15+ χρόνια μετά, τα μυστικά του Fight Club συνεχίζουν να αποκαλύπτονται

Είμαι η καινούρια θεωρία του Τζακ

Για πολλούς μία από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές βιβλίου στον κινηματογράφο, το «Fight Club», μια ιστορία που παίζει με την ψυχολογία του θεατή και φωνάζει οργισμένα στο πρόσωπο του καπιταλισμού όσο λίγες τόλμησαν να κάνουν, κατάφερε να μας απασχολήσει με τα απόκρυφα μηνύματά του μια ακόμη φορά.

Το παραλήρημα ξεκίνησε όταν ο συγγραφέας του «Fight Club», Chuck Palahniuk μοιράστηκε το εξής tweet :
“Have fun! Jackdurden.com”

Η εν λόγω ιστοσελίδα είχε πέσει – όπως ήταν φυσικό – για λίγες ώρες λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, καθώς σε αυτήν υπάρχει τρομερά λεπτομερής ανάλυση σχετικά με την υπόσταση (ή μη) κάποιων χαρακτήρων της ταινίας. Προφανώς, σταματήστε να διαβάζετε αυτό τώρα αν δεν έχετε ακόμα δει ή διαβάσει το «Fight Club» και σκοπεύετε να το κάνετε.

Το jackdurden.com χαρτογραφεί όλους τους λόγους για τους οποίους ο χαρακτήρας της Helena Bonham Carter, η Marla, το προβληματικό ερωτικό ενδιαφέρον του ανώνυμου πρωταγωνιστή (Edward Norton) είναι… αποκύημα της φαντασίας του – όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Tyler Durden. Είναι όλοι τους το ίδιο πρόσωπο. Είναι όλοι ο “Jack”, ο πρωταγωνιστής, ο αφηγητής της ιστορίας μας.

Οι αποδείξεις γι αυτόν τον ισχυρισμό φαίνεται να βρίσκονται παντού στην ταινία του Fincher, ξεκινώντας με το γεγονός ότι η Marla φοράει παρόμοια ρούχα με τον Tyler και εμφανίζεται σε μέρη που άλλες γυναίκες συνήθως δεν υπάρχουν. Όπως, για παράδειγμα, σε μία ομάδα υποστήριξης για τα άτομα με καρκίνο των όρχεων. Υπάρχει επίσης μια σκηνή που λαμβάνει χώρα σε ένα Laundromat ( self-service πλυντήρια δηλαδή) όπου η Μάρλα παραλαμβάνει πολλά αντρικά τζιν από ένα στεγνωτήρα, κι έπειτα τα πουλάει σε vintage κατάστημα ρούχων. Κατά το jackdurden.com, αυτή η σκηνή υποδηλώνει το χρονικό σημείο όπου ο “Jack” γίνεται Μarla, «πουλώντας» έτσι το παντελόνι του με μεταφορικό τρόπο.

Σας ακούγεται αρκετά πειστικό; Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες άλλα παραδείγματα που η ιστοσελίδα αυτή επισημαίνει, σε μια προσπάθεια να απεικονίσει την ιδέα ότι η Marla δεν υπάρχει, και ότι αυτή είναι απλά για τον “Jack” ένα μέρος του, κάτι όπως ο Tyler. Κάποια από αυτά είναι παρατραβηγμένα. Κάποια άλλα ίσως σας βάλουν σε σκέψεις και σας γυρίσουν πίσω στο χρόνο, πίσω στην πρώτη φορά που είδατε το “Fight Club” και το τι καταλάβατε από αυτό τότε. Πόσα από αυτά τα έβαλε ο Fincher σκόπιμα στην ταινία;

Επίσης το “have fun” του Palahniuk ήταν μια απλή ψήφος εμπιστοσύνης στο site, ή ειρωνικό σχόλιο για το πόσο έξω έχει πέσει σχετικά με το τι σημαίνουν όλα αυτά τελικά;

Είμαι το μπερδεμένο μυαλό του Τζακ.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ