Τα masterclasses του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

...

Γράφει η Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Όπως κατά την διάρκεια κάθε μεγάλου κινηματογραφικού φεστιβάλ, έτσι και για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνουμε τα masterclasses και τις εκδηλώσεις που περιβάλλουν τις προβολές των ταινιών και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για όσους θέλουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά τον δρόμο του σινεμά – και στην συγκεκριμένη περίπτωση των ταινιών τεκμηρίωσης. Σημειώστε και κλείστε εισιτήριο για Θεσσαλονίκη!

MASTERCLASSES

Από τη Μάχη της Χιλής στην Ευρώπη της κρίσης: Λάθη, διδάγματα και ελπίδες
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, 10.30-13.00
Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Το έργο του Πατρίσιο Γκουσμάν είναι συνυφασμένο με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα στη Χιλή από τις αρχές του 1970 και μετά. Με αφετηρία τις ταινίες του σκηνοθέτη που επικεντρώνονται στην εμπειρία της διακυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε και στις συνέπειες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή, η συζήτηση έχει ως στόχο να διερευνήσει το τι μπορεί να διδαχθεί σήμερα η Ευρώπη, και ειδικότερα η Ελλάδα, από τη Λατινική Αμερική του χθες και του σήμερα.

Πρόσβαση στη ζωή
23 Μαρτίου, 14:30-16:30
Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Με αφορμή την ταινία Φωτιά στο αίμα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πρόσβαση στα γενόσημα φάρμακα και το πώς τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δύσης την εμποδίζουν συνειδητά. Αν και το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, η επικαιρότητα του θέματος για την Ελλάδα είναι σαφής, καθώς στα χρόνια της κρίσης οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να επιδείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Συμμετέχουν στο πάνελ: ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντίλαν Μόαν Γκρέι, ο γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης και ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συντονισμός: Έλενα Χρηστοπούλου

Εργαστήριο του EDN στη Θεσσαλονίκη
Ανατομία της Πράξης του φόνου
Με την παραγωγό Σίγκνε Μπίργκε Σέρενσεν και την αντιπρόσωπο πωλήσεων Φιλίπα κοβάρσκι
Πέμπτη 21 Μαρτίου, 17:00-18:30, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

H Πράξη του φόνου έχει προκαλέσει θόρυβο στους κύκλους της διεθνούς βιομηχανίας του ντοκιμαντέρ τους τελευταίους μήνες και έλαβε δύο βραβεία στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου. Έχετε τώρα την ευκαιρία να συναντήσετε τον παραγωγό και τον διανομέα της και να ακούσετε πώς εργάστηκαν στα διάφορα στάδια της δημιουργίας της. Στα πολύ πρώιμα στάδια, η αρχική ιδέα της ταινίας είχε τη δυναμική να εξελιχθεί σ’ ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, η δυναμική δεν οδηγεί σε μια δυνατή ταινία αν δεν λάβει κανείς υπόψη τις σωστές παραμέτρους της παραγωγής και δεν τη διοχετεύσει στην αγορά με τον βέλτιστο τρόπο. Σ’ αυτό το εργαστήριο, η παραγωγός Σίγκνε Μπίργκε Σέρενσεν και η αντιπρόσωπος πωλήσεων Φιλίπα κοβάρσκι θα μοιραστούν την εμπειρία τους με την ταινία Η πράξη του φόνου. Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων:
-η λήψη σωστών αποφάσεων στην προετοιμασία μιας διεθνούς συμπαραγωγής
-o σχεδιασμός ενός ρεαλιστικού πλαισίου παραγωγής χωρίς συμβιβασμούς στο καλλιτεχνικό σκέλος
-η προώθηση και κυκλοφορία της ταινίας στη διεθνή αγορά.
Το εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki – Pitching Forum 2013 από το Διεθνές Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN (European Documentary Network) και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα.

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Κουβεντιάζοντας
17-23 Μαρτίου, 16:00-17:30
Ξενοδοχείο Ηλέκτρα, Αίθουσα Excelsior
H παράλληλη αυτή εκδήλωση επιστρέφει και στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αφού ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων την κατέστησε θεσμό. Μια καθημερινή αυτή στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων του Φεστιβάλ. Οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε διαπιστευμένους.

Διάβασε εδώ Οκτώ ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσεις στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διάβασε εδώ Από τον Μέγα Αλέξανδρο στον Γιάννη Μπουτάρη: Εφτά ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*