Οι Κρουντς – The Croods (2013)

...


 


Γράφει ο Άγγελος Ανδρέου


Σκηνοθεσία: Kirk De Micco, Chris Sanders
Σενάριο: Chris Sanders, Kirk De Micco, John Cleese
Με τις φωνές των: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Chris Sanders
Διάρκεια: 98’
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή: Odeon

 

Δεν ξέρω γιατί, αλλά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό των Croods, δεν μπόρεσα να αποφύγω τον συσχετισμό της ιστορίας που έβλεπα με αυτό που ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης. Πολύ βαθυστόχαστο, θα μου πεις και δίκιο θα χεις, για μια ταινία κινουμένων σχεδίων, αλλά το να βλέπεις μια προϊστορική οικογένεια ουγκ να τρέμει το τέλος του κόσμου και να καταφέρνει να γλιτώσει μόνο όταν βάλει το μυαλό της να δουλέψει, συγγνώμη, αλλά δεν μπορείς να μην κάνεις τη σύγκριση…

Αυστηρά στα της ταινίας, όμως, πρόκειται για ένα από τα πιο διασκεδαστικά animation που έχω δει τελευταία, με υπέρ του δέοντος «πιασάρικη» αρχική σκηνή, μια πανδαισία χρωμάτων και δράσης, αξιοπρεπές 3D και μια ιστορία απλή, χωρίς όμως να είναι απλοϊκή.

Όλη η υπόθεση εκτυλίσσεται στην προϊστορική εποχή που σε πολλούς θύμισε τους Flinstones (εμένα πάλι όχι), όπου η τελευταία οικογένεια προϊστορικών ανθρώπων καταφέρνει να επιβιώσει χάρη στην ατολμία και την αμυντική στάση του pater familias. Η μεγαλύτερη κόρη όμως δεν θέλει να επιβιώσει απλώς, αλλά να ζήσει. Γνωρίζοντας τον Guy, έναν νεαρό που τους προτείνει να φύγουν από τη σπηλιά που προστατεύονται προκειμένου να γλιτώσουν από το τέλος του κόσμου, η οικογένεια μπλέκεται σε ένα ταξίδι όπου θα πρέπει να σκεφτούν, να κατεβάσουν ιδέες για το πώς θα φτάσουν στον τελικό τους προορισμό όπου επιτέλους θα μπορέσουν να ζήσουν χωρίς φόβο.

Προσωπικά, ως concept, το βρήκα εξαιρετικό, που τουλάχιστον έχει κάτι να πει στο παιδικό κοινό. Γιατί, χωρίς μυαλό, δεν γίνεται τίποτα. Ολόκληρη η εξέλιξη του ανθρώπου έχει βασιστεί σε αυτό, και αν χαθεί, μαζί του θα χαθούμε όλοι. Υπερβολικά διδακτικό; Μπορεί, τουλάχιστον όμως τολμά να μιλήσει για κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, που συνήθως διανθίζουν τα κινούμενα σχέδια.

Αν μπορείτε δείτε το με τις αυθεντικές φωνές του Nicolas Cage και της Emma Stone, που πραγματικά κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ναι, επιτέλους ο Cage σε μια ταινία της προκοπής μετά από πολύ καιρό. Την προτείνω με κλειστά μάτια!

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ