Σκουπίδια – Trash (2014)

Ένα ιδιαίτερο μείγμα εφηβικής περιπέτειας που βασίζεται πρωταρχικά σε κλασσικά μοτίβα: μυστήριο, κυνηγητό, αποκαλύψεις, αγωνία, ανατροπές.. σε συνδυασμό με κοινωνικό δράμα – προβληματισμό, αλλά & δόσεις χιούμορ & πιο ανάλαφρες σκηνές.


 


Σκηνοθεσία: Stephen Daldry
Σενάριο: Richard Curtis, Felipe Braga, Andy Mulligan(βασισμένο στο βιβλίο του)
Πρωταγωνιστούν: Rooney Mara, Martin Sheen, Wagner Moura
Διάρκεια: 115’
Χώρα: Ην. Βασίλειο/Βραζιλία
Διανομή: UIP

 

trashΣε μια παραγκούπολη του Ρίο δύο φίλοι περνούν τις μέρες τους στη τοπική χωματερή ψάχνοντας ανάμεσα σε τόνους σκουπιδιών για ανακυκλώσιμα υλικά & οτιδήποτε άλλο αντικείμενο αξίας. Μια μέρα η τύχη θα τους χαμογελάσει όταν θα ανακαλύψουν ένα πορτοφόλι.. Αλλά όταν η αστυνομία εμφανιστεί & προσφέρει αμοιβή για το χαμένο πορτοφόλι θα συνειδητοποιήσουν πως κάτι παραπάνω κρύβεται μέσα σε αυτό & ένα τεράστιο κυνηγητό θα ξεκινήσει.. παρασέρνοντας ντόπιους, ιερείς, διεφθαρμένους αστυνομικούς & πιθανότατα & άτομα ανωτέρων κλιμακίων..

Το best-seller βιβλίο του Andy Mulligan μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Τη σεναριακή μετατροπή αναλαμβάνει ο έμπειρος Richard Curtis (Love Actually, Bridget Jones’s Diary, Notting Hill), ενώ τη σκηνοθεσία ο πολυβραβευμένος Stephen Daldry (των εξαιρετικών The Hours, Billy Elliot & των άνισων The Reader, Extremely Loud & Incredibly Close). Στα μεγάλα ευτυχήματα της ταινίας η σωστή επιλογή τριών άπειρων νεαρών βραζιλιάνων από τις φαβέλες για τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους, που αποδίδουν με ωριμότητα υπό την καθοδήγηση του Daldry σε συνέργια με την βιωματική τους ενέργεια & προσδίδουν ένα καίριο λόγο να συμπάσχει ο θεατής σε αυτό τον εξαντλητικό αγώνα που θα ακολουθήσει.. Σε δεύτερους ρόλους συναντούμε τον συμπαθέστατο Wagner Moura (Tropa De Elite), τον ανατριχιαστικό Selton Mello (O Palhaco), έναν flat αδιάφορο Martin Sheen & την Academy Award Nominated Rooney Mara (The Girl With The Dragon Tattoo) σε ένα μικρό ρόλο που δεν καταφέρνει να προσθέτει κάτι το ιδιαίτερο..

Το Trash δεν είναι ένα συνηθισμένο young adult μυθιστόρημα.. Το ίδιο & η ταινία, αποτελεί ένα ιδιαίτερο μείγμα εφηβικής περιπέτειας που βασίζεται πρωταρχικά σε κλασσικά μοτίβα: μυστήριο, κυνηγητό, αποκαλύψεις, αγωνία, ανατροπές.. σε συνδυασμό με κοινωνικό δράμα – προβληματισμό, αλλά & δόσεις χιούμορ & πιο ανάλαφρες σκηνές.. Παραλληλίζεται ήδη με το Slumdog Millionaire, καθώς προσπαθεί να αγκαλιάσει ένα μέρος του κόσμου με σοβαρά προβλήματα & τοποθετεί τη δράση με τρόπο που συνδέεται οργανικά με την τοποθεσία, συγκεκριμένα εδώ με τις βραζιλιάνικες φαβέλες & τις τρομαχτικές διαφορές & ανισότητες της χώρας που κλήθηκε να διοργανώσει το Mundial & τους Ολυμπιακούς Αγώνες.. Το Trash δεν έχει τον μεγάλο έρωτα του Slumdog Millionaire, εδώ πρωταρχική σημασία έχει η αποφασιστικότητα & εντέλει η ίδια η επιλογή των τριών πρωταγωνιστών να κάνουν αυτό που είναι το σωστό.. Παρά τις τυχοδιωκτικές επιλογές που παρουσιάζονται & τις καταστάσεις που θα απέτρεπαν σχεδόν οποιοδήποτε άλλο, ορισμένες φορές, κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να ρισκάρουν τα πάντα κυνηγώντας κάτι άπιαστο, αλλά ουσιαστικό, όπως την ελπίδα πως η αλλαγή δεν είναι κάτι που επέρχεται ξαφνικά & ουρανοκατέβατα.. αλλά όταν ο καθένας μας βάλει το δικό του λιθαράκι κάνοντας απλά αυτό που θεωρούμε σωστό..

Το Trash είναι αβανταδόρικο & σε τραβάει, ξετυλίγεται & σε παρασέρνει με τη ροή & κάποιες ιδιαίτερα όμορφες σκηνές.. Το συγκλονιστικό μοντάζ βοηθά την εξέλιξη της ιστορίας & μαζί με την όμορφη φωτογραφία που άλλοτε σκοτεινιάζει & άλλοτε αναδεικνύει το Βραζιλιάνικο φως συνθέτουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.. Κρίμα που σεναριακά δεν φτάνει στο ίδιο επίπεδο, ενώ αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις με κάποιες ευκολίες στην ιστορία & ορισμένα απλοϊκά συμπεράσματα.. Για να δούμε τι πιθανότητες υπάρχουν να βραβευθεί μια ταινία που ξεκίνησε από τα “σκουπίδια”;..

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ