Οι ταινίες που ο Roger Ebert λάτρευε…να μισεί

...

Γράφει ο  Παναγιώτης Μήτσικας

Η είδηση του θανάτου του διάσημου Αμερικανού κριτικού Roger Ebert στις 4 Απριλίου, κατέστησε φτωχότερο τον κόσμο της κινηματογραφικής κριτικής.  Ο Ebert(ο πρώτος κριτικός κινηματογράφου που του απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ κριτικής), ήταν χωρίς αμφιβολία ένας άνθρωπος με μοναδικό οπτικό πρίσμα και που σίγουρα δεν συμβάδιζε με τις επιταγές του κοινού. Παρακάτω, θα δούμε μερικά διάσημα παραδείγματα ταινιών που παρότι αγαπήθηκαν από τον κόσμο και το box office, δεν έχαιραν αντίστοιχης αντιμετώπισης από τον σημαντικότερο κριτικό της Αμερικής.

1.Το Κουρδιστό Πορτοκάλι.

Imdb: 8.5

Ebert: 2 αστέρια

 «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι ένα ιδεολογικό χάος. Μία συντηρητική φαντασίωση μεταμφιεσμένη σε οργουελική προειδοποίηση. Προσποιείται ότι αντιτάσσεται στην αστυνομική εξουσία και τον εξαναγκασμένο έλεγχο συνειδήσεων, αλλά το μόνο που πραγματικά κάνει είναι να εξαίρει τη μοχθηρία του κεντρικόυ ήρωα, του Άλεξ».

 2.Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητων.

Imdb: 7.9

Ebert: 2 αστέρια

«Είναι φυσικό επακόλουθο ότι κάποια στιγμή ο εξαιρετικός καθηγητής θα απολυθεί από το σχολείο, και όταν οι μαθητές του στάθηκαν πάνω στα θρανία τους για να διαμαρτυρηθούν, με άγγιξε τόσο πολύ που μου προκάλεσε αναγούλα» .

3.Fight Club.

Imdb: 8.9

Ebert: 2 αστέρια

«Είναι ένα macho πορνό – η ταινία για το σεξ που προσπαθούσε να κάνει το Hollywood όλα αυτά τα χρόνια, στην οποία ο ερωτισμός μεταξύ των δύο φύλων αντικαθίσταται από τσακωμούς σε αντρικά αποδυτήρια. Οι γυναίκες, που έχουν εμπειρία ζωής στο να αντιμετωπίζουν τη νοοτροπία μικρού αγοριού θα το αντιληφθούν ενστικτωδώς. Οι άντρες ίσως να ενθουσιαστούν με την έκρηξη τεστοστερόνης».

 4.Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας.

Imdb: 7.7

Ebert: 1 αστέρι

«Το αποτέλεσμα είναι μια δυσάρεστα χαοτική ταινία, χωρίς μοτίβο, σενάριο ή σκοπό – ταινία του ενός αστείου, εάν είχε ένα αστείο. Οι δύο χαρακτήρες περιπλανώνται αδιάφορα στα αλλόκοτα σκηνικά του Λας Βέγκας(μερικά πραγματικά, μερικά εν μέσω παραισθήσεων, όλα ευμετάβλητα) όντας συνεχώς υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Το χιούμορ έγκειται στη στάση. Μετά από κάποιο σημείο δεν έχεις πλέον μια στάση, απλά σου επιβάλλεται μια οπτική».

 5.Full Metal Jacket.

Imdb: 8.5

Ebert: 2.5 αστέρια

« Πολλά τμήματα του έργου μοιάζουν αυτοδύναμα, μερικά είναι μαεστρικά και άλλα φαίνεται πως είναι από το τελευταίο ράφι. Πρόκειται για μία παράξενα ασύνδετη ταινία από τον άνθρωπο του οποίου οι δουλειές συνήθως κυριαρχούνται από εξαιρετικά τακτικές ματιές στο υλικό του»

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*