The Hunger Games: Η Επανάσταση-Μέρος 1 – The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014)

Mια αντισυμβατική προσέγγιση ενός σίγουρου blockbuster.


 

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή


Σκηνοθεσία: Francis Lawrence
Σενάριο: Danny Strong, Peter Craig, Suzanne Collins(βασισμένο στο βιβλίο της)
Πρωταγωνιστούν: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Julianne Moore
Διάρκεια: 123’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Spentzos, Seven

 

hunger-games-mockingjay-poster«Είναι τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο, που μας καταστρέφουν», παραδέχεται χαιρέκακα ο Πρέδρος Snow σε μια από τις καλύτερες σκηνές της πρωτελευταίας ταινίας των «Αγώνων Πείνας», της τριλογίας της Suzanne Collins που έγινε παγκόσμιο best seller, ανοίγοντας τον δρόμο της κινηματογραφικής τους μεταφοράς.

Μετά το φιάσκο των 25χρονων, των αγώνων που πραγματοποιήθηκαν για την ικανοποίηση της νοσηρής παράδοσης της Κάπιτολ-με την συμμετοχή φόρων από περασμένες χρονιές-η Katniss (Lawrence), φυγαδεύεται στην 13η Περιοχή, που η Ιστορία ήθελε να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, από προηγούμενες επιθέσεις των δυνάμεων της Κάπιτολ. Εκεί, ο στρατιωτικός παλμός των Περιοχών, συνεχίζει να χτυπά, με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση.

Ως μοναδικός, φωτεινός φάρος της επαναστατικής αφύπνισης της Πάνεμ, η Katniss θα μεταμορφωθεί για ακόμη μια φορά στο «φλεγόμενο κορίτσι» που θα βάλει φωτιά στην σκοτεινή καρδιά του Snow και στην τυραννική μανία της Κάπιτολ. Η ανάγκη για απελευθέρωση από τα δεσμά είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Το τέλος βρίσκεται μόνο μια ανάσα-ταινία-μακριά.

Ακολουθώντας τα χνάρια του franchise-φαινομένου Harry Potter, τα τρία βιβλία που περιγράφουν τις περιπέτειες της Katniss στον κόσμο των δυναστικών ματαιόδοξων, μετουσιώνονται σε τέσσερις ταινίες, με την αυλαία να πέφτει τον Νομέβριο του 2015.

Διαφοροποιημένη αρκετά, σε σχέση με το λεπτομερέστατα αποδοσμένο δεύτερο installment, “Catching Fire”, το “Mockingjay-Part 1” λειτουργεί ως το προπαρασκευαστικό έδαφος του μεγάλου φινάλε, σαν άλλη «Συντροφιά του Δακτυλιδιού». Με σαφέστατα πιο περιορισμένη δράση από την δεύτερη ταινία της σειράς, το νέο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα του Francis Lawrence, μεταβιβάζει την δυναμική στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας και στη σφυρηλάτηση των χαρακτήρων, μέσα από μια πληθώρα συναισθηματικών και ψυχολογικών δοκιμασιών, με την Katniss να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Αυτή την φορά, το ενδιαφέρον του Lawrence και των συνσεναριογράφων του, εναπόκειται στην ανάδειξη της δυναμικής της προπαγάνδας και της αμφίδρομης επιρροής που αυτή ασκεί, τόσο τους επαναστάτες αγωνιστές, όσο και στους παρωπιδισμένους εχθρούς.

Τα «εμπρηστικά» σποτάκια που θέλουν την Katniss μπροστά από μπαρουτοκαπνισμένα ερείπια, να εμπνέει δέος και αποφασιστικότητα στον πεινασμένο λαό, είναι αστεία και δίχως ψυχή, κατασκευασμένα για τις ανάγκες του φαίνεσθαι και οχι του είναι. Το πλήθος χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό: χρειάζεται την απεικόνιση της στυγνής αλήθειας, της ζοφερής πραγματικότητας και της αναπόφευκτης θυσίας των λίγων, για χάρη του κοινού καλού. Οι αγώνες προς τέρψιν των αδηφάγων ματιών των πολιτών της Κάπιτολ, έφτασαν στο τέλος τους. Καιρός για έναν πραγματικό αγώνα επιβίωσης.

To “Mockingjay-Part 1” σίγουρα θα ξενίσει μια μερίδα κοινού-κυρίως αυτούς που δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία-καθώς οι διάλογοι κυριαρχούν, όπως ακριβώς και οι προετοιμασίες του πρωταγωνιστικού cast, για το-όπως θέλουμε να πιστεύουμε-εντυπωσιακό τέλος.

Μπορεί άραγε η ταινία να αντέξει χωρίς εντυπωσιακές σκηνές δράσης, εκρήξεις και ένα ατέρμονο σασπένς; Σίγουρα μπορεί και αυτό ακριβώς καταφέρνει εδώ ο Lawrence, με μια αντισυμβατική προσέγγιση ενός σίγουρου blockbuster.

Το πρωταγωνιστικό ensemble παραμένει πιστό στους ρόλους του, με την προσθήκη της ψυχρής ρεαλίστριας Julianne Moore στον ρόλο της Προέδρου Coin, την bad-ass Natalie Dormer-γνωστή και ως Margaery Tyrell από το Game of Thrones-καθώς και μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του Philip Seymour Hoffman στον ρόλο του συμβουλάτορα Plutarch.

Το “Hunger Games: Mockingjay-Part 1” είναι η κινηματογραφική επανάσταση της εβδομάδας που θα σαρώσει στο παγκόσμιο box-office. Εκτός από το να σηκώσουμε τα δάχτυλα και να σφυρίξουμε στον ρυθμό της «Κοτσυφόκισσας», θα τα σηκώσουμε επίσης για ένα από καρδιάς, thumbs-up.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ