The Counsellor – O Συνήγορος (2013)

...


 

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης


Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Σενάριο: Cormac McCarthy
Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Brad Pitt, Javier Bardem, Penelope Cruz, Cameron Diaz
Διάρκεια: 117’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Odeon

 

The Counselor posterΣτο The Counselor θα δεις λάμψη αστέρων, εντυπωσιακές ερμηνείες και ατάκες που θα μείνουν στην ιστορία, αλλά δεν θα βρεις ιστορία για να δεις.

Ο Συνήγορος(Michael Fassbender) ζει την μεγάλη ζωή, κάνει παρέα με επικίνδυνους κακοποιούς(Javier Bardem) και ετοιμάζεται να παντρευτεί μια καλή και αθώα κοπέλα(Penélope Cruz), αν μπορείς να πεις την Penélope Cruz κοπέλα, ή αθώα. Όμως, τα οικονομικά του προβλήματα θα τον αναγκάσουν να μπλέξει στο εμπόριο ναρκωτικών, όπου τα πράγματα δε θα πάνε καλά και θα βρεθεί στο στόχαστρο των καρτέλ.

Η ταινία βασίζεται στο πρώτο σενάριο του πολυβραβευμένου Cormac McCarthy, συγγραφέα των βιβλίων No Country for Old Men, The Road και πολλών άλλων που έγιναν ταινίες. Η διαφορά είναι ότι τόσο καιρό, αυτός έγραφε τα βιβλία, τα οποία έπειτα γινόντουσαν σενάρια από…κάποιον άλλον.

Εδώ, ο σκηνοθέτης Ridley Scott σκηνοθετεί μερικές εκπληκτικές ξεχωριστές ιστορίες, με ένα εξαιρετικό all star cast και έναν οσκαρικό (όποτε έχει τρελό μαλλί) Javier Bardem από τις οποίες όμως λείπει η όποια σύνδεση. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η επιδερμική αναζήτηση του νοήματος της ζωής, όπου έχουμε τους μπάρμαν στα καταγώγια του Χουάρεζ να απαγγέλνουν φιλοσοφία και τους έμπορους ναρκωτικών να εξηγούν το νόημα της ζωής. Από την άλλη ο ρόλος της Γυναίκας, κάθε γυναίκας της ταινίας, κατηγοριοποιείται σε μία από τις 3 εκδοχές. Μάνα, Σεμνότυφη, ή Πουτάνα. Με την Penélope Cruz να το «παίζει» πιο αγία από την Παρθένο και την Cameron Diaz να βιάζει ένα αυτοκίνητο και μαζί με αυτό, να αποτελειώνει και το όποιο ενδιαφέρον της ταινίας.

Παρά τον εκνευριστικά επιδεικτικό τρόπο γραφής, όμως, η ταινία μπορεί να περηφανεύεται για ερμηνείες που εντυπωσιάζουν (εκτός της Penélope Cruz που δεν έχει και λόγο ύπαρξης). Η παρουσία του Fassbender, της Cameron Diaz (αλλά και της Natalie Dormer του Game of Thrones σε ένα ρόλο που παρακαλάγαμε να είναι…μεγαλύτερος) είναι ηδονοβλεπτική, ενώ οι δεύτεροι ρόλοι δίνουν μικρά αριστουργήματα. Από τον Brad Pitt στον Bruno Ganz(ο εκτιμητής διαμαντιών) και από τον Rubén Blades (το αφεντικό του καρτέλ) στον Dean Norris (του Breaking Bad) και τον John Leguizamo στο συνεργείο, να εμφανίζονται και να δίνουν μικρές σόλο παραστάσεις. Και ανάμεσα σε αυτή την επίδειξη ταλέντου ξεχωρίζει ένας, ο Javier Bardem. Ότι και να πεις για να περιγράψεις αυτόν τον άνθρωπο σε έναν ακόμη ρόλο πρόκληση, είναι λίγο.

Το The Counselor προκάλεσε πολλές προσδοκίες. Ήταν και ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο τον συγγραφέα, στην πρώτη του σεναριογραφική προσπάθεια. Το έχασε, και μαζί του δεν εκπληρώθηκαν και οι δικές μας προσδοκίες. Όμως εμείς κερδίσαμε μερικές εκπληκτικές ερμηνείες και μια ταινία, που αν και δεν είναι τόσο καλή, θα την ξαναβλέπουμε στο μέλλον μόνο και μόνο για να απολαύσουμε τους πρωταγωνιστές της.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ