THIS IS CLASSIC : GHOSTBUSTERS (1984)

32 χρόνια μετά...who you gonna call ?

1984 : Το σενάριο του Dan Akroyd και του Harold Ramis σχετικά με μια ομάδα καθηγητών παραψυχολογίας που κυνηγούν φαντάσματα κάθε είδους, πέφτει στα χέρια του Ivan Reitman. Αυτός με την σειρά του θα  δώσει την τελική μορφή, τοποθετώντας την δράση στην Νέα Υόρκη και επιλέγοντας τον Bill Murray-η αρχική ιδέα ήταν ο John Belushi-να οδηγήσει την ομάδα. Στην διάρκεια των γυρισμάτων ο σκηνοθέτης θα δημιουργήσει τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας για το κοινό καλώντας το 1-800, στο οποίο ο Bill Murray και ο Dan Akroyd απαντούσαν με ηχογραφημένα μηνύματα. Κυρίες και Κύριοι, άλλη μια ταινία φαινόμενο της δεκαετίας του ’80 , μια απο τις πιο επιτυχημένες και πρωτότυπες κωμωδίες που έσπασε ταμεία και δημιούργησε μόδα : »Ghostbusters» .ghostbuters

Μια περίεργη ομάδα απο επιστήμονες στην Νέα Υόρκη – δεν είναι τυχαία η επιλογή της μητρόπολης- κυνηγάει και φυλακίζει φαντάσματα μέσα σε ειδικές παγίδες σε ένα μικρό εργαστήριο. Τα φαντάσματα όμως θα δραπετεύσουν δημιουργώντας απίθανες καταστάσεις . Στο αποκορύφωμα όλων η τρομερή ομάδα θα κλιθεί για να σώσει την πόλη απο το μεγαλύτερο καταστροφικό πνεύμα  του Γκόζερ-Γκοζέριαν που θα εμφανιστεί στο roof top ενός κλασσικού 20όροφου κτιρίου της πόλης, με την βοήθεια των δαιμονισμένων ενοίκων του που δεν είναι άλλοι απο τους Sigourney Weaver και Rick Moranis.

Το Ghostbusters είναι μια ντελιριακή κωμωδία γεμάτη απο ατάκες, ειρωνεία και μαύρο χιούμορ. Οι επιτυχημένοι χαρακτήρες, η αλληλεπίδραση τους στην ταινία σε συνδυασμό με την ασταμάτητη δράση, πρόσφεραν ένα unique θέαμα συνδυάζοντας την διασκέδαση με το παραφυσικό και στο τέλος με τον τρόμο. Σε όλη την διάρκεια της ταινίας, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές, δεν αισθανόμαστε φόβο ή απειλή, θεωρώντας την εξολόθρευση των ταραχοποιών φαντασμάτων απλή διασκέδαση. Και εκεί αποδεικνύεται το πόσο καλό ο Reitman μπόρεσε και δόμησε την ταινία, δημιουργώντας κορύφωση. Απο την στιγμή που εμπλέκει στο παιχνίδι τον χαρακτήρα της Sigourney Weaver-εξαιρετική επιλογή- η ιστορία θα αρχίσει να »σκοτεινιάζει» με αποκορύφωση το τελευταίο μισάωρο, μια all time classic αναμέτρηση καλού-κακού που συνδυάζει τον τρόμο- η εμφάνιση του Γκόζερ είναι άκρως τρομαχτική για το είδος της ταινίας- με το ευφάνταστο χιούμορ και την εμφάνιση ενός απειλητικού καραμελάνθρωπου!

A smiling Rick Moranis looking up at Sigourney Weaver in a scene from the film 'Ghostbusters', 1984. (Photo by Columbia Pictures/Getty Images)

Η παρείστικη ατμόσφαιρα μεταξύ των ηθοποιών ( ο ίδιος ο Reitman σε commentary δήλωσε πως οποιαδήποτε απόπειρα του να τιθασεύσει τους ηθοποιούς και να τους δώσει οδηγίες έπεφτε στο κενό οπότε έδωσε προτεραιότητα στον αυτοσχεδιασμό) και η sexy εμφάνιση της Sigourney Weaver σε συνδυασμό με την αφελή παρουσία του Rick Moranis. Ο καταστροφέας του φινάλε. που δεν είναι κάποιο τέρας χιλιάδων εφέ αλλά ένας φουσκωτός καραμελάνθρωπος ( χρησιμοποιήθηκαν τόνοι αφρού ξυρίσματος) με καλοκάγαθο χαμόγελο στην αρχή. Κακά τα ψέμματα , ιδέες που δεν συναντάμε συχνά στο σινεμά και αν τις βρίσκουμε όχι με τόσο πρωτοποριακό τρόπο δοσμένες πλέον.ghostbusters4marshmallowman

Πανάκριβα ειδικά εφέ για την εποχή, υποψήφια για Oscar μαζί και με το ομώνυμο τραγούδι, η ταινία υπήρξε η κωμωδία με το πιο επιτυχημένο άνοιγμα τριημέρου μέχρι που το »Home Alone» το 1990 της πήρε την θέση. Γνώρισε μια απλή, σχεδόν αδιάφορη συνέχεια που της έλειπε το αντιδραστικό-σουρεαλιστικό  στοιχείο που έκανε την πρώτη να ξεχωρίζει. Και τώρα το Hollywood είναι έτοιμο να παρουσιάσει την female version του 2016.

Who you gonna call ?

Αχιλλέας Βασιλείου

 

 

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ