Ted (2012)

...


 

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος


Σκηνοθεσία: Seth MacFarlane
Σενάριο:Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Seth MacFarlane, Giovanni Ribisi, Joel McHale
Διάρκεια: 106’
Χώρα: Η.Π.Α.

 

“When you wish upon a star…” δεν έλεγε το τραγούδι του Πινόκιο; Κάπως έτσι ξεκινά και η ιστορία μας εκείνα τα Χριστούγεννα του 1985 όταν ο μικρός τότε John Bennett, που δεν έχει κανέναν φίλο, παίρνει δώρο από τους δικούς του ένα χνουδωτό αρκουδάκι. Αμέσως το λατρεύει και δεν το αποχωρίζεται ποτέ και τον ονομάζει Ted. Ένα βράδυ ο John εύχεται το αρκουδάκι του να μπορούσε να ήταν ζωντανό και να μιλούσε. Το αρκουδάκι ζωντανεύει και γίνονται αχώριστοι φίλοι. Αλλά να όμως που ο John μεγάλωσε, ερωτεύεται την Lori αλλά δεν μπορεί να αφήσει τον Ted…

Αλλά εδώ δεν είμαστε σε ταινία της Disney και δεν υπάρχουν τα πουλάκια, τα τραγούδια και οι αξιαγάπητοι ήρωες. Αν έχεις δει έστω και λίγο από την τηλεοπτική σειρά του Seth MacFarlane “Family Guy” , τότε θα καταλάβεις αμέσως περί τίνος πρόκειται. Ο MacFarlane γράφει, σκηνοθετεί και δανείζει την φωνή του στον Ted σε μια από τις πιο εξωφρενικές κωμωδίες που έχεις δει εδώ και καιρό στον κινηματογράφο. Ο Ted δεν είναι ένα συνηθισμένο αρκουδάκι. Είναι αθυρόστομο, πίνει μπάφο, σνιφάρει κόκα, σου φέρνει πουτάνες στο σπίτι και είναι ίσως το πιο ανεύθυνο πλάσμα που έχεις γνωρίσει ποτέ. Παρόλα αυτά όμως όταν το ζουλάς λέει “Σ’ αγαπώ” και κάνει ότι ακριβώς ένας κολλητός σου που τον ξέρεις από μικρό παιδί: είναι πάντα εκεί για σένα.

Ναι, ο Ted είναι η προσωποποίηση του χαρακτήρα κάθε ανδρός και του παιδιού που όλοι κρύβουν μέσα τους. Ο John ταλανίζεται στο αν θα μπορέσει να αφήσει για πάντα το παιδί που έχει μέσα του για να γίνει ένας πιο σοβαρός και υπεύθυνος άντρας για την Lori αλλά συχνά υποπίπτει στην παιδική του πλευρά. Ο ΜacFarlane δεν σταματά όμως εδώ. Το μότο
“bros before hoes” και όλη η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το bromance εδώ παίρνει σάρκα και οστά με την σχέση του John και του Ted. H γνωστή φόρμουλα που έχει υιοθετήσει στην τηλεοπτική σειρά, την μεταφέρει κι εδώ δείχνοντας όμως να είναι πιο αμείλικτος με πολλά λεκτικά αστεία, άλλοτε ομοφοβικά, για τον βιασμό, για τον παιδικό καρκίνο και πολλά άλλα, για να προκαλέσει το γέλιο. Τα περισσότερα είναι αρκετά πετυχημένα και αστεία ενώ άλλα μπορεί να σε αφήσουν παγερά αδιάφορο ενώ σίγουρα θα αναγνωρίσει και μερικά από το “Family Guy”.

Η ταινία είναι εμπλουτισμένη με τη ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του ’80. Αν την έζησες δεν θα σταματήσεις να μετράς αναφορές από κάθε λογής εφηβικής τρέλας που μπορεί να είχες τότε με ίσως την πιο κορυφαία στιγμή της αναφοράς του “Flash Gordon” η οποία μέσα στο όλο κιτσαριό το οποίο είχε, επηρέασε τις ζωές των δυο φίλων και με τον πρωταγωνιστή Sam Jones να κάνει ένα τρελό όσο και εξωφρενικό κάμεο. Τύφλα να έχει το “Hangover”!

Η μόνη ίσως παραφωνία της ταινίας είναι στο θρίλερ στο οποίο μετατρέπεται στο τελευταίο μέρος της με τον Giovanni Ribisi να κάνει έναν στόλκερ όπου θέλει να πάρει τον Ted για τον γιό του. Όλο αυτό μοιάζει να είναι βαρετό και αχρείαστα συναισθηματικό και κάτι που δεν ταιριάζει στο όλο κλίμα της. Αλλά αν εξαιρέσεις αυτό το μικρό παράπτωμα, το “Ted” πρόκειται για μια αρκετά καλή κωμωδία που προσπαθεί να δείξει, έστω και με κάπως αντισυμβατικό τρόπο, ότι είναι δύσκολο να αποχωρήσεις τον άνδρα από το… αρκουδάκι του. Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ