Το νέφος κάνει κακό στην έμπνευση…

...

Γράφει η Bάσω Γκαγκά

Το νέφος αποτελεί μάστιγα των τελευταίων χρόνων και μέχρι τώρα έχει κατηγορηθεί για πάμπολλες φθορές της ανθρώπινης υγείας. Ο κινέζος σκηνοθέτης όμως Chen Kaige, βρίσκει μία ακόμα αρνητική πτυχή του και το καθιστά υπεύθυνο της έλλειψης της προσωπικής του δημιουργικότητας.

“…Εγκλωβισμένος από τον απαίσιο καιρό, δεν έχω πουθενά να πάω… Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην καλλιτεχνική μου δημιουργία…”. Αυτά είπε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του και μεις δεν έχουμε κανέναν λόγο να τον αμφισβητήσουμε. Αν κρίνω κι από τις δικές μας εγχώριες καταστάσεις, φαντάζομαι τί επικρατεί σε ένα ακόμα πιο χαοτικό Πεκίνο.

Σύμφωνα με το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Kaige χαρακτήρισε τον καιρό ως περίεργο, άθλιο και απίστευτο και προέτρεψε την κυβέρνηση να κλείσει τους ρυπαίνοντες, αντί να προσπαθεί να διορθώσει την ήδη υπάρχουσα ζημιά.

Η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος ο Kaige είχε κατηγορηθεί παλιότερα για περιβαλλοντικά ζητήματα που προκάλεσε κατά τα γυρίσματα της ταινίας του “The Promise”. Αλήθεια ή όχι, η σημερινή του ενεργή ανάμιξη σε ένα από τα μέγιστα προβλήματα ολόκληρου του πλανήτη, δείχνει τουλάχιστον μια χειροπιαστή ευαισθητοποίηση. Σταρ του σινεμά αλλά και άλλες διασημότητες της Κίνας, όπως ο Jakie Chan, εκλέχθηκαν μαζί με τον Chen Kaige να εκθέσουν τις απόψεις τους ως αντιπρόσωποι του λαού, στην ετήσια Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη της Κίνας, το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο της χώρας.

Ας ελπίσουμε πως άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος θα μπορέσουν να εισχωρήσουν και να βοηθήσουν στον συγκεκριμένο τομέα, με όπλο τους την έμπνευση, το ένστικτο και την αναγνωρισιμότητα που τους προσφέρει το λειτούργημά τους, ενάντια στον διαρκή και ανελέητο πόλεμο των εκάστοτε συμφερόντων. Γιατί κάπου εκεί στην ουρά, υπάρχει και μια Αθήνα (και όχι μόνο), που αναμένει…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ