Το The Night Of είναι η υποτιμημένη σειρά του καλοκαιριού

Dark και βίαιο, το The Night Of είναι η περίτρανη απόδειξη ότι μια στιγμή ηλίθιας συμπεριφοράς σε συνδυασμό με μια δόση (πολλής) κακοτυχίας, είναι αρκετά για να καταστραφεί η ζωή σου μια για πάντα (ακόμη κι αν είσαι αθώος).

Η νέα σειρά του HBO (εντάξει, ομολογουμένως, είναι περίεργο μετά το σήμα του HBO να μην πέφτουν οι τίτλοι του Game Of Thrones) μοιάζει να εντυπωσιάζει κοινό- 9.1 στο IMDb- και κριτικούς- 96 στο Rotten Tomatoes και 90 στο Metacritic- και όχι άδικα.

Η ιστορία φαίνεται αρκετά συνηθισμένη και συνάμα ασυνήθιστη. Ένας τύπος- με καταγωγή από το Πακιστάν, νεαρός και αρκετά συμπαθητικός- αποφασίζει ένα βράδυ να «δανειστεί» το ταξί του πατέρα του ώστε να πάει σε ένα πάρτι, αν και δεν φτάνει ποτέ εκεί. Η απόφαση του αλλάζει όταν μια κοπέλα μπαίνει στο ταξί νομίζοντας, λανθασμένα, ότι μπορεί να την μετακινήσει εκεί που θέλει.

Στην συνέχεια πηγαίνουν σπίτι της και- μετά από κάποιες παράξενες πράξεις με ένα μαχαίρι- τελειώνει σε ένα (άκρως αναμενόμενο) one night stand.Το επόμενο πρωί, όμως, η κοπέλα βρίσκεται δίπλα του, βίαια δολοφονημένη- σε μια εικόνα που θυμίζει αρκετά Fincher, ιδιαίτερα το πρόσφατο Gone Girl- και από εκεί ξεκινά να ξετυλίγεται μια ιστορία πρωτόγνωρη και, ίσως λίγο άδικη.

Η σειρά έχει κατασκευαστεί για να παρακολουθείται βράδυ, καθώς στο Pilot-διάρκειας 1 ώρας και 18 λεπτών- πλάνο ημέρας βλέπουμε στα τελευταία δύο λεπτά, ενώ το σασπένς συνάδει υπέροχα με το σκοτεινό τοπίο. Τα πλάνα, αν και επαναλαμβάνονται ανά στιγμές, θα μπορούσαν να έχουν βγει από κάποιο film noir των 80’s, κάτι που δεν συνηθίζεται στις σημερινές σειρές.

Οι ερμηνείες γοητεύουν, με έναν μοναδικά όμορφο τρόπο, καθώς η σειρά ξεχειλίζει από νέα ονόματα, κάτι ελπιδοφόρο και μάλλον απαραίτητο για τα τωρινά δεδομένα. Ο πρωταγωνιστής Riz Ahmed, αποτελεί μια αποκάλυψη, καταφέρνοντας να έχει τα πιο αθώα μάτια που έχουμε δει εδώ και καιρό, μα, από την άλλη, να μην είμαστε και σίγουροι αν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε.

Τα τεχνικά κομμάτια είναι, σχεδόν, άριστα ενώ το όλο σκηνικό απογειώνεται από τις εκπληκτικά μοναδικές συνθέσεις του Jeff Russo (ο οποίος έχει δημιουργήσει και το soundtrack του Fargo).

Σε γενικές γραμμές, με την κατάλληλη προσοχή, το The Night Of θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία πολύ αξιόλογη μίνι-σειρά, για την οποία θα (παρα)μιλάμε για πολύ καιρό. Βέβαια, είναι πιθανό να μεταλλαχθεί σε κάτι κοινό, χωρίς καμία απολύτως ιδιαιτερότητα. Ο χρόνος (ε, και εμείς) θα κρίνει.

Αντώνης Τσις

Τον Αντώνη θα τον βρείτε να περιπλανιέται στα σκοτεινά στενά της Αθήνας, αν και στην πραγματικότητα, θα ήθελε να χάνεται στα στενά ενός φιλμ νουάρ. Τα μάτια του μετατρέπουν τα πάντα, αυτόματα, σε κινηματογραφικά πλάνα, ενώ η δυνατότερη ευχή του θα ήταν να μπορούσε να τα καταγράψει, δημιουργώντας ταινίες δίχως ιδιαίτερο νόημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ