Ταξίδι στην Άλλη Όχθη – Journey to the Shore (2015)

Αν κάποιος καταφέρει να μπει στο κλίμα θα ανταμειφθεί με ορισμένα σημεία ιδιαίτερης ομορφιάς

 ★★½☆☆ 

Σκηνοθεσία: Kiyoshi Kurosawa
Σενάριο: Kiyoshi Kurosawa, Takashi Ujita, Kazumi Yumoto (βασισμένο στο βιβλίο του)
Πρωταγωνιστούν: Eri Fukatsu, Tadanobu Asano, Masaaki Akahori
Διάρκεια: 127’
Χώρα: Γαλλία, Ιαπωνία
Διανομή: Amafilms

Journey_to_the_ShoreΗ Mizuki είναι μια χαμηλών τόνων δασκάλα πιάνου που ζει μια βαρετή καθημερινότητα. Όταν ξαφνικά ο εδώ και τρία χρόνια νεκρός της σύζυγος Yusuke εμφανιστεί στην κουζίνα του σπιτιού τους μια περίεργη επανένωση θα ξεκινήσει, καθώς θα της προτείνει να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στο οποίο θα επισκεφθούν περιοχές και ανθρώπους που ο Yusuke συνάντησε τα τελευταία χρόνια στις περιπλανήσεις του…

Ο Ιάπωνας Kiyoshi Kurosawa γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία πιο υποτονική από αυτές που μας είχε συνηθίσει (Pulse, The Cure), που του χάρισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στην κατηγορία Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ των Καννών. Ένα κάπως μοντέρνο παραμύθι, ένα υπερφυσικό ρομαντικό road movie, μια ταινία που έχει στην καρδιά της την ανθρώπινη απώλεια. Ξαφνιάζει παρουσιάζοντας στοιχεία όπως τα φαντάσματα και μεταφυσικά ερωτήματα περί αρχής, τέλους και κύκλου της ζωής με έναν εξαιρετικά απλό και τετριμμένο τρόπο. Η κινηματογράφηση του ήρεμη και χαμηλών τόνων –όπως και οι πρωταγωνιστές του- κάνουν το πάνω από 2 ώρες Ταξίδι να ακροβατεί ανάμεσα στο λυρικό και το υπνωτικό. Αν κάποιος καταφέρει να μπει στο κλίμα θα ανταμειφθεί με ορισμένα σημεία ιδιαίτερης ομορφιάς, ενώ αν όχι ενδέχεται να το βρει κουραστικό και αργόσυρτο.

Μπορεί στο πρώτο μισό να υπάρχει ένα μεγαλύτερο κομμάτι μυστηρίου και οι χαρακτήρες να φαίνονται ενδιαφέροντες, αλλά στην πορεία ίσως η εξέλιξη δεν είναι αυτή που θα περιμέναμε. Ορισμένα κομμάτια φαντάζουν άνισα κι ενώ γνωρίζεις ανθρώπους και παρουσιάζονται ιστορίες, η Mizuki κι ο Yusuke φτάνουν στο αναμενόμενο φινάλε χωρίς να έχουν ουσιαστικά διανύσει και βιώσει τόσα πολλά. Παρ΄όλα αυτά το Ταξίδι Στην Άλλη Όχθη σε κάνει να σκέφτεσαι ορισμένα πράγματα για τη ζωή και το θάνατο, την απώλεια και τη θλίψη.

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ