Σνόουντεν – Snowden (2016)

Καλές ερμηνείες και απουσία φτηνού εντυπωσιασμού

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: Oliver Stone
Σενάριο: Kieran Fitzgerald, Oliver Stone, Anatoly Kucherena (book), Luke Harding (book)
Πρωταγωνιστούν: Joseph Gordon-Levitt, Melissa Leo, Shailene Woodley, Zachary Quinto, Tom Wilkinson
Διάρκεια: 134′
Χώρα: Γαλλία/Γερμανία/ΗΠΑ
Διανομή: Tanweer

unspecified-2Ο Edward Snowden, ένας ιδιοφυής τύπος που παίζει τους υπολογιστές και τα δίκτυα στα χέρια του, πέρασε από τον Αμερικάνικο Στρατό, την CIA, την NSA και διάφορες άλλες οργανώσεις, είδε πολλά και διαπίστωσε πως αρκετά απ΄αυτά θα έπρεπε να είναι δημοσίως γνωστά στο ευρύ κοινό το οποίο και θα έπρεπε να κρίνει κατά πόσον είναι ή όχι θεμιτά και ηθικά σωστά. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και με βάση το ομώνυμο βιβλίο αλλά και με τον ίδιο τον Snowden στο πλευρό της ταινίες, υπόσχεται να παρουσιάσει ορισμένα από τα κρίσιμα γεγονότα αυτών των ετών.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις της δεκαετίας. Ένα θέμα που έκανε τον γύρω του κόσμου και ταρακούνησε συνθέμελα όχι μόνο την κυβέρνηση των Η.Π.Α. αλλά και έκανε πολύ κόσμο να συνειδητοποιήσει πως κάτι που θεωρούσαμε ότι ίσως – πιθανόν – ενδέχεται – μπορεί να ισχύει είναι όντως 100% αληθές: μας παρακολουθούν! Όχι έχουν τη δυνατότητα, όντως ισχύει. Και όχι μόνο όσους έχουν λόγο και αιτία να υποψιάζονται πως μπορεί να χρειάζεται… αλλά και πολλούς άλλους, όπου “πολλούς” βλέπε “ίσως όλους”…

Στο τιμόνι του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Oliver Stone που πραγματικά ήθελε να κάνει αυτήν την ταινία και αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Stone που έχει στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλα πραγματικά πρόσωπα – όπως οι JFK, Nixon και George W. Bush – αρέσκεται στο να εξιστορεί πραγματικές ιστορίες, όπως επίσης έχει κάνει και με τα ντοκιμαντέρ του για τους Fidel Castro (x2) και Hugo Chávez. Τι κοινό έχουν όμως αυτές οι ταινίες; Χωρίς φυσικά να είναι αγιοποιήσεις, θα μπορούσε κάποιος να πει πως παίρνει θέση, οπότε δεν μιλάμε για σκηνοθέτη που απλά παραθέτει τις καταστάσεις και τα επιχειρήματα με σκοπό να αφήσει τον θεατή να επιλέξει. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απλά είναι εύκολα κατανοητό πως ο Stone αγαπά τους χαρακτήρες του.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο πάντα αξιόπιστος Joseph Gordon-Levitt βάζει τα δυνατά του να μεταμορφωθεί σε Snowden και ομολογουμένως τα καταφέρνει περίφημα, ιδιαίτερα φωνητικά. Στο πλευρό του, στο ρόλο της αγαπημένης του Lindsay, η Shailene Woodley είναι ό,τι πρέπει, μια χαρισματική φυσιογνωμία που τραβάει τα βλέματα πάνω της. Αλλά και όλο το υπόλοιπο cast είναι on point: Tom Wilkinson, Melissa Leo, Zachary Quinto, Rhys Ifans, Timothy Olyphant, Scott Eastwood, Keith Stanfield και Nicolas Cage είναι μερικοί μόνο από αυτούς που είναι εκεί για να στηρίξουν ερμηνευτικά την ταινία.

Η ταινία κάνει καλή δουλειά στο να τονίσει πως ο Edward Snowden είναι πατριώτης, αγαπά τη χώρα του και θέλει να την “υπηρετήσει”. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Και σε ποιον οφείλει αφοσίωση; Στην Κυβέρνηση ή στον απλό πολίτη; Διότι το σύνολο των απλών πολιτών είναι που συνιστούν μια χώρα…

Από την άλλη, κι ενώ η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον και σίγουρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν όλους μας, η διάρκεια των 2 ωρών και 14 λεπτών, αλλά κυρίως η σχετικά αργή σε σημεία ροή, θα κάνουν μέρος του κοινού να κοιτάξει το ρολόι. Υπάρχουν καλογυρισμένες σκηνές και σε ορισμένα σημεία το μοντάζ σε συνδυασμό με το μουσικό score είναι εντυπωσιακά, αλλά συνολικά δεν υπάρχουν αρκετές καθηλωτικές σκηνές, πράγμα που προσδίδει στην αληθοφάνεια του concept και αποδεικνύει πως ο Stone δεν πήγε γυρεύοντας για φτηνό εντυπωσιασμό.

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ