Το «The Hobbit» από… 48 κύματα

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Το “The Hobbit – An Unexpected Journey” ήδη προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη σε τρεις εκδόσεις: μια σε 24fps, μια σε 24fps και 3D και μια με την καινούργια τεχνολογία σε HFR (High Frame Rate) 48fps και 3D. Ήδη, όταν ο Peter Jackson έδειξε αποσπάσματα από την νέα του τριλογία σε HFR, υπήρχαν και οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις. Όταν όμως έγινε και η παγκόσμια πρεμιέρα του “The Hobbit” στην Νέα Ζηλανδία σε 48fps, τα πρώτα σχόλια ήταν θετικά. Τελικά τι ισχύει; Επειδή στην δημοσιογραφική προβολή μας την έδειξαν σε 24fps/3D δεν μπορούσα να εκφέρω γνώμη για το πόσο καλή ή όχι ήταν η νέα αυτή τεχνολογία και αν αποτελεί το μέλλον του σινεμά. Έτσι, αποφάσισα να πάω να δω κι εγώ προς τι όλος αυτός ο ντόρος με τα 48fps. Πέτυχε αυτό το μεγαλόπνοο πείραμα του Peter Jackson; Αξίζει μια τέτοια εμπειρία;

Η πρώτη αίσθηση βλέποντας το “The Hobbit” σε 48fps είναι ότι έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για την Μέση Γη σε High Definition. Έχει μια αίσθηση ρεαλισμού, τα χρώματα είναι πιο ζωντανά και οι κινήσεις των ηθοποιών έμοιαζαν να είναι πιο ομαλές σε σχέση με ότι έχεις δει σε 24fps. Μου φάνηκε σαν να είχαν πάρει την High Definition ταινία και να την πέρασαν άλλο ένα επίπεδο High Definition. Ένα τύπου HD2! Μια ακόμα καλύτερη εξήγηση είναι αυτό που είχε δώσει κι ο James Cameron λίγους μήνες πριν για την νέα αυτή τεχνολογία: “αν βλέπεις μια 3D ταινία είναι σαν να κοιτάς έξω από ένα παράθυρο, με 48fps είναι σαν να σου βγάζουμε το παράθυρο και τώρα εσύ βλέπεις την πραγματικότητα”.

Το 3D το βρήκα μακράν καλύτερο σε 48fps. Είναι σαν αυτές οι δυο τεχνολογίες δημιουργήθηκαν για να συμπληρώνουν η μια την άλλη στην εντέλεια. Επίσης, δεν ένιωσα κάποια δυσφορία ή κούραση παρακολουθώντας μια 3ωρη ταινία σε 3D, όπως έχει τύχει πολλές φορές με ταινίες σε 24fps.

Αλλά, γιατί υπάρχουν και «αλλά», τα θετικά τελειώνουν εδώ. Ο «ρεαλισμός» χαλούσε την αίσθηση ότι έβλεπες μια ταινία φαντασίας και έμοιαζε περισσότερο με ένα “making of του The Hobbit” παρά σαν την ταινία “The Hobbit”. Όσο κρυστάλλινη κι αν ήταν η εικόνα, η αίσθηση της μαγείας χανόταν καρέ με το καρέ και δεν σε άφηνε να βυθιστείς στον κόσμο του Tolkien. Αυτό φαίνονταν περισσότερο σε στιγμές που δεν υπήρχαν ειδικά εφέ, κυρίως ηθοποιοί και σκηνικά.

Επίσης, από την πρώτη σκηνή, παρατήρησα ότι τα πάντα κινιόντουσαν λίγο πιο γρήγορα. Λες και κάποιος είχε πατήσει το 1.5x fast forward. Πάλι κι αυτό δεν συνέβαινε σε όλες τις σκηνές, αλλά κυρίως το παρατηρούσες σε σκηνές με δράση που η κάμερα βρισκόταν σε συνεχής κίνηση. Νόμιζα πως έχανα πολλές σκηνές και δεν προλάβαινα καν να επεξεργαστώ το τι είδα μόλις. Από ένα σημείο και μετά καταντούσε και λίγο εκνευριστικό.

Όλη αυτή η εμπειρία δεν με έκανε να αλλάξω την γνώμη μου όσο αφορά την ταινία, ούτε να ενθουσιαστώ λιγότερο ή περισσότερο βλέποντάς την. Σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει την νέα αυτή τεχνολογία και το μυαλό μας, ακόμα ίσως, δεν μπορεί να επεξεργαστεί 100% αυτό που βλέπει. Ίσως να βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της και αργότερα να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά η πρώτη αίσθηση με άφησε κάπου στην μέση: δεν με απογοήτευσε, αλλά ταυτόχρονα, ούτε με ενθουσίασε και με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Αλλά ακόμα κι αν «αυτά τα μικρά βήματα μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας» του κινηματογράφου, θα παραμείνω για την ώρα στα 24fps. Τουλάχιστον εκεί η μαγεία του σινεμά παραμένει αλάβωτη.

Η ταινία “The Hobbit – An Unexpected Journey” παίζεται σε HFR αποκλειστικά στα Village Cinemas και στις παρακάτω αίθουσες: Village Cinemas στο The Mall Athens στο Μαρούσι (Αίθουσα 2), στο Village Shopping & More στο Ρέντη (Αίθουσα 4), στα Village Cinemas στο Φάληρο (Αίθουσα 6), στο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο (Αίθουσα 1), στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα 4). Η τιμή εισιτηρίου είναι η ίδια με το απλό 3D.

Διάβασε επίσης και για μια ερασιτεχνική ματιά στα 48fps του Bilbo Baggins.
Διάβασε και την κριτική μας για το soundtrack της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ