Το Παιδί Ζιγκ Ζαγκ – The Zigzag Kid (2012)

Kαταφέρνει να καταρρίψει τις όποιες ενστάσεις και να τιμήσει τη φεστιβαλική της αύρα.


 

Γράφει ο Γιάννης Μοσχος


Σκηνοθεσία: Vincent Bal
Σενάριο: Vincent Bal
Πρωταγωνιστούν: Tomas Simon, Fedja Van Huet, Jessica Zeylmaker
Διάρκεια: 95’
Χώρα: Ην. Βασίλειο/Ολλανδία/Βέλγιο/Γαλλία/Ισπανία
Διανομή: Νεανικό Πλάνο

 

the_zigzag_kid_-_u.s._posterΤο «The Zigzag Kid» είναι μια feelgood ταινία που έρχεται με φόρα από τα κινηματογραφικά φεστιβάλ ως λατρεμένη του κοινού. Και όσο και αν αυτό κάποτε φαινόταν ενθαρρυντικό, πλέον έχουνε δει τόσα τα μάτια μας που είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ευρωπαϊκή συμπαραγωγή δια χειρός του Βέλγου σκηνοθέτη Vincent Bal καταφέρνει όμως να καταρρίψει τις όποιες ενστάσεις και να τιμήσει τη φεστιβαλική της αύρα.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά ενός βραβευμένου μυθιστορήματος του Ισραηλινού David Grossman και στο επίκεντρο βρίσκεται ο 13χρονος Nono. Ο πατέρας του είναι ο καλύτερος αστυνομικός επιθεωρητής στον κόσμο, όσο όμως και αν έχει εκπαιδεύσει τον Nono, αυτός όλο καταλήγει να μπλέκει. Δύο ημέρες πριν το Bar Mitzvah του τον στέλνουν στο θείο του και στο τρένο αποκτά την τελευταία ευκαιρία να αποδείξει τι αξίζει. Συναντά τον τζέντλεμαν-ληστή Felix, νέμεση του πατέρα του και μαζί του εισέρχεται σε ένα διαφορετικό κόσμο, τόσο επικίνδυνο αλλά και τόσο σαγηνευτικό. Και μέσα σε όλα αυτά θα έρθει αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο μυστήριο για τον ίδιο: να γνωρίσει την ταυτότητα της μητέρας του.

Θεωρητικά, το πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσει το «The Zigzag Kid» είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα σε πέντε χώρες που συμμετείχαν στην παραγωγή (Ολλανδία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Γαλλία) και «μιλά» τρεις γλώσσες (αγγλικά, ολλανδικά και γαλλικά). Αυτό πάντως λετουργεί τελικά ως προσόν αφού ανεβάζει το μπάτζετ του φιλμ και του δίνει τη δυνατότητα να αναβιώσει την ατμόσφαιρα της νουβέλας του Grossman σε όλο το μεγαλείο της. Η σκηνοθεσία είναι παραμυθένια και πολύχρωμη χωρίς να γίνεται cheesy και η αναπαράσταση της Ευρώπης των 70s πραγματοποιείται με τόσο όμορφη αισθητική που σε κάποιες στιγμές θέλεις να βουτήξεις μέσα στην οθόνη.

Πέρα από όλα αυτά, η πλοκή είναι ό,τι περιμένεις από ένα βραβευμένο εφηβικό μυθιστόρημα, μέσα στην coming-of-age ιστορία καταφέρνει να χωρέσει και κάποιες σκοτεινές πτυχές. Η αναζήτηση της μητέρας του Nono προσθέτει μια διαφορετική νότα από τις συνηθισμένες ιστορίες ενηλικίωσης και δένει άψογα με την αναζήτηση της ταυτότητας στην τρυφερή ηλικία των 13. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Thomas Simon είναι εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο ακροβατώντας ανάμεσα στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας και την πρόωρη ωριμότητα της εφηβείας. Καλοδεχούμενη και η παρουσία της Isabella Rossellini που με ένα μικρό αλλά σημαντικό πέρασμα προσθέτει κύρος στην ταινία.

Εν τέλει, το «The Zigzag Kid» δεν είναι και κανένα αριστούργημα επιπέδου «Hugo» (και πώς θα μπορούσε άλλωστε;), είναι όμως συγκινητικό και διασκεδαστικό τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους και αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα νεανική πρόταση από το ευρωπαϊκό σινεμά, από αυτές που σπάνια πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*