Star Wars: Ένα μουσικό ταξίδι!

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Ένα από τα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό όταν διαβάζεις/ακούς για τα “Star Wars” είναι και η μουσική τους. Σίγουρα οι ταινίες έχουν ίσως μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα θέματα που έχουν γραφτεί ποτές στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής. Η μουσική του John Williams, πάντα παρέα με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, ντύνει μαγικά τις ταινίες του George Lucas, ενώ στο άκουσμα της και μόνο καταφέρνουν να σε ταξιδέψει σε εκείνο τον έναν γαλαξία που βρίσκεται πολύ, πολύ μακριά!

Τα “Star Wars” είναι και η μουσική τους και εμείς εδώ στο reel, στα πλαίσια των εορτασμών του Star Wars Day, αποφασίσαμε να τιμήσουμε και όλη αυτή την μουσική που τόσα χρόνια μας συνοδεύει στα κινηματογραφικά μας ταξίδια. Επιλέξαμε οκτώ κομμάτια και σας τα παρουσιάζουμε. Το μουσικό μας ταξίδι “across the stars” μόλις ξεκινά!

Πως αλλιώς θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι χωρίς το πιο γνωστό μουσικό θέμα στην ιστορία όχι μόνο των ταινιών αλλά και του κινηματογράφου – το main title theme. Εδώ συνοδεύεται και από το 20th Century Fox Fanfare που έγραψε ο Alfred Newman το 1930 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην μουσική ιστορία των “Star Wars”.

Το 1999 ξεκίνησαν να προβάλλονται τα prequels των ταινιών με πρώτο το “Episode I: The Phantom Menace”. Η καλύτερη ίσως σκηνή στην ταινία ήταν φυσικά η μάχη του Darth Maul εναντίον των Obi-Wan και Qui-Gon Jin. Η μάχη αυτή μεταξύ του καλού και του κακού είναι καίριας σημασία για την τύχη του μικρού Anakin Skywalker και ο Williams έγραψε για αυτή ένα εξαιρετικά δυνατό κομμάτι που η συνοδεία χορωδίας του δίνει ένα πιο εκκλησιαστικό τόνο, και το ονόμασε κατάλληλα “Duel of the Fates”.

Στο “Episode II: Attack of the Clones” ο έρωτας του νεαρού τότε Anakin και της πριγκίπισσας Amidala βρισκόταν στο επίκεντρο της ταινίας. Φυσικά επιβάλλονταν να μπει και το κατάλληλο love theme. To αποτέλεσμα; Ένα από τα πιο όμορφα, πιο δυνατά love themes που έχεις ακούσει. Υπέροχα μελωδικά, συνοδευόμενο με έναν τόνο τραγικότητας όπως είναι και ο έρωτας αυτός των δυο νέων. Ο Williams για άλλη μια φορά ξεπέρασε τον εαυτό του γράφοντας ένα μουσικό κομμάτι που μας ταξιδεύει “Across the Stars” and beyond!

Οι τόνοι στο “Episode III: Revenge of the Sith” γίνονται πιο σκοτεινοί. Οι Sith κυριαρχούν και ο Anakin περνά στην Σκοτεινή Πλευρά. Η τελική μάχη του Anakin με τον Obi-Wan στον πλανήτη Mustafar είναι γεμάτη ένταση και Δύναμη. Η μουσική κάνει αυτή την μάχη ακόμα πιο δυνατή, πιο μεγαλειώδης. Το “Anakin vs. Obi Wan” μαζί με το «Battle of the Heroes” γεμίζουν με αδρεναλίνη τις ήδη δυνατές αυτές σκηνές. Εξαιρετικά μουσικά κομμάτια από κάθε άποψη.

Όταν ακούς “Episode VI: A New Hope” μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές που σου έρχονται στο μυαλό είναι αυτή με τον Luke Skywalker να κοιτά τους δυο ήλιους από το σπίτι του στο Tattoine. Το “Binary Sunset”, γνωστό κι ως “Force Theme”, κάνει αυτή την σκηνή ακόμα πιο μαγική δίνοντας έναν τόνο ρομαντισμού και γαλήνης σε ένα ήδη πανέμορφο τοπίο.

Never tell me the odds!”. Μια από τις πολλές ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία είναι και η συγκεκριμένη που λέει ο Han Solo όταν προσπαθεί να ξεφύγει με το Millennium Falcon τα Tie Fighters της Αυτοκρατορίας περνώντας μέσα από ομάδα αστεροειδών στο “Episode V: The Empire Strikes Back”. Το κομμάτι “Asteroid Field” είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια δράση στο soundtrack έχοντας τις σωστές πινελιές από “Imperial March”. Δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο.

Ένα από τα πιο όμορφα και μελωδικά κομμάτια γράφτηκαν για το “Episode VI: Return of the Jedi”. Η αδερφική αγάπη του Luke και της Leia αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο “Luke and Leia Theme”. Γλυκό και γεμάτο ζεστασιά, ακούγοντας και μόνο το κομμάτι αυτό μπορεί να σε κάνει να ταξιδέψεις με την φαντασία σου.

Το μουσικό μας ταξίδι σε εκείνον τον γαλαξία δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς το “The Throne Room” από το “Episode IV: A New Hope”. Δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες, η ιστορίες που λένε και οι κόσμοι και οι γαλαξίες που ο George Lucas έχει δημιουργήσει αλλά και η μουσική που κάνει αυτό το ταξίδι ακόμα πιο όμορφο. Η μουσική είναι η Δύναμη των ταινιών αυτών. May the 4th be With You!

Διαβάστε το αφιέρωμα μας στην 4η Μαΐου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ