Ο Θάνος Κερμίτσης του “Αδάμαστου” μιλά στο Reel.gr!

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρούμε μία άνθηση του κινηματογράφου και την ξεκάθαρη αίσθηση πως μας υπολογίζουν στο εξωτερικό, τουλάχιστον φεστιβαλικά. Σε αυτό έχει βοηθήσει και...

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρούμε μία άνθηση του κινηματογράφου και την ξεκάθαρη αίσθηση πως μας υπολογίζουν στο εξωτερικό, τουλάχιστον φεστιβαλικά. Σε αυτό έχει βοηθήσει και το αποκαλούμενο στο εξωτερικό Weird wave of Greek cinema, που άρχισε από τη μεγάλη επιτυχία του Κυνόδοντα πριν 4 χρόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ότι βλέπουμε πλέον στη χώρα μας είναι είτε “κουλτουριάρικο” είτε εύπεπτο μέχρι αηδίας. Υπάρχουν και προσπάθειες που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και δίνουν μία ευκαιρία σε κάτι διαφορετικό, που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Μία τέτοια ταινία είναι “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος” του Θάνου Κερμίτση, που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις Νύχτες Πρεμιέρας και έχει ήδη φτιάξει το δικό του buzz μεταξύ του κοινού, με αποτέλεσμα η προβολή να είναι ήδη sold out! Εμείς επικοινωνήσαμε με τον κ. Κερμίτση και μιλήσαμε για την ταινία, τις δυσκολίες που υπήρχαν και τη σημασία μίας διαφορετικής προσπάθειας από τα συνηθισμένα.

Ο Θάνος Κερμίτσης γεννήθηκε το 1985 και έχει αποκτήσει ήδη αρκετές εμπειρίες στο χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής και της σκηνοθεσίας. Έχει αποσπάσει βραβεία για μικρού μήκους ταινίες του στο εξωτερικό, όπως το  “Remnant” στο διεθνές φεστιβάλ του Swansea, αλλά και το προπέρσινο “Τρωγλοδύτες” στα Los Angeles Movie Awards και το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου. Έχοντας ήδη δει τις πρώτες εικόνες και τα trailer της ταινίας, ανυπομονούμε να βυθιστούμε στον φανταστικό κόσμο του “Αδάμαστου”!

Σε ποια ηλικία αρχίσατε την ενασχόληση σας με τον κινηματογράφο?

Πρέπει να ήταν όταν ήμουν κάπου 18-19 χρονών όταν με τους φίλους μου κάναμε τις πρώτες μας απόπειρες..αν και από το δημοτικό-γυμνάσιο με θυμάμαι να κάνω βιντεάκια με μια παλιά vhs κάμερα ενός φίλου,το μικρόβιο ήταν εκεί.Μέχρι που αποφάσισα να  ακολουθήσω σπουδές και να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά με τον κινηματογράφο αφού είναι κάτι που με γεμίζει πάρα πολύ.

Πήρε περίπου 1.5 χρόνο γυρισμάτων για να ολοκληρώσετε τον «Αδάμαστο». Υπήρχε κάποιο σημείο που αντιμετωπίσατε δυσκολίες που σας «φόβισαν» για τη συνέχεια?

Υπήρξαν πολλά σημεία που φοβήθηκα, αγχώθηκα και προβληματίστηκα. Πολλές δυσκολίες, πολλά εμπόδια αυτά τα 2.5 χρόνια (μετράω και το 2011 που ξεκίνησε ουσιαστικά να οργανώνεται το όλο εγχείρημα σε προπαραγωγικό στάδιο). Τα εμπόδια όμως είναι εκεί για να ξεπερνιούνται. Όλοι μας ήμασταν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την ταινία ό,τι και να γίνει,άλλωστε η ταινία λέγεται “Αδάμαστος” και μιλάει ακριβώς για αυτό,δηλαδή την Αδάμαστη θέληση να ξεπερνάς κάθε δυσκολία προκειμένου να φτάσεις στον στόχο σου.

 

Ο «Αδάμαστος» είναι βασισμένος σε κόμικ του Γιάννη Ρουμπούλια. Τι σας κέντρισε σε αυτό το κόμικ και αποφασίσατε να το μεταφέρετε στη μεγάλη οθόνη?

Ο “Αδάμαστος” δεν είναι βασισμένος αυτούσια στο κόμικ του Γιάννη,αλλά είναι βασισμένος στον Κόσμο που εκτυλίσσεται το κόμικ του Γιάννη,σημαντική διαφορά. Είναι μια εντελώς νέα ιστορία,με νέους ήρωες, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και σε αυτούς που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με το κόμικ, αλλά και σε αυτούς που το έχουν διαβάσει και αγαπήσει. Αυτό που με κέντρισε από την δουλειά του Γιάννη είναι ο Κόσμος που έπλασε και όλα αυτά τα στοιχεία που τον συνθέτουν και τον κάνουν τόσο ξεχωριστό.

 

 

Πόσο δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί μία τέτοια κινηματογραφική προσπάθεια στην Ελλάδα, ειδικά από τη στιγμή που ανήκει σε ένα είδος που κανείς δεν έχει αναλάβει στη χώρα μας στο παρελθόν?

Είναι πολύ δύσκολο σίγουρα,καθώς αυτόματα γίνεται και σύγκριση με τις μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού, σύγκριση η οποία είναι άνιση. Η ταινία μας (πέραν της ανεξάρτητης παραγωγής) είναι μια ιστορία χαρακτήρων πάνω απ’ όλα. Δεν της λείπουν φυσικά τα στοιχεία που την κατατάσσουν στο είδος το οποίο εκπροσωπεί, δηλαδή η δράση, η περιπέτεια, τα υπερφυσικά  στοιχεία και εν ολίγοις τα σπαθιά και η μαγεία (Sword & Sorcery). Το πιο δύσκολο εμπόδιο που πρέπει να παρακαμφθεί είναι η δυσπιστία και η λανθασμένη άποψη ότι “τέτοιες ταινίες δεν γίνονται στην Ελλάδα”. Γίνονται,το ερώτημα είναι το “πως”.

Η κάθε ταινία είναι όραμα του σκηνοθέτη της, αλλά εάν υπάρχουν κάποιες επιρροές στον «Αδάμαστο», ποιες θα λέγατε πως είναι αυτές?

Φυσικά και υπάρχουν επιρροές έστω και υποσυνείδητες, καθώς μεγάλωσα με το Conan the Barbarian του John Milius, το 13th Warrior του John McTiernan όπως και άλλες ταινίες του είδους, τις ιστορίες του Robert E.Howard(δημιουργού του Conan) και άλλους λογοτεχνικούς συγγραφείς του φανταστικού, όπως τον Tolkien, τον Moorcock και άλλους.

 

Η επικείμενη προβολή της ταινίας στις Νύχτες Πρεμιέρας, είναι ένα εξαιρετικό νέο που σίγουρα θα βοηθήσει ώστε να γνωρίσει την ταινία στο ευρύ κοινό. Πως νιώσατε όταν το μάθατε?

Aρχικά να πω πως ήμουν, είμαι και θα είμαι πολύ αγχωμένος μέχρι να πέσουν οι τίτλοι της ταινίας στην πρεμιέρα, δεν γίνεται αλλιώς!Δημιουργικό άγχος βέβαια..αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που θα δοθεί η ευκαιρία να δει ο κόσμος για πρώτη φορά την ταινία μας στην μεγάλη οθόνη και μαζί τους κι εμείς..Ελπίζουμε το ταξίδι της ταινίας να συνεχιστεί και πέρα από τις Νύχτες Πρεμιέρας ώστε να μπορέσει να την δει και περισσότερος κόσμος.

 

 

Δεδομένου πως η χρηματοδότηση της ταινίας προήλθε μέσω της Indiegogo πλατφόρμας, με ολοένα και περισσότερους κινηματογραφιστές να καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, πιστεύετε πως το crowdfunding είναι το μέλλον?

Είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο καθώς ο τελικός παραλήπτης του έργου, δηλαδή ο θεατής, συνεισφέρει  για να γίνει μια ταινία που ο ίδιος θέλει να δει και όχι μια ταινία που του “πασάρουν” να δει. Αυτό είναι από μόνο του πολύ ενδιαφέρον. Αν είναι το μέλλον..θα φανεί εν καιρώ. Πάντως είναι κάτι το οποίο εξαπλώνεται και σίγουρα κάτι που μπορεί να βοηθήσει πολύ τους Έλληνες κινηματογραφιστές και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο  Ελληνικός Κινηματογράφος.

 

Είστε από μικρός fan των fantasy comics και novels ή είναι κάτι που σας προέκυψε αργότερα θέλοντας να κάνετε μία προσπάθεια σε ένα διαφορετικό κινηματογραφικό είδος?

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, με αυτά μεγάλωσα, οπότε η επιθυμία να ασχοληθώ με ένα τέτοιο είδος κινηματογραφικά υπήρχε στο μυαλό μου, αλλά φυσικά και η διαφορετικότητα αυτού του είδους στην Ελλάδα αποτελούσε και μια επιπλέον πρόκληση.

 

Ποιες θεωρείτε τις αγαπημένες σας fantasy ταινίες όλων των εποχών?

 Oι αγαπημένες μου,αυτές που ξεχωρίζω δηλαδή είναι (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά και κάποιες δεν είναι αυστηρά fantasy)

Conan the Barbarian (1982) του John Milius

13th warrior (1999) του John Mctiernan

Excalibur (1981) του John Boorman

 η τηλεταινία Merlin (1998)

Lord of the Rings (2001-2003) του Peter Jackson

The Hobbit του Peter Jackson (εν αναμονη και των αλλων 2 ταινιων)

Willow (1988) του Ron Howard

Ladyhawke (1985) του Richard Donner

Flesh & Blood (1985) του Paul Verhoeven

Dragonslayer (1981) του Matthew Robbins

Fire and Ice (1981) του Ralph Bakshi

Highlander (1986) του Russel Mulcahy

 

 

Τι πιστεύετε πως θα αγαπήσει περισσότερο ο κόσμος στον «Αδάμαστο»?Πιστεύετε πως το ελληνικό κοινό θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια?

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορεί να αγαπήσει ο κόσμος και ο καθένας ελπίζω να βρει και κάτι διαφορετικό και πραγματικά το εύχομαι. Πιστεύω πως το ελληνικό κοινό πρέπει να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και να την στηρίξει όσο μπορεί,με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος ώστε και στο μέλλον να μπορέσουμε να δούμε στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο και άλλα διαφορετικά είδη.

Πόσο ταξιδέψατε στην Ελλάδα ώστε να βρείτε τα κατάλληλα locations? Είχατε ήδη κάποια μέρη στο μυαλό σας?

Η Ελλάδα είναι γεμάτη υπέροχα μέρη και πραγματικά μακάρι να είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε γυρίσματα παντού. Δυστυχώς λόγω των δύσκολων συνθηκών δεν μας δόθηκε η ευκαιρία, όμως μπορεί κανείς να εκπλαγεί με το πόσο όμορφα μέρη υπάρχουν πρακτικά δίπλα του και δεν τα έχει ανακαλύψει ακόμα. Κάποια μέρη είχαμε ήδη στο μυαλό μας, πάντα με βάση τις δυνατότητες μας, οπότε πιστεύω πως τα αξιοποιήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αττική,στην ορεινή Κορινθία και στην Δεσφίνα Φωκίδας.

Μία συμβουλή για επίδοξους filmmakers που θέλουν να προσπαθήσουν κάτι το διαφορετικό?

Μην το βάζετε ποτέ κάτω και μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει τι μπορείτε και τι δε μπορείτε να κάνετε. Αν έχετε ένα όραμα και ένα όνειρο,ακολουθήστε το μέχρι τέλους.

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ