Θάνατος στο Σαραγέβο – Smrt u Sarajevu (2016)

Μια ωραία αλληγορία για την σημερινή, μοντέρνα Ευρώπη

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: Danis Tanovic
Σενάριο: Danis Tanovic
Πρωταγωνιστούν: Jacques Weber, Snezana Markovic, Izudin Bajrovic, Vedrana Seksan, Muhamed Hadzovic
Διάρκεια: 85′
Χώρα: Γαλλία/Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Διανομή: AMA Films

thumbnail_posterΕίναι η εκατοστή επέτειος θανάτου του αρχιδούκα Franz Ferdinand και όλοι στο Hotel Europa έχουν ετοιμασίες. Οι σημαίες έχουν ξεδιπλωθεί, τα ειδικά μαχαιροπήρουνα είναι στη θέση τους, αλλά το προσωπικό στο παρασκήνιο των ετοιμασιών είναι εκνευρισμένο και ανήσυχο. Δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο μήνες κι ετοιμάζουν απεργία. Εντωμεταξύ, στην οροφή του κτιρίου, ο Σέρβος εθνικιστής Gavrilo Princip έχει διυσδείσει στο κύκλωμα του κτιρίου και κάνει ζωντανή αναμετάδοση των όσων συμβαίνουν. Η αναρχία υπάρχει στον αέρα και επαναστατική διάθεση έχει γερά θεμέλια. Τι πιθανότητες έχει άραγε ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Omer και η αναπληρώτριά του, Lamija να τη βγάλουν καθαρή την πολυτάραχη αυτήν ημέρα;

Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Danis Tanovic (οσκαρούχος από το “No Man’s Land” του 2001), το “Death in Sarajevo” είναι μια ωραία αλληγορία για τη σημερινή, μοντέρνα Ευρώπη. Το ξενοδοχείο είναι σε κατάσταση πτώχευσης και το προσωπικό κάνει απεργία. Ο διευθυντής/μάνατζερ βλέπει την καταστροφή να έρχεται, αλλά είναι αδύνατο να αποτινάξει την εμμονή του με το ένδοξο (;) παρελθόν. Άλλωστε έχει φιλοξενήσει στο ξενοδοχείο του από τον Bill Clinton μέχρι τους… U2.

Έτσι άλλωστε επιβίωσε αυτό το ξενοδοχείο ανά τα χρόνια – λόγω των χρημάτων και της φήμης που του έδιναν οι διάσημοι θαμώνες του. Πίσω όμως από όλο το γκλάμουρ που μπορεί να περιελάμβανε τέτοιες επισκέψεις και τέτοιους πελάτες, όλοι κρυφά γνωρίζουν ότι την σκληρή και «βρώμικη» δουλειά έκανε το προσωπικό του, το οποίο τώρα δεν πληρώνεται και κάνει μεν την απεργία του, αλλά από την άλλη δεν μπορεί και να ονειρευτεί τη ζωή του αλλιώς.

Όσον αφορά σε αυτά που συμβαίνουν στην οροφή του κτιρίου, ο Tanovic χρησιμοποιεί αυτούς που βγαίνουν στην τηλεόραση προκειμένου να μεταφέρει σε εμάς τη δική του άποψη και τις δικές του ιδέες σχετικά με την ιστορία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίες είναι και μεταφορικά η «κορυφή» της ταινίας, καθώς κάτω από την ιδέα αυτή ένα χάος στους πρώτους ορόφους είναι έτοιμο να ξεσπάσει.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ