νεαρός με το όνομα George Lucas και του είπε ότι έχει ένα σενάριο με τίτλο “Star Wars”, σκέφτηκε ότι “είχε μια καλή ιδέα και πίστεψα σε αυτή. Έδειχνε πολύ αποφασισμένος.” O Freeborn μπορεί να μην πήρε κανένα Όσκαρ, ούτε καν να προτάθηκε, για την δουλειά του, αλλά σίγουρα οι δημιουργίες του θα μείνουν όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στις καρδίες όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*