Δείτε δίπλα-δίπλα τα πρώτα και τα τελευταία πλάνα 55 διάσημων ταινιών

Το μαγευτικό βιντεάκι του Jacob T. Swinney

Ο ταλαντούχος –καταπώς φαίνεται- Jacob T. Swinney  δημιούργησε ένα πεντάλεπτο βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει το πρώτο και τελευταίο πλάνο από 55 διαφορετικές ταινίες.  Σε κάποια από αυτά μπορούμε να αντλήσουμε νόημα από αυτό που βλέπουμε, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια «ομοιοκαταληξία» ή ιδιαίτερα άμεσο νόημα – αλλά αυτό από μόνο του μπορεί να προσφέρει ένα παράθυρο σε αυτό που ο σκηνοθέτης αποπειράθηκε να επιτύχει.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, τι μπορούμε να μάθουμε εξετάζοντας μόνο το πρώτο και το τελικό πλάνο της ταινίας;  Το πρώτο και το τελευταίο πλάνο της κάθε ταινίας παίζονται μάλιστα δίπλα-δίπλα στο εν λόγω βιντεάκι, καθιστώντας το έτσι απόλυτα καθηλωτικό. Κάποια πρώτα πλάνα μοιάζουν πολύ με τα τελευταία, κάποια είναι σχεδόν τα ίδια, ενώ άλλα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους – όλα αυτά βέβαια εξυπηρετούν κάποιο σκοπό στην επκοινωνία των θεματικών τους. Κάποια δείχνουν πρόοδο, κάποια δείχνουν παρακμή και κάποια είναι απλά εύστοχες εικόνες που εξυπηρετούν το άνοιγμα και το κλείσιμο της εκάστοτε ταινίας.

Το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να έχει κάποιος από το πολύ εντυπωσιακό βίντεο του Swinney, είναι το γεγονός ότι αυτός δεν περιέλαβε τους τίτλους των ταινιών στο βίντεο, επιλέγοντας αντ’αυτού να τα απαριθμήσει στην περιγραφή από κάτω. Αν και η πλειοψηφία των πλάνων είναι αρκετά αναγνωρίσιμη, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να κοιτάει την περιγραφή εδώ κι εκεί. Πάνω σε αυτό βέβαια, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η απουσία αυτή των τίτλων από το βίντεο είναι κάτι το θετικό, μιας κι έτσι ο θεατής θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από αυτό που βλέπει, χωρίς καμία πρότερη γνώση της πλοκής της ταινίας.

Απολάυστε το βιντεάκι με πλάνα από – μεταξύ άλλων – Gone Girl, Whiplash, Funny Games, Dr. Strangelove, Taxi Driver και Kill Bill Vol.2 παρακάτω:

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ