Στο Σπίτι (2014)

Το Στο Σπίτι είναι γυρισμένο στην Ελλάδα του σήμερα, αλλά ασχολείται με θέματα οικουμενικά & διαχρονικά.


 


Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας
Σενάριο: Αθανάσιος Καρανικόλας
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Καλλιμάνη, Ζωή Ασημάκη, Αλέξανδρος Λογοθέτης
Διάρκεια: 103’
Χώρα: Ελλάδα
Διανομή: One from the heart

 

Sto-Spiti-posterΗ Νάντια δεν είναι μια συνηθισμένη οικιακή βοηθός, δεύτερη (;) μητέρα της μικρής Ίριδας, “αδελφή” της μητέρας, αποτελεί τη κολόνα του σπιτιού, συμβιώνοντας μαζί τους 20 ολόκληρα χρόνια, με μοναδική απόδραση από τη καθημερινότητα τον φίλο της Μάρκο. Μια ξαφνική αδιαθεσία & πιθανή ασθένεια της θα οδηγήσει σε αλλαγές & θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη πιθανότητα να πρέπει να αλλάξει όλη της τη ζωή.

Πέρυσι οι Νύχτες Πρεμιέρας είχαν φιλοξενήσει τη προηγούμενη δουλειά του Αθανάσιου Καρανικόλα Echolot, μια άνιση αυτοσχεδιαστική ιστορία επανένωσης παρέας στη Γερμανική επαρχεία. Το Στο Σπίτι είναι γυρισμένο στην Ελλάδα του σήμερα, αλλά ασχολείται με θέματα οικουμενικά & διαχρονικά. Ο μινιμαλισμός στο μάξιμουμ, τόσο στο θέμα των διαλόγων, όσο & στην ιδιαίτερα προσεγμένη δουλειά στα τοπία, στους χώρους, στον (μουντό/μονόχρωμο) ενδυματολογικό τομέα, στην ανυπαρξία μουσικής επένδυσης (εκτός από 2 στιγμές). Η κινηματογράφηση & η φωτογραφία συγκαταλέγονται στα θετικά της ταινίας & ορισμένα πλάνα λειτουργούν εξαιρετικά, ενώ το παιχνίδι της κάμερας με τους καθρέφτες & τα τζάμια φανερώνει το ταλέντο των δημιουργών.

Το Στο Σπίτι απέσπασε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2014. Οι ερμηνείες συνολικά είναι καλές με την πρωταγωνίστρια Μαρία Καλλιμάνη να ξεχωρίζει. Η απουσία διαλόγων & η απλή πλοκή της ιστορίας σκιαγραφούν ήρεμα & σωστά μια κατάσταση που μπορεί να μιλά για κάτι συγκεκριμένο, ενώ παράλληλα κρύβει μια γενικότερη κριτική σε θέματα όπως η εμπιστοσύνη, η ευγνωμοσύνη & ο σεβασμός.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ