Οι Πέντε Θρύλοι – Rise of the Guardians (2012)

...


 

Γράφει η Bάσω Γκαγκά


Σκηνοθεσία: Peter Ramsey
Σενάριο: David Lindsay-Abaire βασισμένο στο βιβλίο του William Joyce William Joyce
Με τις φωνές των: Jude Law, Hugh Jackman, Alec Baldwin, Chris Pine, Isla Fisher και στα ελληνικά με: Αντίνοος Αλμπάνης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Μήλιος, Στεφανία Φιλιάδη, Χριστόδουλος Στυλιανού
Διάρκεια: 97’
Χώρα: Η.Π.Α.

 

Στο πιο κεντρικό σημείο του κάστρου του Βόρειου Πόλου, εκεί που ο Άγιος Βασίλης δουλεύει έναν ολόκληρο χρόνο για τη χαρά μιας νύχτας, βρίσκεται μία τεράστια υδρόγειος, γεμάτη αναμμένα φωτάκια, σα νυχτερινή φωτογραφία της γης από το διάστημα. Μόνο που τα φωτάκια αυτά δεν έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και τον ηλεκτρισμό. Τα φωτάκια αυτά συμβολίζουν τις ψυχές των παιδιών που πιστεύουν πραγματικά στους θρύλους της ηλικίας της μαγείας. Υπάρχει τέτοια ηλικία στις μέρες μας; Είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί εύκολα να απαντηθεί. Λίγο πριν όμως την κατεξοχήν μαγική χριστουγεννιάτικη περίοδο, οι ενήλικες ίσως είναι αυτοί που αναζητούν πιο πολύ απ’ όλους, τα δικά τους γλυκά και ευτυχισμένα όνειρα.

Ο Τζακ Πάγος αναδύεται από την παγωμένη λίμνη και ανακαλύπτει σιγά σιγά τις δυνάμεις του. Είναι στην ουσία ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, μόνο που μπορεί να πετάξει και να μετατρέψει με το άγγιγμά του οτιδήποτε σε πάγο. Τα άλλα παιδιά όμως, δεν μπορούν να τον δουν. Ο Βόρειος, ή καλύτερα ο δικός μας Άγιος Βασίλης συγκεντρώνει στο κάστρο του όλους τους θρύλους, μπροστά σε μια παλιά γνώριμη απειλή που επιστρέφει, τον Πίσσα, τον γνωστό σε όλους μας Μπαμπούλα. Το φεγγάρι όμως που συγκαλεί αυτή τη συνάντηση, ζητά τη βοήθεια του μη-θρύλου και όχι και τόσο δημοφιλούς Τζακ Πάγου. Ο Βόρειος, η Νεράιδα των Δοντιών, το Πασχαλινό Λαγουδάκι, ο Άμμος και ο Τζακ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν πόλεμο, που θέτει σε κίνδυνο την ευτυχία των παιδιών όλου του κόσμου.

Η υπογραφή της Dreamworks έχει μεγάλη βαρύτητα και για μία ακόμα φορά αποδεικνύει το γιατί. Με λεπτομερέστατο σχεδιασμό, άψογη τρισδιάστατη απόδοση, ανώτατη ποιότητα επεξεργασίας και την εξαιρετική σκηνοθεσία του Peter Ramsey, το “Rise of the Guardians” έχει ήδη καβατζάρει το πρώτο του βραβείο για φέτος στα Hollywood Film Awards για το καλύτερο animation και οδεύει ολοταχώς προς τα Όσκαρ.

Η ιστορία μπαίνει στο ψητό απ’ το πρώτο κιόλας λεπτό. Η δράση δε χάνει σε ρυθμό, με πολλές απολαυστικές τρισδιάστατες διαδρομές με το έλκηθρο του Άη Βασίλη ή μέσα από τα λαγούμια του τεράστιου Πασχαλινού Λαγού ή πάνω στα παγωμένα μονοπάτια αλά Iceman, του Τζακ Πάγου. Ο Ramsey έχει δώσει μεγάλη κινητικότητα στην ιστορία του, κάτι που σε συνδυασμό με τα ξεκαρδιστικά gags, τις έξυπνες ατάκες και τον “εξοπλισμό” των χαρακτήρων, έχει δημιουργήσει ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που ξεφεύγει αρκετά από τα στερεότυπα.

Έτσι, μένουμε με την ονομασία “Βόρειος”, καθ’ ότι αυτός ο Άη Βασίλης χρησιμοποιεί γιαταγάνια και κάνει τατού “Naughty” και “Nice” στο κάτω μέρος των τεράστιων βραχιόνων του, ενώ ο Λαγός, διαστάσεων Donnie Darko, έχει διαρκώς διαθέσιμα τα αγαπημένα του μπούμερανγκ. Ο Πίσσας απ’ την άλλη, παραπέμπει άνετα σε Χαριποτερικές φιγούρες, ένας αρκετά τρομακτικός κακός, που διαφοροποιείται αισθητά από τα συνηθισμένα καλούπια των κακών των παραμυθιών. Έπειτα έχουμε και τα νέου τύπου μινιόνς στα πρόσωπα των υποτίθεται γνωστών μας ξωτικών, αλλά εδώ θα ξανασυστηθούμε και με τα Γιέτι, τους “πραγματικούς” βοηθούς του Άη Βασίλη, για να ανακαλύψουμε πως δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο νομίζαμε.

Η φαντασία του William Joyce, που φέτος τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για το “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”, φαίνεται πως έχει μεγάλη γκάμα ηλικιών. Βασισμένο στους φρουρούς του δικού του βιβλίου “Guardians of Childhood”, η ταινία πετυχαίνει να διατηρήσει τη Χριστουγεννιάτικη μαγεία, σε ένα σύμπαν αρκετά σκοτεινό, μιλώντας εξολοκλήρου τη γλώσσα των παιδιών και αγγίζοντας εξίσου την παιδικότητα των μεγάλων. Ο σεναριογράφος David Lindsay-Abaire απ’ την άλλη, είναι κάτοχος Βραβείου Pulitzer. Αρχίζεις να πιστεύεις ότι τελικά η επιτυχία της ταινίας δεν είναι απλή σύμπτωση.

Στην ουσία η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον καινούργιο ήρωα Τζακ Πάγο. Το δικό του παρελθόν εξερευνούμε, ενώ συμμεριζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλο χαρακτήρα τα διλλήματα και τις απογοητεύσεις του. Εδώ ο τρόπος που μπερδεύονται στην κυριολεξία όλοι οι θρύλοι της παιδικής φαντασίας με τον μεγάλο αντιήρωα των παιδιών, Μπαμπούλα δίνει κάποιες υπέροχες εικόνες και ερμηνείες, την ώρα που ο Τζακ αντιπροσωπεύει ένα νέο Πίτερ Παν, που αναπροσδιορίζει τις αξίες του και ανακαλύπτει τον “πυρήνα” που χτίζει το δικό του θρύλο.

Όσον αφορά τη μεταγλώττιση, γίνεται μια αρκετά καλή προσπάθεια, αλλά όταν βλέπεις στο cast ονόματα σαν αυτά των Jude Law, Hugh Jackman, Alec Baldwin, Chris Pine και Isla Fisher, λες ότι θα θελες να έχεις τουλάχιστον την ευκαιρία να παρακολουθήσεις την original version.

Πολύχρωμο, ξεκαρδιστικό, σκοτεινό, παιδικό, χριστουγεννιάτικο, παραμυθένιο, το “Rise of the Guardians” διαθέτει ότι ψάχνει ένα παιδί από μια τέτοια ταινία. Και για τους μεγάλους που θα επιτρέψουν αληθινά τη φαντασία τους να συμμετέχει ολοκληρωτικά, το αποτέλεσμα θα τους ανταμείψει. Ίσως λίγο νωρίτερα απ’ ότι θα ‘πρεπε, “Οι Πέντε Θρύλοι” έρχονται με όρεξη στις σκοτεινές αίθουσες και υπόσχονται μιάμιση περίπου ώρα χαλάρωσης και απόλαυσης. Ε φυσικά για μικρούς και μεγάλους.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ