Τζέρεμι Άιρονς: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα»

...

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας

Η άφιξη ενός πολύ σημαντικού ηθοποιού στην Ελλάδα, με αφορμή την προώθηση της τελευταίας του ταινίας, είναι πάντα ένα λαμπερό και σημαντικό γεγονός. Η παρουσία του βραβευμένου με Όσκαρ(για το «Reversal of Fortune») Τζέρεμι Άιρονς, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, με τον Άγγλο να μεταβαίνει στη χώρα μας με αφορμή το επερχόμενο «Night Train to Lisbon».

Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα στο υπέροχο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και φυσικά το Reel.gr ήταν εκεί, μαζί με σύσσωμο τον δημοσιογραφικό κόσμο. Η διαδικασία καθυστέρησε περίπου μισή ώρα, λόγω προβλημάτων στην πτήση του διάσημου ηθοποιού και του σκηνοθέτη Bille August, αλλά μόλις αυτοί κατέφτασαν μας αποζημίωσαν με το παραπάνω, με το μοναδικό τους στυλ και την αίσθηση του χιούμορ που διαθέτουν. Η πλειοψηφία των ερωτήσεων κινήθηκε γύρω από την ταινία, όπως είναι φυσικό, αλλά υπήρχαν και αρκετές που έθιξαν τη γενικότερη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας εν καιρώ κρίσης. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του Βρετανού.

Για την κατάσταση στη χώρα μας: «Δε θα πρέπει να ταμπελοποιούμε μία ολόκληρη χώρα από ένα περιστατικό. Σίγουρα υπάρχουν ακραίοι εξτρεμιστές που μερικές φορές δολοφονούν, αλλά αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ξέρω είναι πως αυτό το περιστατικό σίγουρα δεν αντανακλά την Ελλάδα που ξέρω.H Ελλάδα είναι από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, μαζεύει τρομακτικό αριθμό τουριστών απόλυτα δικαιολογημένα.»

Συνεχίζοντας για το περιστατικό που μας συγκλόνισε τις τελευταίες ήμερες: » Έχει αποδειχτεί πολλές φορές πως όταν ένας λαός βρίσκεται σε δυσχέρεια, ο εξτρεμισμός κερδίζει δύναμη. Εμείς στην Αγγλία γελάμε με αυτούς και τους δίνουμε να καταλάβουν πως δεν είναι η απάντηση. Πάντως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός πως πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν την ιστορία, γιατί τα αποτελέσματα της ακροδεξιάς δεν καταλήγουν ποτέ θετικά».

Προχωρώντας στη γενική οικονομική κατάσταση της Ευρώπης: «Για μένα η Ευρώπη είναι ένα ελικόπτερο. Ένα ελικόπτερο που οι μηχανές του παρουσιάζουν βλάβη και ο πιλότος προσπαθεί να το προσγειώσει χωρίς να σκοτώσει όλους τους επιβαίνοντες. Μας πρόδωσαν οι πολιτικοί και μας είπαν ψέμματα οι οικονομολόγοι. Πρέπει όμως να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα και να καταλάβουμε πως το χρήμα δεν είναι τόσο σημαντικό εάν υπάρχει αγάπη και σεβασμός μεταξύ μας».

Στις διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκού και αμερικανικού σινεμά: » Πιστεύω πως στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερο βάθος στην κουλτούρα. Στην Αμερική τα θέλουν όλα μεγαλύτερα, για αυτό κυριαρχούν όλα τα blockbuster. Τα πιο ενδιαφέροντα project στην Αμερική, πραγματοποιούνται στην καλωδιακή τηλεόραση. Σειρές όπως το House of Cards, αυτές οι δουλείες είναι πιο κοντά στο προσωπικό μου γούστο.».

Ενώ για το κατά πόσο υπάρχει πολιτική στην κινηματογραφική βιομηχανία: » Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων στη βιομηχανία του σινεμά: Αυτοί που έχουν σκοπό να πουν ιστορίες στο κοινό κι αυτοί που έχουν μπει καθαρά για να βγάλουν πολλά χρήματα. Εάν έχεις γίνει πλούσιος κι όλα είναι καλά, γιατί να ασκήσεις κάποια πολιτική; Δεν υπάρχει λόγος».

Το «Night Train to Lisbon» θα προβληθεί απόψε στο Μέγαρο Μουσικής στις 20.00 σε πανελλήνια πρεμιέρα, παρουσία του Τζέρεμι Άιρονς και του σκηνοθέτη Μπίλε Όγκουστ.

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ