Silent (2015)

Ένα πρωτότυπο ελληνικό ψυχόγραμμα

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας
Σενάριο: Γιώργος Γκικαπέππας
Πρωταγωνιστούν: Κίκα Γεωργίου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Μάνος Βακούσης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Όμηρος Πουλάκης
Διάρκεια: 92’
Χώρα: Ελλάδα
Διανομή: Feelgood Entertainment

9e02b4257c05e19434bd28a1f3ded3e5_XLΈνα ηχηρό ακουστικό ντοκουμέντο από τον Μάη του ’68. Ένας λάρυγγας που διαστέλλεται και συστέλλεται και ένα τρίτο νόημα που προκύπτει από την οπτικοακουστική αντιπαράθεση των δυο, σηματοδοτούν την έναρξη της νέας ταινίας του Γιώργου Γκικαπέππα, Silent, μια ταινία στην οποία το είναι και το φαίνεσθαι συγκρούονται μεθοδικά και μεθοδευμένα σε κάθε σκηνή, σωματοποιημένα στην πρωταγωνίστριά του.

Η Διδώ (Κίκα Γεωργίου) είναι μια φιλόδοξη τραγουδίστρια της όπερας, που βλέπει τα όνειρά της να γκρεμίζονται, όταν ξαφνικά «χάνει» την φωνή της. Απογοητευμένη και φοβισμένη εγκαταλείπει το εξωτερικό, επιστρέφοντας στο πατρικό της στην Ελλάδα. Εκεί θα βιώσει τον προσωπικό της «χαμό», αποκομμένη από φίλους και οικογένεια, κλεισμένη ερμητικά σε ένα σπίτι που, όπως και η ίδια, μοιάζει να κουβαλάει τους δικούς του δαίμονες.

Περιορισμένο χωρικά μεν, πολυεπίπεδο δε, το Silent συστήνεται ως το ατομικό δράμα μιας νεαρή γυναίκας, που βλέπει τον χειρότερό της εφιάλτη να γίνεται πραγματικότητα, μόνο για να εξελιχθεί σταδιακά σε κάτι πολύ διαφορετικό. Μήπως τελικά η απώλεια της φωνής της είναι κάτι το ηθελημένο και αν ναι, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Η προσέγγιση του Γκικαπέππα από το καθαρά προσωπικό στο κοινωνικό, γίνεται βαθμιαία μέσα από την προοδευτική «κατάρρευση» της Διδούς (εξαιρετικά εκφραστική στον ρόλο της η Γεωργίου), που μοιάζει να μην διαθέτει καμία συναίσθηση όλου αυτού που της συμβαίνει.

Μεταφορικά, η σιωπή της ηρωίδας μπορεί να εκφράζει τα κοινωνικοπολιτικά, κακώς κείμενα μιας εποχής συντετριμμένης κάτω από το βάρος των χαμένων ονείρων (εύστοχη η αντίθεση που προκύπτει από το επίκαιρο των γαλλικών κινητοποιήσεων του ’60), παράλληλα ο όμως ο Γκικαπέππας – ο οποίος υπογράφει και το σενάριο – επιφορτίζει την πρωταγωνίστρια και με την ύστατη αντιμετώπιση μιας τοξικής οικογένειας, η ύπαρξη της οποίας νοηματοδοτεί διαφορετικά την σιωπή της Διδούς.

Ο σκηνοθέτης στήνει αποτελεσματικά το παιχνίδι της αμφιταλάντευσης μεταξύ σιωπής και ομιλίας, βάζοντας τον θεατή σε θέση διαρκούς διερώτησης, αναφορικά με το αν η Διδώ δεν μπορεί ή δεν θέλει να μιλήσει. Υπερτονίζοντας, παράλληλα, μέσω της στάσης της, την ανάγκη για προσωπική επανάσταση, γίνεται σταδιακά αντιληπτό ότι η σιωπή της ηρωίδας, ίσως και να αφήνει πολλά περισσότερα σε ερμηνεία, από ό,τι μπορεί να μας φαινόταν στην αρχή, καθιστώντας την έτσι επαναστάτρια των δικών μας καιρών.

Ο Γκικαπέππας δημιουργεί με επιτυχία ένα κλειστοφοβικό και πάλαι ποτέ οικείο(;) περιβάλλον, μέσα στο οποίο η πρωταγωνίστρια παγιδεύεται, επιχειρώντας την ίδια στιγμή μια ύστατη προσπάθεια αποδέσμευσης από ένα περιβάλλον το οποίο στον αντίποδα, λέει πολλά, χωρίς τελικά να λέει τίποτα.

Η Κίκα Γεωργίου υποδύεται απόλυτα πειστικά την Διδώ, σε έναν ρόλο εύθραυστο και απαιτητικό, εκφράζοντας μέσα από το βλέμμα και τις κινήσεις του σώματός της, μια γυναίκα παγιδευμένη ανάμεσα σε δυο κόσμους, αλλά και την εσωτερική πάλη αυτής να κερδίσει την «χαμένη» της φωνή.

Συνολικά το Silent αποτελεί ένα πρωτότυπο, ελληνικό ψυχόγραμμα που κυρίως λόγω θεματικής, καταφέρνει να ξεχωρίσει από άλλες εγχώριες παραγωγές, παίζοντας εύστοχα το κυριολεκτικό/μεταφορικό «παιχνίδι της σιωπής». Αν και ανά στιγμές η εμπλοκή της πρωταγωνίστριας με την οικογένειά της μοιάζει απότομη και αρκετά ασύνδετη, εντούτοις η εξυπηρέτηση των σεναριακών σκοπών του δημιουργού γίνεται σύντομα αντιληπτή, γεγονός που ανανεώνει το ενδιαφέρον γύρω από την πορεία, αλλά και την έκβαση της δράσης της Διδούς.

Το Silent κυκλοφορεί από την Feelgood Entertainment μόνο στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ (Μ. Δευτέρα 25/04 & Δευτέρα 02/05).

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ