Το Bechdel Test προσδιορίζει τον σεξισμό στον κινηματογράφο

Χωρίς απόλυτη ακρίβεια, αλλά αναμφίβολα ένα ενδιαφέρον σύστημα

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ και το πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να καταφέρει να έχει ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες συναδέλφους της. Φυσικά, το θέμα δεν περιορίζεται στην άνιση αντιμετώπιση των επαγγελματιών του χώρου, αλλά επεκτείνεται και στην απεικόνιση του γυναικείου φύλου στις περισσότερες ταινίες που φτάνουν στη μεγάλη οθόνη. Μία κομίστρια, η Alice Bechdel, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μικρό τεστ που αναγνωρίζει (σε σχετικό, ομολογουμένως, βαθμό) τα φιλμ που προμοτάρουν την ενεργή παρουσία των γυναικών.

Το Bechdel Test, περί ου ο λόγος, προβλήθηκε πρώτη φορά στο κόμικ της Bechdel, “Dykes to Watch Out For”, εν έτει 1985. Οι βασικοί κανόνες του τεστ είναι τρεις και αρκετά απλοί:

1. Η ταινία πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δύο γυναικείους χαρακτήρες

2. που μιλούν μεταξύ τους

3. για κάτι άλλο εκτός από άνδρες

1397757151test

H Bechdel πιστώνει την ιδέα στη φίλη της, Liz Wallace, η οποία με τη σειρά της φαίνεται ξεκάθαρα επηρεασμένη από το δοκίμιο της Virginia Woolf, “A Room of One’s Own”, με θέμα τη θέση της γυναίκας στη λογοτεχνία της εποχής. “Πολλές φορές είναι μητέρες, ή κόρες. Αλλά σχεδόν χωρίς εξαίρεση, παρουσιάζονται πάντα σε σχέση με τους άνδρες”, έγραφε η διάσημη Αγγλίδα μοντερνίστρια το μακρινό 1929 και πόσο επίκαιρο μας φαίνεται ακόμα σήμερα.

Σύμφωνα με μελέτη για την απεικόνιση των φύλων στον κινηματογράφο, από το 1950 μέχρι το 2006, όλα τα επιτυχημένα αμερικανικά φιλμ, ακολουθούσαν ένα συγκεκριμένο “μοτίβο”: σε κάθε γυναικείο χαρακτήρα αντιστοιχούσαν δύο ανδρικοί, μία κλίμακα που έχει μείνει σχεδόν απαράλλαχτη μέχρι σήμερα.

Παρότι το Bechdel Test είναι ένα απλό και ενδιαφέρον πρώτο βήμα, όμως, δε μπορεί να προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια τα κακώς κείμενα στην κινηματογραφική απεικόνιση των γυναικών. Έτσι, πολλές από τις ταινίες που “περνούν” το τεστ, περιέχουν σεξισμό και, αντίστοιχα, αυτές που αποτυγχάνουν, μπορεί να διαθέτουν ενεργή γυναικεία παρουσία. Πάντως, πρόκειται για ένα αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον σύστημα, το οποίο μάλιστα άρχισαν να χρησιμοποιούν κάποιοι σουηδικοί κινηματογράφοι από το 2013, με την υποστήριξη του Σουηδικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου.

Για να δείτε μια εκτενή λίστα ταινιών που πέρασαν ή απέτυχαν στο τεστ, μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστότοπο.

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ