Τα Muppets Καταζητούνται – Muppets Most Wanted (2014)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία: James Bobin
Σενάριο: James Bobin, Nicholas Stoller
Πρωταγωνιστούν: Ricky Gervais, Ty Burrell, Tina Fey
Διάρκεια: 112’
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή: Feelgood

 

poster

60 περίπου χρόνια τώρα, η δημιουργία του αείμνηστου Jim Henson, τα Muppets, απολαμβάνουν μίας συνεχιζόμενης πορείας στις τέχνες. Φυσικά τα στούντιο του Χόλιγουντ δε θα μπορούσαν να αφήσουν αυτό το franchise ανεκμετάλλευτο στα τελευταία, «φτωχά» σε έμπνευση έτη και, μετά το 2011 και το αξιόλογο “The Muppets” ήρθε η ώρα του sequel. Το “Muppets: Most Wanted”, διαθέτει και πάλι τον James Bobin στο «τιμόνι», πατά στα βήματα του προκατόχου του, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά πιο άχρωμο και σίγουρα λιγότερο διασκεδαστικό.

Τα Muppets είναι πλέον πάλι μαζί και απολαμβάνουν στιγμές ξεγνοιασιάς. Όλα αυτά, μέχρι τη συνάντηση τους με τον μάνατζερ Dominic Badguy(είναι γαλλικό και προβάλλεται Badgy όπως μας ενημερώνει ο ίδιος), ο οποίος τους προτείνει μία παγκόσμια τουρνέ, ως επιβεβλημένη κίνηση. Ο Κέρμιτ συναινεί, παρότι δύσπιστος αρχικά και η τουρνέ ξεκινά, αλλά λίγο μετά ο αγαπημένος βάτραχος πέφτει θύμα καλοστημένης παγίδας και αντικαθιστάται από τον συνεργό του Badguy, έναν ολόιδιο βάτραχο(αν εξαιρέσουμε μία μεγάλη ελιά) ονόματι Constantin. Το villain δίδυμο του φιλμ, έχει το διαβολικό σχέδιο να κλέψει τα Crown Jewels της Αγγλίας και πλέον τα Muppets έχουν διπλή αποστολή: να καταλάβουν την πλεκτάνη και να σώσουν τον Κέρμιτ από τη σιβηρική φυλακή στην οποία κρατείται.

Μπορεί να παραμένει ο James Bobin σε σκηνοθεσία και σενάριο, αλλά εδώ, το cast έχει αλλάξει ολοκληρωτικά, χωρίς βέβαια να αποτελεί τον βασικό λόγο αδυναμίας του φιλμ, καθώς τα ονόματα που απαρτίζουν και αυτή τη φορά το cast, είναι από το πάνω ράφι. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σεναριακά, με τα αστεία να μοιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στερεοτυπικά, είτε με την ρωσική προφορά της Tina Fey, είτε με τη γαλλική κουλτούρα μέσω του χαρακτήρα που ενσαρκώνει ο Ty Burell. Παρότι υπάρχουν και αρκετά ωραία gags, ιδιαίτερα από τη Miss Piggy και τον Sam The Eagle, η γενικότερη αίσθηση που αφήνει το φιλμ είναι αυτή μίας μέτριας προσπάθειας, «κουρασμένης» και προβλέψιμης.

Ο Ricky Gervais στο ρόλο του δήθεν ατζέντη, έχει τις καλές στιγμές του, αλλά για έναν ηθοποιό της κωμικής ικανότητας του, θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για την Tina Fey, που παρά το γεγονός πως σίγουρα γελάς με τον χαρακτήρα της, είναι το είδος του εύκολου, «φτηνού γέλιου» που δε μας συγκινεί. Αν κάποιον ξεχωρίσαμε, αυτός είναι ο γνωστός μας από το “Modern Family”, Ty Burrell, που μαζί με τον Sam The Eagle, απαρτίζουν το πιο καλοστημένο δίδυμο της ταινίας.

Ακόμα και στον τομέα των τραγουδιών –πάγιο ατού των Muppets- o Brett McKenzie(το ήμισυ των απολαυστικών Flight of the Conchords) δεν παρουσιάζει την ίδια έμπνευση όπως στο πρώτο φιλμ, με το υπέροχο «Man or Muppet» που του είχε χαρίσει το Όσκαρ. Μεταξύ ομοίως μη ξεχωριστών τραγουδιών, μας άρεσε περισσότερο το «Interrogation Song» από τον Ty Burrell και τον Sam The Eagle(ναι, το ξέρω, επαναλαμβάνομαι με αυτό το δίδυμο).

Χωρίς να είναι κακό ή να μη βλέπεται, το «Muppets: Most Wanted», είναι μία ταινία που σε αφήνει παντελώς αδιάφορο.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ