This is Classic: Cinema Paradiso (1988)

Ποτέ άλλοτε στο σινεμά δεν είδαμε όλα τα είδη του κοινού-θεατή μαζί.

MPW-261331988: Σε ένα μικρό χωριό της Σικελίας στα τέλη της δεκαετίας του ’40,ο κινηματογράφος «Παράδεισος» αποτελεί το επίκεντρο της μικρής κοινωνίας και σημείο αναφοράς των κατοίκων.Εκεί ο μικρός Salvatore θα γίνει φίλος με τον μηχανικό προβολής του σινεμά Alfredo, δίνοντας στον Giuseppe Tornatore την ευκαιρία  να αφηγηθεί μια άκρως σπουδαία και συγκινητική ιστορία,σχεδόν αυτοβιογραφική, και σε εμάς να παρακολουθήσουμε μία από τις ωραιότερες εάν όχι την ωραιότερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ για την σημασία του σινεμά στην ζωή μας. Κυρίες και Κύριοι, σινεφίλ και λάτρεις του σινεμά,γυρίστε πίσω τον χρόνο,θυμηθείτε πως νιώσατε τις πρώτες φορές που είδατε σινεμά και υποδεχθείτε το »Σινεμά Ο Παράδεισος».

 Η ιστορία της ταινίας ξετυλίγεται μέσα από flashback. Ξεκινάει όταν ο σκηνοθέτης πλέον Salvatore στην Ρώμη,μαθαίνει πως ο Alfredo, ο μηχανικός προβολής του σινεμά,πλέον έχει πεθάνει. Ένα συναισθηματικό ταξίδι επιστροφής στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε θα αναβιώσει στην μεγάλη οθόνη απίστευτες σκηνές νοσταλγίας για την παιδική του ηλικία και για ολόκληρη την κοινωνία του μικρού χωριού. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι ταυτόχρονα το κοινό του σινεμά και των λογοκριμένων από τον ιερέα ταινιών. Κανένα φιλί δεν επιτρέπεται να προβληθεί. Και το κοινό παρακολουθεί, κλαίει, φωνάζει, σφυρίζει, βρίζει, μένει με το στόμα ανοιχτό. Ποτέ άλλοτε στο σινεμά δεν είδαμε όλα τα είδη του κοινού-θεατή μαζί.Με αυτό τον τρόπο ο Tornatore νοσταλγεί τις εποχές όπου η μικρή οθόνη δεν υπήρχε και δεν καθήλωνε τον κόσμο στο σπίτι του. Εκεί ο μικρός Salvatore, βρίσκει το καταφύγιο του,θαμπώνεται από την γοητεία της μεγάλης οθόνης και στο πρόσωπο του μηχανικού προβολής βρίσκει τον πατέρα που λείπει από την ζωή του.
 cinemaparadisobdcap2_original
 Το πρώτο μισό της ταινίας είναι και το πιο μαγικό. Η σχέση του μικρού Salvatore με τον Alfredo, έναν εκπληκτικό Philippe Noiret, χτίζεται σταδιακά μέσα από τις νυχτερινές προβολές των ταινιών στο σινεμά,από τον αγώνα του προβολεατζή να κουμαντάρει την μηχανή και από το πάθος του μικρού να δει την εικόνα της ταινίας στην μεγάλη Οθόνη. Και εφόσον η παθιασμένη σχέση με τον προβολεατζή και το σινεμά εδραιωθεί,ο Tornatore γυρνάει το ύφος της ταινίας σε λίγο πιο μελοδραματικούς τόνους στις σκηνές της εφηβείας του πρωταγωνιστή σε συνάρτηση πάντα με την πορεία του σινεμά του χωριού. Η πρώτη πραγματική αγάπη θα εμφανιστεί,το σινεμά θα αποκτήσει ανταγωνιστή, για να επανέλθει στο τέλος ξανά μέσα από ένα μοντάζ όλων των κομμένων από την λογοκρισία κινηματογραφικών φιλιών που κανείς δεν μπόρεσε να δει. Μια ευρηματική ιδέα του Tornatore που απογειώνει την ταινία μαζί φυσικά και με την βοήθεια της εξαιρετικής μουσικής του μεγάλου συνθέτη Ennio Morricone. Σκηνές ανθολογίας επίσης όπως αυτή που η μηχανή προβολής »ταξιδεύει» την ταινία έξω από την αίθουσα του σινεμά για να την προβάλει στους τοίχους των σπιτιών της πλατείας προκειμένου ο κόσμος να δει το έργο, μαρτυρούν απλά το μεγαλείο της ταινίας αλλά και του ίδιου του σινεμά ως τέχνη.
cinema_paradiso_toto_smile_peak
Και κάπως έτσι, με αυτή την ταινία γιορτή του σινεμά η Ιταλία κατέκτησε το όγδοο Oscar της στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, η μουσική του Ennio Morricone ακόμα μας φέρνει δάκρυα στα μάτια και άλλος ένας σκηνοθέτης ο Guiseppe Tornatore μπήκε στο πάνθεον των μεγάλων Ιταλών σκηνοθετών.
Είχα την τύχη ως προσωπική εμπειρία να δω την ταινία 24 χρόνια πριν στα εγκαίνια του θρυλικού πλέον θερινού κινηματογράφου »Σινέ Παράδεισος» στον Κορυδαλλό, παρουσία του Giuseppe Tornatore που είχε παραστεί ως νονός του θερινού σινεμά. Και ήταν μία από τις βραδιές που βλέποντας αυτό το αριστούργημα,ως άλλος Salvatore συνειδητοποίησα πόσο πολύ αγαπώ το σινεμά. Ελπίζω το ίδιο να αισθάνεστε και εσείς όταν βλέπετε το »Σινεμά Ο Παράδεισος».
Δείτε το trailer και bonus το μοντάζ με τα λογοκριμένα κινηματογραφικά φιλιά.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ