Τα Ερείπια Είναι Πάντα Θλιμμένα – Blue Ruin (2013)

Με το δημιουργικό άλμα του Saulnier να κερδίζει τις εντυπώσεις, το “Blue Ruin” είναι ένα southern οικογενειακό δράμα, βραδυφλεγές, προσωπικό και γεμάτο από την λιτή και απέριττη δυναμική του ανεξάρτητου σινεμά.


 

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή


Σκηνοθεσία: Jeremy Saulnier
Σενάριο: Jeremy Saulnier
Πρωταγωνιστούν: Macon Blair, Devin Ratray, Amy Hargreaves
Διάρκεια: 90’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Weird Wave

 

blue_ruinΠέντε χρόνια μετά την μαύρη κωμωδία “Murder Party”, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Jeremy Saulnier, επαναπροσδιορίζεται φιλμικά με το “Blue Ruin”, ένα ανεξάρτητο, σχεδόν ακατέργαστο διαμαντάκι με μια διαπρέπουσα κινηματογραφική πορεία στα φεστιβάλ, όπως σε αυτό των Καννών, όπου ο Saulnier κέρδισε το βραβείο FIPRESCI, με την ταινία να χτίζει αργά, αλλά σταθερά την απόλυτα δικαιολογημένη φήμη της.

O Dwight (Μacon Blair), είναι ένας μοναχικός τύπος, που ζει μέσα στην στραπατσαρισμένη, μπλε Pontiac του, περνώντας τον χρόνο του διαβάζοντας και αναμοχλεύοντας τα σκουπίδια προς αναζήτηση τροφής.
Όταν μια μέρα μάθει πως ένας παλιός γνώριμος βγήκε από την φυλακή, τα πάντα θα αλλάξουν. Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναμονής του να λαμβάνει τέλος, ο Dwight μοιάζει αποφασισμένος να σκαλίσει το παρελθόν και να αποδώσει την πρέπουσα δικαιοσύνη, σαν άλλος, από καιρό έτοιμος, από μηχανής θεός. Οι συνέπειες όμως των πράξεών μας, δεν παύουν ποτέ να μας ακολουθούν και ο Dwight θα το μάθει αυτό καλύτερα απ’τον καθένα.

Το “Blue Ruin” είναι ένα διακριτικό, σφιχτοδεμένο θρίλερ που διακρίνεται τόσο για τις σκηνοθετικές, όσο και για τις σεναριακές του αρετές, με τον Saulnier να νοηματοδοτεί την ταινία του, χάρη στην στοχευμένη χρήση της έντονα αντιθετικής, χρωματικής παλέτας και κυρίως στην διαρκή χρήση του μπλε.

Συνυφασμένο με την έννοια της απώλειας, της θλίψης, της στεναχώριας και της ψυχρότητας (ο Kislowski στην «Μπλε Ταινία» ντύνει την θύμηση και τις αναμνήσεις της ηρωίδας με μπλε αποχρώσεις, ενώ ο Derek Cianfrance στο “Blue Valentine” ζωγραφίζει μπλε, το σχεσιακό τέλμα των πρωταγωνιστών), το μπλε ακολουθεί κατά πόδας τον μυστηριώδη ήρωα, σαν μόνιμη υποδήλωση ενός παρελθόντος και ενός ενδεχόμενου παρόντος, γεμάτο πόνο και δεινά.

Ο Saulnier-υπεύθυνος και για την φωτογραφία-προσφέρει στον πρωταγωνιστή τα απολύτως απαραίτητα, δίχως την αρχική αποκρυπτογράφηση των προθέσεών του, προκειμένου στην συνέχεια να αναγνωρίσει τον εαυτό και την πραγματική του μοίρα, με αφορμή το ξέσπασμα μιας καλά «καταχωνιασμένης» βεντέτας.

Μπολιασμένος με μια φυσική αδεξιότητα και ένα εκφραστικό βλέμμα, ο Dwight (ιδανικός στον ρόλο ο Macon Blair), δεν είναι ένας συνηθισμένος εκδικητής, κυρίως επειδή ωθείται σε ακραίες καταστάσεις, εξαιτίας της εσωτερικής του ανάγκης για διόρθωση των πραγμάτων. Αυτό που ουσιαστικά αποζητά δεν είναι η προσωπική ικανοποίηση, αλλά η αποκατάσταση των ισορροπιών που μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την εν λόγω παρέμβαση.

Η στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία και το έντονα δραστήριο, ξεδίπλωμα του σεναριακού κουβαριού σε μια υπόθεση που θυμίζει ξώφαλτσα την ανάποδη διήγηση του “Memento”, αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα του “Blue Ruin”, αναδεικνύοντας έτσι και το πολύπλευρο, δημιουργικό ταλέντο του Saulnier.

Ως προς το ερμηνευτικό κομμάτι, ο Macon Blair κάνει εξαιρετική δουλειά, θέτοντας σε κίνηση τα πλέον κινηματογραφικά ουσιώδη: βλέμμα, εκφράσεις, κινήσεις σώματος. Με την πρόζα να αποτελεί το βασικό εργαλείο επικοινωνίας των υπολοίπων, υποστηρικτικών χαρακτήρων, οχι όμως και του Dwight, η αντίθεση μεταξύ τους εντείνεται και κορυφώνεται σε ένα τέλος, όπου τα πράγματα έμοιζαν να οδηγούν ήδη από την αρχή.

Με το δημιουργικό άλμα του Saulnier να κερδίζει τις εντυπώσεις, το “Blue Ruin” θυμίζει έντονα τον κινηματογράφο του Jeff Nichols και ιδιαίτερα το “Shotgun Stories”: ένα southern οικογενειακό δράμα, βραδυφλεγές, προσωπικό και γεμάτο από την λιτή και απέριττη δυναμική του ανεξάρτητου σινεμά.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ