The Wicker Man (1973)

Ο σκηνοθέτης Robin Hardy δημιουργεί ένα από τα πιο κλασικά και με cult status ταινιάκια που γυρίστηκαν ποτέ, ταυτίζοντας το όνομά του για πάντα με τον Wicker Man.

O sergeant Howie (Edward Woodward) είναι ένας αμέμπτου ηθικής αρχηγός της αστυνομίας ο οποίος θα κληθεί στο νησί Summerisle προκειμένου να δώσει τα φώτα του στον εντοπισμό μιας νεαρής έφηβης, η οποία έχει εξαφανιστεί από το σπίτι της. Τα πράγματα όμως θα αρχίσουν να παίρνουν περίεργη τροπή όταν οι κάτοικοι του νησιού τον ενημερώσουν οτι δεν έχουν ιδέα για το εξαφανισμένο κορίτσι και οτι ακόμα καλύτερα, ποτέ δεν υπήρξε μια κοπέλα με τέτοιο όνομα στο νησί! Ο Howie, μπερδεμένος θα αναζητήσει μια καλύτερη τύχη επισκεπτόμενος τον αρχηγό του νησιού, έναν free minded τύπο με τρελό μάλλι, τον Lord Summerisle (Christopher Lee). Όταν και εκεί βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, ο sergeant σύντομα θα καταλάβει οτι η χριστιανική του πίστη βρίσκεται στο προπύργιο του Παγανισμού, με γυμνές μαινάδες να τραγουδούν και να χορεύουν, ειδωλολάτρες άντρες και θυσιαστικούς βωμούς. Η πίστη του θα δοκιμαστεί σκληρά και τελικά, μήπως όλη αυτή η αναζήτηση ήταν απλά ένα καλοστημένο παιχνίδι;

Ο σκηνοθέτης Robin Hardy δημιουργεί εδώ ένα από τα πιο κλασικά και με cult status ταινιάκια που γυρίστηκαν ποτέ, ταυτίζοντας το όνομά του για πάντα με τον Wicker Man του, και με τίποτα άλλο κινηματογραφικό-τουλάχιστον-που να αξίζει να αναφερθεί.

614x346xTheWickerMan-1024x576.jpg.pagespeed.ic_.k6vWNjC1Ae

Παρά το γεγονός όμως οτι ο Hardy δεν ξανασκηνοθέτησε τίποτα το αξιόλογο, εντούτοις πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία αυτής της ταινίας, η οποία πέρα από την cult διάστασή της, έχει καταφέρει με τρόπο χαλαρό και στα όρια του γελοίου, να κάνει το κριτικό της σχόλιο πάνω στη Γενιά των Λουλουδιών η οποία μεσουράνησε τη δεκαετία του ’60.

Είναι χαρακτηριστικό οτι η συμπεριφορά των παγανιστών κατοίκων του νησιού ομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτή των hippies μιας που όλη μέρα χορεύουν, πίνουν, κάνου σεξ και ζουν το δικό τους παρατεταμένο Γούντστοκ κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Χριστιανού Howie, που βλέπει όλη αυτή τη ζωή στο Summerisle ως τον δικό του επίγειο πειρασμό, στον οποίο όμως είναι αποφασισμένος να μην ενδώσει. Εξάλου η ζωή σε κοινόβιο, η απαλλαγή από πραγματικά, ουσιαστικά, καθημερινά ζητήματα, οι ετήσιες γιορτές και το γεγονός οτι αυτοί οι ιδιόρρυθμοι κάτοικοι του νησιού, θυμίζουν ελεύθερα πνεύματα (ξέρετε τώρα από εκείνα που ζουν κοντά στη φύση, παίρνουν ονόματα λουλουδιών και βρίσκονται σε αρμονία και διαρκή νιρβάνα με το εσωτερικό τους Κα), όλα αυτά μοιάζουν πολύ συγκεκριμένα για να είναι απλές συμπτώσεις.

Μέσα σε αυτόν τον ταινιακό κόσμο της αλλοφροσύνης και της μυσταγωγίας, ο Hardy έχει καταφέρει να κρατήσει μιουταρισμένους, σκηνοθετικούς ρυθμούς, αφήνοντας την ομορφιά του άγριου τοπίου του νησιού να μιλήσει από μόνη της. Τα μανιασμένα κύμματα, οι απότομοι, βραχώδεις γκρεμοί, η ομίχλη και το όμορφο, καταπράσινο τοπίο ανήκουν σε μια καθαρά ρεαλιστική ματιά, η οποία από τη μια πλευρά δε συνάδει απόλυτα με το περιεχόμενο της ταινίας (η ανθρώπινη παραδοξότητα σε όλο της το μεγαλείο μέσα στο φυσικό τοπίο), ενώ από την άλλη μοιάζει όντως να ταυτίζεται κατά έναν περίεργο τρόπο, αν σκεφτεί κανείς τουλάχιστον οτι διάφορες τέτοιου είδους κάστες, σέχτες και αιρέσεις μπορούν να αναζητηθούν μόνο στην απόλυτη επαφή τους με την μητέρα Γη, την μεγάλη αυτή θεότητα.

Οι ερμηνείες των δυο βασικών πρωταγωνιστών, παίζουν στα δυο διαφορετικά άκρα: ο Woodward είναι ευθής, ακλόνητος και σοβαρός, ενώ ο Lee η επιτομή της τρέλας, του ελεύθερου πνεύματος και-γιατί οχι;-της ωμής παράνοϊας. Αν μη τι άλλο το «The Wicker Man» είναι μια ταινία που πρέπει να δει κάθε λάτρης της cult κινηματογραφίας, αφενός γιατί περιλαμβάνει μερικές ξεδιάντροπες σεκάνς που θα σας κάνουν να λιγουρευτείτε και αφετέρου γιατί μια τέτοια ταινία μπορείς να τη δεις μόνο με τους φίλους σου και να το γλεντήσετε. Και με το παραπάνω.

Tip: Για πιο hardcore καταστάσεις, επιλέξτε το remake της ταινίας, με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage, τον άνθρωπο με το ταλέντο να καθιστά κάθε ταινία του κωμωδία.

Highlights: 1) Ο χορός της πληθωρικής ξανθιάς και η προσπάθειά της να σαγηνεύσει τον Howie και 2) το εκπληκτικό της τέλος.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ