Teeth (2007)

Το «Teeth» είναι ένα cult ανοσιούργημα, που «σφάζει» με το γάντι.

O θρύλος και οι φολκλορικές ιστορίες θέλουν μερικές γυναίκες να καταφέρνουν να επιβληθούν έναντι των ανδρών, με έναν πολύ ιδιαίτερο, επικίνδυνο και πανάρχαιο τρόπο, ο οποίος περιλαμβάνει ένα σετ, πανίσχυρων σαγονιών ανάμεσα στα…πόδια τους.

Για τις φυλές της Αφρικής, η vagina dentata λέγεται πως βοηθούσε εκατοντάδες χρόνια πριν τις γυναίκες, να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τις επιθέσεις και τον βιασμό, πεινασμένων αρσενικών. Ανταποκρινόμενο στη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση, το γεννητικό όργανο των γυναικών βρισκόταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να προκαλέσει των ακρωτηριασμό του άντρα μέσω του δαγκώματος, και να του δώσει μια και καλή να καταλάβει το ολέθριο σφάλμα του. Σήμερα τέτοιου είδους ιστορίες, θεωρείται πως αποτελούσαν (φυσικά) μια ολοκληρωτικά μεταφορική προσέγγιση της ανάγκης του ‘αδύναμου φύλου’ να σταθεί ίσο απέναντι στον άντρα, να διεκδικήσει, να αγωνιστεί και να επιβληθεί. Έχοντας λοιπόν κατά νου αυτή τη μικρή κοινωνιολογική (ο θεός να τη κάνει) προσέγγιση, μπορούμε να περάσουμε στην cult πρόταση της ημέρας, η οποία παίρνει αυτόν τον urban legend και…του αλλάζει τα φώτα.

Η Dawn (Jess Weixler) είναι μια ντροπαλή έφηβη, η οποία έχει βάλει ως στόχο να χάσει τη παρθενία της μετά τον γάμο. Οι ορμές όμως της νεανικής ηλικίας δε θα την αφήσουν ήσυχη, και τα πρώτα ερωτικά σκιρτίματα θα κάνουν την εμφάνισή τους, όταν η Dawn αρχίσει να κάνει τα γλυκά μάτια στον Tobey (Hale Appleman). Το καλό είναι πως και ο Tobey γουστάρει την ξανθιά παρθένα και έτσι ένα μικρο παιχνιδάκι θα ξεκινήσει μεταξύ τους. Όταν όμως το πράγμα δεν εξελιχθεί όπως η ίδια το φανταζόταν, τότε το…’δοντένιο αιδοίο’ της θα αναλάβει να το καταστήσει ξεκάθαρο στον νεαρό, ο οποίος δε θα ξέρει από που του ’ρθε. Επόμενος στόχος ο καλούλης Ryan (Ashley Springer). Θα μπορέσει άραγε η Dawn να βρει την πραγματική ευτυχία σε αυτόν, ή θα καταλήξει και ο Ryan τρομοκρατημένος και ευνουχισμένος;

Teeth movie image Jess Weixler

Το «Teeth» είναι ένα cult ανοσιούργημα, που όμως ‘σφάζει’ με το γάντι. Εμποτισμένο με όλη την εφηβική, φρενήρη και υπερσεξουαλική διάσταση ανάλογων teen movies του σωρού, καταφέρνει να αναδειχθεί σε ένα μικρό διαμαντάκι, μόνο για fans του είδους. Προσθέτοντας μάλιστα και την θρησκευτική διάσταση, όπως αυτή καυτηριάζεται σε τέτοιου είδους ταινίες και προσωποποιείται συνήθως σε αθώες, γλυκές παρθένες που σοκάρονται μπροστά στο ανδρικό μεγαλο-μόριο, η ταινία μπορεί να γίνει και αντιληπτή ως ένα καυστικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη, σεξουαλική ζωή των εφήβων.

Ορμόνες on the loose, σπλατέρικες σκηνές (η πιο κρίσιμη στιγμή υπονοείται, αλλά και πάλι είναι επίπονη as hell), μετρημένες δόσεις αίματος και μια πολύ καλή ερμηνεία από τη νεαρή πρωταγωνίστρια (η οποία κέρδισε και το βραβείο δραματικής ερμηνείας από το φεστιβάλ του Sundance), δημιουργούν μια ταινία που είναι ξεκάθαρο πως δε παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά, αλλά προτιμά να παρουσιάσει την αιώνια πάλη θηλυκού-αρσενικού, υπό μια ‘θρυλική’ διάσταση: αυτή του vagina dentata.

Η αλήθεια είναι πως όποιος αρέσκεται σε cult ταινιάκια, σίγουρα θα την εκτιμήσει γι’αυτό που είναι. Έχει τις fun στιγμές της, έχει και το γυμνό της που κατά κύριο λόγο υποβόσκει, έχει και τις απαραίτητες αιμάτινες δόσεις, έχει και τη φρίκη του ακρωτηριασμού (ικκ!) και γενικά είναι μια αρκετά camp αισθητικής ταινία, για διασκεδαστικές βραδιές με τους κολλητούς σας. Βέβαια το πότε θα ξανακάνετε sex με τη κοπέλα σας, χωρίς να σκέφτεστε πότε θα έρθει το μοιραίο…δάγκωμα, είναι μια άλλη ιστορία…

Highlight: 1) Η επίσκεψη της Dawn στο γυναικολόγο. You can imagine the rest. 2) Και η πρώτη σεξουαλική επαφή, που είναι αρκετά πιο…επίπονη από την κανονική.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ