Ο Ξεναγός (2010)

...


 

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

 

[typography font=»Calibri» size=»11″ size_format=»px»]Σκηνοθεσία και σενάριο : Ζαχαρίας Μαυροειδής[/typography]
[typography font=»Calibri» size=»11″ size_format=»px»]
Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Kathrin Suckfiel[/typography]

 

[typography font=»Calibri» size=»11″ size_format=»px»]Διάρκεια : 94′[/typography]

[typography font=»Calibri» size=»11″ size_format=»px»]Χώρα: Ελλάδα[/typography]

 

[/sixcol_one] [sixcol_five_last][tabs style=»boxed»] [tab title=»Κριτικη«]
«Ας εξερευνήσουμε την Αθήνα!»

Κάπως έτσι ξεκινάει η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή στην οποία ο Ιάσωνας κατεβαίνει στην Αθήνα για να ξεκινήσει την καριέρα του ως ξεναγός αρχιτεκτόνων. Το γκρουπ του αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής του εξωτερικού που τελειώνουν το Εράσμους τους στην Θεσσαλονίκη και έρχονται στην Αθήνα για να μελετήσουν τα κτήρια και τα αρχαία της. Σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις τους που προτιμούν πολύωρους καφέδες παρά μια ξενάγηση στην Ακρόπολη καθώς και με την βασική σύγκρουση της σύγχρονης ελληνικής εθνικής ταυτότητας: περηφάνια για το ένδοξο παρελθόν και αμηχανία για το χαοτικό παρόν. Και μέσα σε όλα αυτά θα αρχίσει και η δική του αναζήτηση για την σεξουαλική του ταυτότητα.

Θα μπορούσε να ήταν μια ανούσια καρτποσταλική ταινία για την Αθήνα όπου απλά θα έδειχνε τοπία της πόλης και τους χαρακτήρες της να ζουν και να ερωτεύονται σε αυτή, αλλά δεν είναι. Ο Μαυροειδής καταφέρνει να μεταφέρει μια καλοκαιρινή διάθεση με χρώματα και αρχιτεκτονικά τοπία της πόλης με ξεναγό όχι έναν κάτοικό της αλλά, έξυπνα ίσως, κάποιον που δεν την έχει ζήσει και μόλις άρχισε να την μαθαίνει. Ο παραλληλισμός της αναζήτησής της προσωπικής ταυτότητας του ήρωα του με την Αθήνα, μια πόλης που ακόμα προσπαθεί να βρει την δική της πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα, είναι εμφανές με τον Οικονόμου να είναι ό,τι πρέπει για τον ρόλο του μπερδεμένου ξεναγού σε μια εξίσου μπερδεμένη πόλη. Παρόλα αυτά μη περιμένεις να δεις κάτι το βαθιά φιλοσοφημένο πέρα από τα προφανή.

Παράλληλα με τον ήρωα του έχουμε και τους ξένους φοιτητές που βλέπουν και ζουν την τρέλα της ελληνική πρωτεύουσας για πρώτη φορά. Οι διάλογοι, μεταξύ τους και άλλοτε με τον ξεναγό τους, για το πως οι ίδιοι θεωρούν την Αθήνα αλλά και την Ελλάδα γενικότερα είναι έξυπνοι και εννίοτε καυστικοί ενώ οι μόνες ελληνικές λέξεις που ξέρουν να λένε είναι «φραπέ» και «greek μαλάκας», σαφές χαρακτηριστικό του ξένου τουρίστα στην Ελλάδα.

Υπάρχουν και κάποιες μικρές πινελιές που κάνουν την ταινία ακόμα πιο ευχάριστη, όπως οι υπέροχοι τίτλοι αρχής αλλά και τα μικρά animation τύπου καρτ ποστάλ για την Αθήνα. Εν τέλει ο Ξεναγός καταφέρνει να σε κερδίσει. Θα μπορούσε μέσα από τα αστεία της και τους διαλόγους της να ήταν ίσως και λίγο παραπάνω φιλοσοφημένη, αλλά δεν πειράζει. Εξάλλου η πρώτη απόπειρα του Μαυροειδή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και μέσα από την DIY αισθητική της δείχνει να είναι γεμάτη ζωντάνια. Όπως εξάλλου και η Αθήνα.

Η ταινία θα προβάλλεται εναλλάξ με το Tungsten με τίτλο «2 Ταινίες για την Αθήνα» ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κοινού, πιο οικονομικού εισιτηρίου για όποιον θέλει να δει και τις δύο ταινίες μαζί.
[/tab] [tab title=»Trailer«][/tab] [tab title=»Εικονες«]

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ