Το Σινικό Τείχος – The Great Wall (2016)

Υπέροχο στα μάτια αλλά τι να το κάνεις;

 ★☆☆☆☆ 

Σκηνοθεσία: Zhang Yimou
Σενάριο: Max Brooks, Edward Zwick
Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Willem Dafoe, Pedro Pascal, Tian Jing
Διάρκεια: 103’
Χώρα: Κίνα
Διανομή: U.I.P.

Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή αυτήν την εβδομάδα στις αίθουσες και μπορώ να πω και η χειρότερη, καθώς το μετριότατο «Passengers» φαντάζει αριστούργημα δίπλα στο «The Great Wall». Δεν είμαι υπερβολικός. Ο Matt Damon κάνει κακές επιλογές όταν του στέλνουν σενάρια αλλά ίσως να τον θάμπωσε ο Zhang Yimou, ίσως και να δείλιασε μπροστά στο τσεκ του Κινέζου, όπως ο Γιακουμής μπροστά στα λεφτά της Δελαφράγκα! Τι να πω…

Το story πολύ ευφάνταστο, τόσο που δεν το πιστεύεις ότι το έγινε ταινία από το Hollyweed (sic): Το Σινικό Τείχος κατασκευάστηκε γιατί τα μπαλέτα του Φώτη Μεταξόπουλου και της Νάντιας Φοντάνα έπρεπε να έχουν ένα stage για να κάνουν τις φούρλες και τα ακροβατικά τους, σε έναν συνδυασμό πρώιμου Cirque Du Soleil και επιθεώρησης στο Δελφινάριο. Εκατοντάδες λυγερόκορμα παλικάρια και κορίτσια, ντυμένα με πολύχρωμα κι έντονα, ατσαλάκωτα και πεντακάθαρα κοστούμια, εξοπλισμένα με δόρατα και τόξα, ασπίδες και βέλη, χορεύουν σε contemporary στυλ και κρέμονται όπως η Βανδή (χωρίς λαμπάκια) από την κορυφή του τείχους για να αντιμετωπίσουν τα Taotie, κάτι κακάσχημα τέρατα στο χρώμα του ζαφειριού, με τεράστια στόματα και τα μάτια τους εκεί που είναι τα αυτιά (συνήθως), που βγαίνουν από το λαγούμι τους ανά εξήντα χρόνια και τρώνε ότι βρουν μπροστά τους ως τιμωρία επειδή στον θρόνο ανέβηκε ένας τύραννος…

Τραγικό. Προφανώς ο Yimou κλήθηκε να βγάλει το φίδι από την  τρύπα, όπως ο Καρβέλας στην Eurovision της Αθήνας, και να εντυπωσιάσει (δεδομένων των επιτυχιών του στο παρελθόν) σε αυτήν τη νέα συνεργασία του Hollywood με την Κίνα. «Ας τους θαμπώσουμε» σκέφτηκαν και πήραν τον Zhang, που πολλά τερτίπια και κόλπα από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 τα χρησιμοποίησε και σε αυτήν την ταινία. Τσάμπα καίει η λάμπα!

Το αποτέλεσμα είναι μια πανδαισία χρωμάτων, κοστουμιών και εφέ, σε ποσότητα και ποιότητα χωρίς προηγούμενο αλλά χωρίς ουσία και νόημα, επίσης. Υπέροχο στα μάτια αλλά τι να το κάνεις; Ερμηνείες θα περιμέναμε από τον Damon και τον Dafoe που παίζει έναν σχετικά δεύτερο ρόλο αλλά να πω την αλήθεια, ήταν τόσο εκτεταμένη η χρήση των (ομολογουμένως υπέροχων) εφέ (και των κοστουμιών a la Power Rangers) που δεν ασχολήθηκα καθόλου. Δεν υπήρξε κανένας τελείως άκυρος αλλά δεν ένιωσα και αγωνία ή συγκίνηση, για παράδειγμα, πουθενά.

Εν κατακλείδι: Άψογη χρήση των εφέ σε μια ταινία που αν δεν είχε τα μεγάλα αστέρια είτε θα είχε περιοριστεί στην ασιατική αγορά ή straight to DVD.

Χρήστος Σφιάτκος

Παιδί του lifestyle και του κινηματογράφου, ο Χρήστος περνάει τις μέρες και τις νύχτες του στην πόλη διαβάζοντας άπειρα ξένα περιοδικά (καθώς τα ελληνικά έχουν κλείσει), βλέποντας ταινίες, τουιτάροντας και κάνοντας (συνήθως) μεταμεσονύχτιους περιπάτους με τον σκύλο του στα σοκάκια και τα πάρκα των βορείων προαστίων.
Σχόλιο

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

  • Avatar
    Έχω Σχέση
    3 Ιανουάριος 2017 at 9:16 μμ - Reply

    Αχαχαχα!

    Όσοι γελάνε μέσα στο σινεμά την ώρα της μάχης θα ξέρουμε ότι σε διαβάζουν γιατί θα θυμούνται την (ιπτάμενη) Βανδή!

  • ΣΧΕΤΙΚΑ