Ταινιόραμα: Day 8

...

Γράφει ο Αχιλλέας Βασιλείου

Όγδοη ημέρα του Ταινιοράματος 2014 που διοργάνωνεται στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ(Κοραή 4).

Μέχρι τις 9 Ιουλίου,καθημερινά 3 ταινίες με ένα εισιτήριο και κάθε ημέρα μία ξεχωριστή ενότητα. Όλο το πρόγραμμα του Ταινιοράματος εδώ.
H ημέρα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη Federico Fellini και θα προβληθούν τρία αριστουργήματα από την φιλμογραφία του.Το »Dolce Vita»,το »Satyricon’ και το »8 1/2».
fellini-satyricon-movie-poster-1969-1020429781
‘Σατυρικόν»(Satyricon 1969).Υποψήφιο για Oscar σκηνοθεσίας,αυτό το one of a kind masterpiece του Fellini αποτελεί μια σουρεαλιστική εμπειρία και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στην αγαπημένη πόλη του σκηνοθέτη,την Ρώμη την εποχή του Νέρωνα.Μια εκ νέου ανάγνωση του βιβλίου του Πετρούκιου που σε κάνει να αναρωτιέσαι…ήταν έτσι η αρχαία Ρώμη?Σουρεαλισμός και συμβολισμοί,art διαθέσεις,πανδαισία χρωμάτων και ένας Fellini ελεύθερος να σκηνοθετήσει το όραμα του.
la-dolce-vita-movie-poster-1961-1020325821
»Γλυκιά Ζωή»(La Dolce Vita 1960).Αξεπέραστο αριστούργημα του Ιταλικού κινηματογράφου και μάλλον η καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ με φόντο την Ρώμη και την Via veneto ως ζωντανό σκηνικό της ταινίας.Μοντέρνα και »κυριλέ» ταινία που η θέαση της ακόμα και σήμερα σου προκαλεί δέος και θαυμασμό για την σκηνοθεσία του Fellini. O Marcello Mastroianni σε μεγάλα κέφια και σκηνές ανθολογίας με την Annita Ekberg. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες και Oscar κοστουμιών για τον Pierro Gherardi(το πρώτο του θα ακολουθήσει και το δεύτερο στο 8 1/2).
Προτεινόμενη Ταινία.
MPW-32748
»8 1/2»(1963).Αυτή η ήμι αυτοβιογραφική(;) ταινία του Fellini,κατάφερε το 1963 να κερδίσει 2 βραβεία Oscar,καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και κοστουμιών.Μια Οδύσσεια εσωτερικής αναζήτησης για έναν σκηνοθέτη,μπλοκαρισμένο από ιδέες ο οποίος ανατρέχει στο παρελθόν,στις συνεργασίες του και στις συναναστροφές του και φυσικά στις σχέσεις του με τις γυναίκες της ζωής του.Φαντασία,εμμονές και αναμνήσεις μπερδεύονται και παρουσιάζονται με τόσο ελκυστικό τρόπο που δεν σου αφήνει περιθώριο η ταινία να αγαπήσεις στην κυριολεξία τον ηθοποιό Mastroianni ,σε μία μεγάλη ερμηνεία.Σκηνές ανθολογίας σε συνδυασμό με την μουσική του Nino Rota,το »8 1/2» είναι πραγματικά μια από τις σημαντικότερες ταινίες του Ιταλικού άλλα και του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ