Η Θεσσαλονίκη απέκτησε Ταινιοθήκη

...

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

 Παρίσι, δεκαετία του ΄50. Μερικοί νεαροί τα βράδια δεν σπεύδουν να γεμίσουν τα παριζιάνικα μπιστρό και τα μπαράκια της Μονμάρτης. Δεν τρέχουν καν να δουν ότι τους σερβίρουν εκείνη την εποχή οι “mainstream” κινηματογράφοι. Για την πλειοψηφία του κοινού, το μεράκι, το ενδιαφέρον για την ουσία και την τέχνη του σινεμά έχει χαθεί. Γι’ αυτό κι εκείνοι οι «τρελοί» προτιμούν να ξημεροβραδιάζονται στην Cinémathèque, την θρυλική γαλλική Ταινιοθήκη, απ’ όπου ξεπήδησε το πνεύμα των Κινηματογραφικών Τετραδίων, το πάθος του Γκοντάρ, του Τρυφώ, του Σαμπρόλ, της Nouvelle Vague και του Μπαζέν, απ’ όπου ξεπήδησε μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή έβδομη τέχνη.

 Δυστυχώς, μισό αιώνα μετά, το ελληνικό ενδιαφέρον και η κινηματογραφική ανάπτυξη στα μέρη μας βρίσκεται επίσης στο ναδίρ από πρακτικής πλευράς. Από την άλλη, υπάρχουν οι νέοι άνθρωποι με μεράκι και βαθύ προβληματισμό πάνω στο σινεμά, και δεν βρίσκονται μόνο στην Αθήνα. Η ύπαρξη μιας Ταινιοθήκης μπορεί να μην είναι η λύση στα προβλήματα του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά σίγουρα, είναι μια αρχή.

 Γι’ αυτό και χαρήκαμε ιδιαίτερα με την είδηση της ίδρυσης της σαλονικιώτικης Ταινιοθήκης, ιδιαίτερα όταν αυτή συνέβη πλαισιωμένη από το ιστορικότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της χώρας.

 Μία από τις εκπλήξεις των πρώτων ημερών του 53ου ΦΚΘ που μας επιφύλαξαν ο πρόεδρός του και δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο διευθυντής του, Δημήτρης Εϊπίδης, ήταν η συνέντευξη τύπου που σηματοδότησε την ίδρυση της Ταινιοθήκης, που έλειπε από την Βόρεια Ελλάδα.

 Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στην συνέντευξη, έχουμε και λέμε:

  • Η στελέχωσή της δεν επιβάρυνε κανέναν, καθώς οι πόροι προήλθαν από ευρωπαϊκά κονδύλια και χορηγίες.
  • Η αρχή έγινε με την εξασφάλιση 700 ταινιών.
  • Οι προβολές θα συνεχίζονται όλο τον χρόνο, με πρόγραμμα προβολών ανά εβδομάδα.
  • Η είσοδος θα είναι μόλις στα 4€ ή στα 3€ για όσους εγγραφούν μέλη.
  • Οι προβολές άρχισαν ήδη από την αίθουσα Παύλος Ζάννας, με την πρώτη ταινία του αφιερώματος «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» (ήταν η ταινία «Καραβάτζιο»)
  • Η αίθουσα προβολών και «βάση» της Ταινιοθήκης από εδώ και στο εξής θα είναι η αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» του Μουσείου Κινηματογράφου, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι, κοντά στις Αποθήκης που ούτως ή άλλως μας θυμίζουν… Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερη σημασία είχε στην παρουσίαση της ιδέας της Ταινιοθήκης ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος παρουσίασε και την ταινία του «Το Κεφάλαιο» στο Φεστιβάλ, ενώ αποτελεί και τον πρόεδρο της αντίστοιχης γαλλικής Ταινιοθήκης. «Στόχος μας είναι να αποτελέσει η Ταινιοθήκη πυρήνα κινηματογραφικού πολιτισμού στην πόλη και να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του κινηματογράφου», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης. Κι αυτό ακριβώς ελπίζουμε. Στην πόλη που εδρεύει το μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της χώρας, το μοναδικό κρατικό πανεπιστημιακό τμήμα Κινηματογράφου, ο Εξώστης και τα συνοικιακά σινεμαδάκια που παίζουν πάντα διαλεχτές ταινίες, να μην δούμε να κλείνουν όλα αυτά, αλλά να ενισχύονται. Με δράσεις όπως αυτή της Ταινιοθήκης, οι προβολές και οι συζητήσεις στην οποία θα ‘ναι σίγουρα ένα αποκούμπι όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς σινεφίλ, αλλά και για τους επίδοξους filmmakers.

 Μάθετε περισσότερα για την ίδρυση της Ταινιοθήκης στην σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εδώ.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ