Aν δεν έχεις εχθρούς, δεν έχεις χαρακτήρα

...

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια το Hollywood είχε δώσει ένα αέρα ανανέωσης στις κουρασμένες περιπέτειες των εκρήξεων, κυνηγητών και ανατινάξεων. Αφού ο Bruce Willis γέρασε, ο Arnie έγινε (προσωρινά ευτυχώς) κυβερνήτης της Καλιφόρνια, και ο Mel Gibson εκτονώθηκε δημιουργικά και ρατσιστικά, έπρεπε να βρεθούν οι νέοι πρωταγωνιστές που θα διατηρήσουν στα παλιά υψηλά επίπεδα τις πωλήσεις των εισιτηρίων των ταινιών δράσης και περιπέτειας.

Εφόσον όμως τα πάντα έχουν ειπωθεί, τι θα μπορούσε να δείχνει πλέον ενδιαφέρον και φρέσκο; Οι παραγωγοί βρήκαν την απάντηση αναβιώνοντας τους υπερήρωες των κόμικ. Από τη Marvel μέχρι την DC (και άλλες μικρότερες εταιρίες), οι χάρτινοι ήρωες πρόσφεραν άπειρο υλικό για σενάρια που είχαν την δυναμική να γίνουν επιτυχημένες ταινίες λόγω τις σχεδόν έτοιμης storyboard δράσης και του χρόνια εξελισσόμενου σεναρίου που μπορούσε άνετα να συμπυκνωθεί σε μια ταινία (και φυσικά σε αρκετά sequels).

Οι περισσότερες ταινίες στέφτηκαν δικαίως με μεγάλη επιτυχία, εισπρακτική και καλλιτεχνική καθώς, ιδιαιτέρως στην αρχή, επιστρατεύτηκαν τα πιο ταλαντούχα σκηνοθετικά μυαλά για να δώσουν πνοή και κίνηση στους αγαπημένους χάρτινους ήρωες. Από τον Richard Donner του Superman του 1978 και τον Tim Burton του Batman του 1989 μέχρι τον Sam Raimi του Spiderman και τον Christopher Nolan του νέου ανανεωμένα σκοτεινού Batman, οι σκηνοθέτες ήταν αυτοί που λόγω της αγάπης τους για το αρχικό υλικό και ταυτόχρονα της fan boy οπτικής τους συνδύασαν τα καλύτερα στοιχεία από κάθε κόμικ και δημιούργησαν κατηγορία. Πλέον οι ταινίες κόμικ είναι είδος, που προστέθηκε στα υπάρχοντα κλασσικά είδη όπως δράμα, κωμωδία κλπ. Οι σκηνοθέτες όμως από μόνοι τους, δεν θα μπορούσαν δώσουν ψυχή σε μια χάρτινη ιστορία αν αυτή δεν είχε και κάτι από μόνη της.

Ο βραβευμένος με Oscar ηθοποιός Paul Newman είχε πει κάποτε ότι αν δεν έχεις εχθρούς, δεν έχεις χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει και για τους φανταστικούς ηπερήρωες της μεγάλης οθόνης. Ναι, πολλές φορές μας συναρπάζουν με τις υπερφυσικές ή τις τεχνολογικά εξελιγμένες δυνάμεις τους αλλά εκεί που κρύβεται πραγματικά η δύναμη τους είναι στη σύγκρουση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι φανατικοί των κόμικ με υπερήρωες διαφωνούν συχνά για το ποιος θα κέρδιζε σε μια υποθετική μάχη μεταξύ παραδείγματος χάριν του Iron Man και του Thor.

Οι κακοί (ή villains όπως ονομάζονται στη κινηματογραφική γλώσσα), οι δυνάμεις και τα κίνητρα τους αποτελούν ένα από τα ενδιαφέροντα κομμάτια της κομιξικής αναμέτρησης, αφού παρά τις ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες των καλών πρωταγωνιστών είναι αυτοί που με τις φιλοδοξίες τους και την εξουσιαστική τους μανία κλιμακώνουν τη δράση και ορίζουν την εξέλιξη της ιστορίας.

O πρώτος villain των κομιξικών ταινιών, ο Lex Luthor ως επιτυχημένος επιχειρηματίας απειλεί να ανατινάξει την California για αυξηθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων του. Η τελική σύγκρουση θα κριθεί ανάμεσα στο καλό και το κακό (Lex Luthor και Superman), δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, της ανθρώπινης φύσης που έχει την υπερδύναμη να προστατέψει ή να καταστρέψει. Ο Magneto (από τους X-men) απηυδισμένος και απογοητευμένος από το ρατσισμό κατά των μεταλλαγμένων, απειλεί να καταστρέψει τους ανθρώπους, κάνοντας τους μεταλλαγμένους, ενώ το αντίπαλο δέος του (ο Professor X μαζί φυσικά με την ομάδα των X-men) προσπαθεί δείξει στους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να τους φοβούνται.

Και φυσικά ο καλύτερος μέχρι τώρα κακός της κομιξικης κινηματογραφικής ιστορίας, ο Joker όπως τον υποδύθηκε ο αδικοχαμένος Heath Ledger στο The Dark Knight. Μαζί με τον Batman επιδίδονται σε ιδιαίτερα συναρπαστικές σκηνές δράσης και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις περί αναρχίας, δικαίου, διαφθοράς και αυταρέσκειας σε μια από τις καλύτερες και πιο σκοτεινές αποδόσεις του κόμικ της DC.

Και τώρα σε άλλη μια μεγάλη στιγμή των κόμικ στην οθόνη ο Mandarin του Iron Man 3 όπως τον υποδύεται ο Ben Kigsley σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του προτίθεται στο πάνθεον των άξιων αντιπάλων των υπερηρώων που εμβαθύνουν στο ρόλο τους, Χωρίς να εμβαθύνουμε περισσότερο για να μην σας χαλάσουμε την έκπληξη θα πούμε μόνο ότι η άποψη για τον ποιος είναι ο καλύτερος κακός στην ιστορία των κόμικ στο σινεμά ενδέχεται να αλλάξει…

 

Διαβάστε όλα τα προηγούμενα Deforming Lens

To Iron Man 3 βγαίνει στους κινηματογράφους από 25 Απριλίου 2013

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ