Ted 2 (2015)

Ασυμβίβαστος και σε ρυθμό πολυβόλου σχολιασμός της pop κουλτούρας

 ★★★½☆ 

Σκηνοθεσία: Seth McFarlane
Σενάριο: Seth McFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Πρωταγωνιστούν: Seth McFarlane, Mark Wahlberg, Amanda Seyfried
Διάρκεια: 115
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: UIP

ImageGen (3)O Seth McFarlane είναι μια προσωπικότητα που συγκεντρώνει πολλαπλά «πυρά» τον τελευταίο καιρό. Κάτι η παρουσίαση των Oscars (πολύ καλύτερος από άλλους), κάτι η αδικαιολόγητη διεθνής «γιούχα» για το A Thousand Ways to Die in the West (αρκετά διασκεδαστικό και επουδενεί τόσο κακό όσο παρουσιάστηκε) και ο Αμερικανός ξαφνικά έγινε το έμβλημα του ανώριμου χιούμορ και της «δημιουργικής κατρακύλας». Μη συμμεριζόμενος αυτή την άποψη, θα ήθελα να τονίσω στον υπερθετικό βαθμό, ένα μοναδικό ταλέντο του δημιουργού του Family Guy: τον ασυμβίβαστο και σε ρυθμό πολυβόλου σχολιασμό της pop κουλτούρας, ίσως καλύτερα από κάθε άλλον τη δεδομένη στιγμή. Το απτό παράδειγμα του παραπάνω σχολίου, δεν είναι άλλο από το Ted 2, τρία χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του αθυρόστομου λούτρινου αρκούδου που «ζωντάνεψε» μετά από την ευχή ενός νεαρού παιδιού.

Φυσικά, η υπόθεση δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας –πως θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που ένα τέτοιο φιλμ δε θα γινόταν να έχει ως κεντρικό άξονα την πλοκή του. Έτσι, η ιστορία ενεργεί ως μέσο για τους πολυάριθμούς μηχανισμούς που αναδεικνύουν τις «φαρμακερές» ατάκες και κάποια σκηνικά ανθολογίας, όπως η χρήση μίας πολύ πολύ γνωστής μουσικής franchise της Universal (η πιο ξεκαρδιστική σκηνή της ταινίας), το απίστευτο χάος στο Comic-Con του Σαν Ντιέγκο και η επίσκεψη των πρωταγωνιστών μας σε comedy club. Οι συχνοί αυτοί αντιπερισπασμοί θα φανούν ιδιαίτερα οικείοι σε όσους “ακολουθούν” την καριέρα του McFarlane και ιδιαίτερα σε όσους έχουν παρακολουθήσει Family Guy.

Η ταινία μας αρχίζει με το γάμο του γνώριμου μας ζευγαριού, Ted και Tami-Lynn. Παρά την αγάπη που τρέφει ο ένας για τον άλλο, οι καυγάδες είναι συχνοί και για να βελτιωθεί η κατάσταση, το ζευγάρι αποφασίζει να κάνει ένα παιδί. Φυσικά, από τη στιγμή που ο Ted είναι αρκουδάκι, η μόνη λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση ή η υιοθεσία, αλλά εκεί εμφανίζεται ένας ξαφνικός «σκόπελος». Το κράτος, αποφασίζει πως ο Ted δεν είναι πολίτης, αλλά ιδιοκτησία και, ως εκ τούτου, χάνει κάθε νόμιμο ανθρώπινο δικαίωμα. Αποκαρδιωμένος, δε θα το βάλει κάτω και μαζί με τη βοήθεια του κολλητού του, John (Mark Wahlberg), θα κυνηγήσουν δικαστικά την υπόθεση έχοντας στο πλευρό τους την «άγουρη» δικηγόρο Samantha (Amanda Seyfried).
Η χημεία Wahlberg-McFarlane, εξαιρετική όπως στο πρώτο Ted, ευπρόσδεκτη η παρουσία της Amanda Seyfried που δείχνει ιδιαίτερα εγκλιματισμένη στο κλίμα των ταινιών του σκηνοθέτη.

O Seth McFarlane εμπνέεται από την πραγματική ιστορία του Dredd Scott, ο οποίος ενήργησε ως παράδειγμα για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την απόφαση πως «οι μαύροι δεν είναι πολίτες». Εννοείται πως το γεγονός αυτό είναι απλά μία αφορμή για τη βασική ιστορία του Ted 2 και η ταινία δε θα μας προσφέρει κάποιο σημαντικό μήνυμα ανεξαρτησίας ή κάτι ανάλογο βαρύγδουπο, καθώς έχει ως πρωταρχικό σκοπό την κωμωδία, τη σάτιρα.

Αποδομώντας το είδος της κωμωδίας, ο πρωταρχικός της σκοπός πρέπει πάντα να είναι το γέλιο του κοινού. Πέρα από φόρμες και «όρια ευπρεπισμού» (σάτιρα που τηρεί όρια, δεν είναι σάτιρα), αν η κωμωδία σου προσφέρει γέλιο, είναι επιτυχημένη και, σε αυτόν τον τομέα, το φιλμ του McFarlane παίρνει άριστα.

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ