Νεκρός στα 63 του ο Robin Williams

Ο Robin Williams είναι νεκρός στα 63 του χρόνια, με πιθανότερο ενδεχόμενο, αυτό της αυτοκτονίας

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και τα νέα φτάνουν αδυσώπητα στα αυτιά μας: ο Robin Williams είναι νεκρός στα 63 του χρόνια, με πιθανότερο ενδεχόμενο, αυτό της αυτοκτονίας. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ και επιβεβαιώνοντας πως η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή, αισθανόμαστε συντετριμμένοι. Γιατί ο Williams δεν ήταν απλά ένας κωμικός. Ήταν ένας άνθρωπος με το σπάνιο χάρισμα να κάνει τον κόσμο να γελά και, ταυτόχρονα, να απολαμβάνει τον αμέριστο σεβασμό και την αγάπη του κόσμου.

good-will-hunting-20

Όπως οι περισσότεροι κωμικοί, ο Williams άρχισε την καριέρα του ως stand-up comedian και σύντομα έφτασε να εμφανίζεται στην τηλεόραση με το σόου «Mork and Mindy» στα ’70s. O πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε το 1980 στο «Popeye» του σπουδαίου Robert Altman, ενώ ακολούθησε η εξαιρετική του εμφάνιση στο «Moscow on the Hudson» του Paul Mazursky και το «The World According to Garp». Ο ρόλος όμως που τον εκτόξευσε και μας έδειξε το πραγματικό μέγεθος του ταλέντου αυτού του εκπληκτικού ήθοποιού, ήταν αναμφίβολα το «Good Morning Vietnam», μία ταινία-σταθμός για τη δεκαετία του 80, υπογεγραμμένη από τον Barry Levinson, όπου ο αείμνηστος -πλέον- ηθοποιός ερμήνευε έναν DJ.

Εκεί ήταν που οι ρόλοι άρχισαν να συρρέουν κατά δεκάδες και ο Williams να ανταποκρίνεται θαυμάσια σε κάθε έναν από αυτούς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ερμηνεία του στο «Dead Poets Society», ως χαρισματικός καθηγητής που προσπαθεί να εμπνεύσει τους μαθητές του να «αδράξουν τη μέρα»; Το «Fisher King» του Gilliam(όπου πάλι ο ήρωας είναι DJ), το «Awakenings» πλάι στον Robert De Niro. Αλλά και ποιο παιδί ή έφηβος μπορεί να πει πως μία από τις παρακάτω τρεις ταινίες που πρωταγωνίστησε, δεν έχει διαμορφώσει την παιδική του ηλικία; «Jumanji», «Mrs Doubtfire» και «Hook» έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας και έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τον Williams. Φυσικά, δε γίνεται να ξεχάσουμε και το αγαπημένο μας «Good Will Hunting», ταινία που του χάρισε πανάξια το Όσκαρ Β’Ανδρικού ρόλου και το underrated «Birdcage» του Mike Nichols. Το τελευταίο του κινηματογραφικό πέρασμα, θα είναι στο «Night at the Museum 3», όπου θα μπορέσουμε να τον θαυμάσουμε για τελευταία φορά.

Good-Morning-Vietnam-15-4

Σε μία καριέρα που διήρκεσε 4 δεκαετίες, ο Williams κατέκτησε 1 Όσκαρ(σε 4 υποψηφιότητες), 6 Χρυσές Σφαίρες(οι 2 τιμητικές), 2 Emmy και αναρίθμητα ακόμη βραβεία ανά τα φεστιβάλ. Το σπουδαιότερο όμως είναι ένα: πως κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση μας.

Αρκετά χρόνια -και όπως πολλοί κωμικοί- πάλευε με τους «δαίμονες» του, είτε αυτοί λέγονταν εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είτε μανιοκατάθλιψη. Όλοι γελάμε με τα αστεία τους, εκνευριζόμαστε όταν χάνουν τη φόρμα τους, αλλά ποιος κάνει τους ίδιους να γελούν; Αυτό μας θυμίζει μία ιστορία.

Α man goes to see his doctor. He tells the doc that he is depressed, and that he feels lonely and anxious. “Do you know the best thing you can do?” says the doctor. “There’s a circus in town, you should swing past one day and see the clown. He’ll get you laughing and take your mind off your problems.” The man immediately bursts into tears. “But doctor,” he says. “I am the clown.”

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ