Samba (2014)

Δεν είναι το καινούργιο Intouchables, αλλά έχοντας ως μεγάλου ατού τον Omar Sy, μια ταινία που δεν θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο.


 

Γράφει ο Δημήτρης Βαρελάς


Σκηνοθεσία: Olivier Nakache, Eric Toledano
Σενάριο: Delphine Coulin(βασισμένο στο βιβλίο της), Muriel Coulin, Olivier Nakache, Eric Toledano
Πρωταγωνιστούν: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim
Διάρκεια: 120’
Χώρα: Γαλλία
Διανομή: Odeon

 

ImageGen (2)Ο Samba είναι ένας Σενεγαλέζος μετανάστης που βρίσκεται στο Παρίσι δέκα χρόνια αποφεύγοντας προσεκτικά τους ελέγχους, δουλεύοντας παράνομα σε λάντζες εστιατορίων, με κρυφό όνειρο να εργαστεί κάποτε στη κουζίνα τους. Η Alice, έχοντας πάθει burn out στην πιεστική δουλεία της και στα όρια της κατάθλιψης, βρίσκεται να δουλεύει εθελοντικά σε κέντρο βοήθειας και εξυπηρέτησης μεταναστών. Η γνωριμία τους θα αλλάξει τη ζωή και των δύο, καθώς η feel good ενέργεια του πρώτου παρά τις αντιξοότητες θα μαγνητίσει τη δεύτερη. Ενώ όμως η έλξη μεταξύ τους μεγαλώνει, έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα χαρτιά για την παραμονή του Samba στη χώρα καθώς απειλείται με απέλαση.

Δημιουργoί της ταινίας το επιτυχημένο δίδυμο των Olivier Nakache & Eric Toledano, που δυο χρόνια πριν μας είχε χαρίσει το εξαιρετικό Intouchables. Εδώ μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη ένα μυθιστόρημα της Delphine Coulin. Στον ρόλο της Alice, η Charlotte Gainsbourg δίνει μια ελαφρώς διαφορετική ερμηνεία από αυτές που μας έχει συνηθίσει τελευταία, καθώς ο χαρακτήρας είναι συνεσταλμένος και ήπιων τόνων. Σε δεύτερους ρόλους ο ικανότατος Tahar Rahim (Un Prophète, Le Passé) και η Izïa Higelin συμπληρώνουν ιδανικά τους κεντρικούς ήρωες. Όπως αυτό που καταφέρνει κυρίως το Samba είναι να επιβεβαιώσει τη δυναμική χαρισματική παρουσία του Omar Sy στη μεγάλη οθόνη, ενός Ευρωπαϊκού star πλέον, που παράλληλα ανοίγει τα φτερά του και στη αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς μετά την μικρή παρουσία του ως Bishop στο X-Men: Days of Future Past θα έχει ρόλο και στο πολυαναμενόμενο Jurassic World.

Το Samba είναι μια μεγάλου budget mainstream ταινία προορισμένη για μεγάλη μερίδα του κοινού. Έχοντας γεμάτους χαρακτήρες και διάφορες πλοκές, δεν εστιάζει μόνο στη σχέση των Samba και Alice. Εν μέρει ρομαντική κομεντί, και με έντονα κωμικά και χαριτωμένα στοιχεία, δεν παύει να περιλαμβάνει στοιχεία κοινωνικού δράματος. Δεν είναι μια μαχόμενη πολιτικά ταινία, αλλά επιτυγχάνει το σκοπό της, να παρουσιάσει συγκροτημένα τη ζωή ανθρώπων που βλέπουμε όλοι μας καθημερινά χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Σε μια Γαλλία αλλά και μια Ευρώπη του σήμερα, που τα θέματα της μετανάστευσης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, το Samba καταφέρνει να διασκεδάσει και να θέσει σε πρώτο φόντο κάποια θέματα χωρίς βαθυστόχαστους προβληματισμούς. Δεν είναι το καινούργιο Intouchables, αλλά έχοντας ως μεγάλου ατού τον Omar Sy, μια ταινία που δεν θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ