Οι κομμένες σκηνές του Σκοτεινού Ιππότη που θα συζητηθούν

...

Γράφει η Bάσω Γκαγκά

Δύο εβδομάδες πριν την επίσημη πρεμιέρα του Μπάτμαν στη χώρα μας και οι αποκαλύψεις γύρω από την ταινία-θρύλο δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή. Αυτή τη φορά ήρθε η σειρά της σχεδιάστριας κουστουμιών να προβεί σε διαρροή καινούργιων στοιχείων, που ίσως βέβαια να μη δούμε ποτέ, το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι το hype αυτή της ταινίας πια έχει καταντήσει την αναμονή μας πολύ δύσκολη…

Βγήκε λοιπόν, η κυρία Λίντι Χέμινγκ σε μια συνέντευξή της που έγινε πριν η ταινία βγει στις αίθουσες και αποκάλυψε χωρίς να το πολυσκεφτεί ότι έχει σχεδιάσει για το μεγάλο εχθρό του Μπρους Γουέιν (Κρίστιαν Μπέιλ), Μπέιν (Τομ Χάρντι), μια σειρά κουστουμιών που προϋπάρχουν της μορφής που εμφανίζεται στην ταινία και φωτίζουν πολλά στοιχεία του παρελθόντος του. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Μπέιν τραυματίζεται στα νεανικά του χρόνια το οποίο σημαίνει πως σχεδόν κατά το μεγαλύτερο μέρος της πορείας του ήταν υποχρεωμένος να φοράει εξοπλισμό όπως η ζώνη στη μέση και η μάσκα που τον βοηθάει να αναπνέει. Η Χέμινγκ αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη σκηνή στην οποία ο Μπρους ενημερώνεται για τη λειτουργία της μάσκας μέσα στη φυλακή, αλλά μας δίνει και ακόμα μία πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα κατά την οποία ο Μπέιν βρίσκεται ανεβασμένος σε ένα ξύλινο στήριγμα φορώντας μια πιο τραχιά έκδοση της μάσκας του.

Διαβάστε ένα απόσπασμα με το τι ακριβώς αναφέρει στη συνέντευξή της η σχεδιάστρια λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας: “… Λοιπόν, αν δείτε την ταινία, εκτός αν το έχουν κόψει-και είμαι σίγουρη πως δεν το χουν κάνει- υπάρχει μια ολόκληρη ενότητα για το παρελθόν του Τομ Χάρντι, όπου μάχεται και χλευάζεται από τους ανθρώπους. Είναι αλυσοδεμένος και στέκεται πάνω σε ένα ξύλινο πράγμα, ενώ οι άνθρωποι του επιτίθενται. Και σε αυτή τη σκηνή, φοράει μια πολύ πιο τραχιά, πρωτόγονη μορφή της μάσκας…”

Αν τώρα αναλογιστούμε ότι ο Νόλαν δεν είναι της φιλοσοφίας των κομμένων σκηνών που προορίζονται για την home έκδοση του DVD, χωρίς φυσικά να μπορούμε και να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενα της Χέμινγκ, δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε. Ίσως η τωρινή σκοτεινή, ανεξερεύνητη και αινιγματική φυσιογνωμία του Μπέιν να είναι πολύ πιο εμβληματική από κείνη του άνδρα που θα έχουμε ήδη μπει στη ψυχοσύνθεσή του και θα τον έχουμε δικαιολογήσει ή ακόμα χειρότερα καταλάβει. Το μίσος και ο τρόμος που εκπέμπει ο χαρακτήρας αυτός, είναι ίσως αποτέλεσμα του ότι είναι για μας εντελώς άγνωστος, ανεξήγητος και απειλητικός. Ηθελημένη απόφαση ή ένα ακόμη διαφημιστικό τρικ, το σίγουρο είναι ότι αυτή η ταινία έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Και η ξέφρενή της πορεία στο box office το αποδεικνύει καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ