Σεμινάριο Σκηνοθεσίας στο Studio Kinitiras

...

Γράφει η Συντακτική ομάδα του Reel.gr

«Να λύνεις προβλήματα»: Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ όταν ρωτήθηκε «τί σημαίνει για σας η κατασκευή μιας ταινίας;».

1394205_516223595119521_273641132_nΤο Studio Kinitiras διοργανώνει Σεμινάριο Σκηνοθεσίας με εισηγητή το Δημήτρη Μπαβέλλα (Σκηνοθεσία, Σενάριο) και Master classes από τους Γιάννη Φώτου (Διεύθυνση Φωτογραφίας), Γιώργο Γεωργόπουλο (Μοντάζ).

Σκοπός του σεμιναρίου είναι το γύρισμα και η ολοκλήρωση μιας ταινίας από τους μαθητές. Όσοι συμμετάσχουν θα περάσουν από όλα τα στάδια της παραγωγής ενός φιλμ, μπρος και πίσω από την κάμερα: Συγγραφή σεναρίου, προετοιμασία, γύρισμα και αποπεράτωση μιας ταινίας. Στα πλαίσια των σεμιναρίων οι μαθητές, αφού χωριστούν σε ομάδες, στη συνέχεια θα γράψουν, θα οργανώσουν, θα προετοιμάσουν και εντέλει θα γυρίσουν μια μικρού μήκους ταινία. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο μαθητής θα μπορεί να βάλει τη δική του οπτική σε μια κινηματογραφική ταινία/σκηνή ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών στο φακό, σκηνοθετική προσέγγιση, καλλιτεχνική διεύθυνση κ.τ.λ.). Κάθε μαθητής δηλαδή θα μπορεί να αποκτήσει την εμπειρία της κατασκευής μια ταινίας.

Παράλληλα με την προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας, θα γίνουν κάποια εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου καθώς και παρουσιάσεις με διάφορους καλεσμένους από τον χώρο του σινεμά.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά Master classes Διεύθυνσης Φωτογραφίας με το Γιάννη Φώτου καθώς και μαθήματα μοντάζ από το Γιώργο Γεωργόπουλο, Σκηνοθέτη και Μοντέρ. Οι παραπάνω καθηγητές θα επιβλέπουν και θα βοηθούν στην αποπεράτωση της ταινίας ενώ τουλάχιστον ένα μάθημα μοντάζ θα γίνει σε σουίτα Post Production εκτός Κινητήρα.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα από το αν είναι αρχάριος ή έχει κάποια εμπειρία στο αντικείμενο. Υπάρχει η πιθανότητα συνέντευξης με κάποιον από τους εισηγητές πριν από την τελική εγγραφή στο μάθημα. Στο τέλος του σεμιναρίου, κάθε μαθητής θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα αλλά και μια πρωτογενή, προσωπική εμπειρία για το πώς γίνεται μια ταινία.

Τα βασικά στάδια του σεμιναρίου περιλαμβάνουν:

  • Γραφή Σεναρίου/Σεναρίων που πρόκειται να γυριστούν
  • Θεωρητικό Μάθημα Φωτογραφίας
  • Θεωρητικά Μαθήματα Μοντάζ
  • Ντεκουπάζ/Shooting Script-Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας
  • Προπαραγωγή-Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας, ανεύρεση χώρων, πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές
  • Πρακτικό Μάθημα Διεύθυνσης Φωτογραφίας
  • Γύρισμα της ταινίας
  • Πρακτικό Μάθημα Μοντάζ σε σουίτα Post-Production
  • Μοντάζ/ Αποπεράτωση των ταινιών

Βιογραφικά

Ο Δημήτρης Μπαβέλλας γεννήθηκε στο Νέο Κόσμο. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έλαβε σεμινάρια υποκριτικής από τον Δημήτρη Μαυρίκιο στο «Θέατρο των Αλλαγών». Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ (“A Northern Beauty”), βιντεοκλίπ, τηλεοπτικές εκπομπές, εταιρικά βίντεο κ.α. Ακόμη, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μουσικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς “Flash 96.1” και “Μελωδία”.
Το 2005 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό από το ΙΚΥ. Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία στο Northern Film School (Leeds, UK).
Το 2009 σκηνοθέτησε την πρώτη του θεατρική παράσταση με τίτλο «ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα» η οποία ανέβηκε στο 104 Θέατρο Κέντρο Λόγου και Τέχνης.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Runaway Day έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγιεβο και θα προβληθεί στο κυρίως τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης (Viennale) στην Αυστρία.
Φιλμογραφία
Runaway Day (82’, 16mm, 2013), Θετικό; (8’, HD, 2010), Πίσω από τις γρίλιες (17’, 35mm, 2009), anticlockwise (8’, 35mm, 2007), A Northern Beauty (ντοκιμαντέρ, συν-σκηνοθεσία, Dvcam, 60’, 2006), Φύλακας Άγγελος (35 mm, 15’, 2004), Φώτα (συν-σκηνοθεσία, 35 mm, 11’, 2002), αγοραφοβία (16 mm, 10’, 2001)
Τις παραπάνω ταινίες καθώς και μεγάλο μέρος της δουλειάς του σκηνοθέτη μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο: http://vimeo.com/bavellas

Ο Γιάννης Φώτου γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου, με δίπλωμα Διευθυντή Φωτογραφίας και Φωτογράφου.
Από το 2003 μέχρι και το 2006 έζησε στο Μόναχο παρακολουθώντας μαθήματα στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Μονάχου και παράλληλα δούλεψε σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές.
Από το 2003 εργάζεται επαγγελματικά στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε Ελλάδα και εξωτερικό ως Διευθυντής Φωτογραφίας.
Φιλμογραφία
Μεγάλου μήκους: “RUNAWAYDAY” του Δημήτρη Μπαβέλλα, 2013, “LUTON” του Μιχάλη Κωνσταντάτου, 2013, “A MENINA DOS OLHOS GRANDES” του Αλέξη Τσάφα, 2011, “ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ” του Δημήτρη Αθανίτη, 2010, “Ladies of Jazz” της Μαρινέτας Κρητικού (στάδιο παραγωγής), “Ξενιτιά” της Αθηνάς Σκότη (στάδιο παραγωγής), “MINDELO ATRAS DO HORIZONTE” του Αλέξη Τσάφα, 2008
Μικρού μήκους: “LARGO” και “ΕΛΕΝΗ” του Στέργιου Πάσχου, 2011, “Ο ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ” του Γιάννη Μπουγιούκα, 2010, “ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΙΛΙΕΣ” του Δημήτρη Μπαβέλλα, 2008, “Ο ΣΤΑΘΜΟΣ” της Έφης Μπούντρη, 2008, “ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΩΡΑ” του Μιχάλη Κωνσταντάτου, 2006, “BACH AND BOUZOUKI” της Αγγέλας Μυλωνάκη, 2006

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, στην Αθήνα, ενώ αργότερα φοίτησε στο τμήμα κοινωνιολογίας του Universita Roma I: “La Sapienza”, στη Ρώμη. Τέλος, έκανε σπουδές πάνω στον ευρωπαϊκό πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Επηρεαζόμενος ιδιαίτερα από τον πατέρα του που ήταν διευθυντής φωτογραφίας σε πολλές ελληνικές ταινίες, καταστάλαξε από μικρός ως προς την ενασχόλησή του με τον κόσμο του κινηματογράφου. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία παράλληλα με τις σπουδές, αρχικά στο μοντάζ και αρκετά σύντομα σκηνοθετώντας κυρίως ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικά σποτ & εκπαιδευτικές τηλεοπτικές σειρές για την Κρατική Τηλεόραση. Το 1999 επιστρέφει οριστικά στην Αθήνα και αναλαμβάνει την διαχείριση της εταιρίας παραγωγής Multivision, κάνοντας παραγωγή σε ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά και video clips.
To “Tungsten” είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, γυρισμένη σε ασπρόμαυρο. Παρόλο που ο προϋπολογισμός της ήταν ιδιαίτερα μικρός, κατάφερε να ταξιδέψει σε φεστιβάλ παγκοσμίως και να αποσπάσει αρκετά βραβεία.
Ενδεικτική Φιλμογραφία
Ως σκηνοθέτης: Tungsten [2011]
Ως μοντέρ: Μήδεια [2013] Αναμένεται η πρεμιέρα, Κοινός Παρονομαστής [2013] Σε στάδιο ολοκλήρωσης, Tungsten [2011], The Trap [2010], Γιώργης Μανουσάκης: Αιώνια Νοσταλγία [2010], Βικτωρία Θεοδώρου: Τα κύματα που με δίδαξαν το ανυπότακτο [2009], Δραματοθεραπεία [2008], Κοινωνικές Επιστήμες [2004], Ολυμπία-Αθάνατο Πνεύμα [2004] κ.α.

Πότε: Κάθε Κυριακή 12.00-15.00 από 10/11/2013 έως 9/2/2014
Διάρκεια: 4 Κυριακές το μάθημα θα γίνει από τις 12.00 έως τις 18.00 λόγω των master classes. Οι ημερομηνίες των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν σύντομα.
Κόστος: 270 €

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site του Studio Kinitiras

Δείτε όλα τα άρθρα του Filmmaking

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ