This is Classic: Halloween – Η Νύχτα με τις Μάσκες (1978)

Η ταινία που έκανε για πολλά χρόνια τον John Carpenter μετρ του είδους του αισθητικού φόβου

1978: O John Carpenter με τον πενιχρό προυπολογισμό των 300.000 δολαρίων δημιουργεί έναν απο τους διασημότερους και πιο τρομακτικούς- κινηματογραφικούς »κακούς» δολοφόνους.Ο εξάχρονος Michael Myers σκοτώνει την αδελφή του, ο σκηνοθέτης παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας σε μια σκηνή τόσο στιλάτη που ήταν ικανή για να γίνει η αρχή του κακού. Κυρίες και Κύριοι, ακριβώς 37 χρόνια μετά την επίσημη πρεμιέρα της στην Αμερική, υποδεχθείτε την ταινία που έκανε για πολλά χρόνια τον John Carpenter μετρ του είδους του αισθητικού φόβου. »Η Νύχτα Με Τις Μάσκες» (HALLOWEEN).

Η υπόθεση της ταινίας είναι απλή. Μετά την δολοφονία της αδελφής του και αφού πέρασε δεκαπέντε χρόνια έγκλειστος σε ψυχιατρείο, ο Michael Myers θα αποδράσει και θα επιστρέψει στην γενέτειρα του, μια φανταστική επαρχιακή πόλη, για να συνεχίσει το έργο του. Στόχος του μια παρέα εφήβων και η τελική αναμέτρηση με την babysitter (παρθενική εμφάνιση της Jamie Lee Curtis). Η ασφάλεια των νέων στις επαρχιακές πόλεις της Αμερικής για τα επόμενα »κινηματογραφικά» χρόνια, απο αυτή την ταινία και μετά, πάει περίπατο. Η αντιμαχία καλού-κακού θα συνεχίζεται και θα παραμείνει άλυτη.Η έννοια του σπιτιού ως ασφαλές άσυλο θα αποδομηθεί.

Halloween-1978-horror-movies-25950602-1024-768

Δεν είναι υπερβολή να συγκρίνουμε τον John Carpenter εκείνης της περιόδου με τον Alfred Hitchcock. Άλλωστε ο ίδιος αποτίει φόρο τιμής στον σκηνοθέτη, ονομάζοντας τους πρωταγωνιστές του με ονόματα απο το »Psycho» και το »Rear Window» του μετρ, και επιλέγοντας την Jamie Lee Curtis για πρωταγωνίστρια, η οποία δεν είναι άλλη απο την κόρη της Janet Leigh, την πρωταγωνίστρια του »Psycho»..Αλλά και η σκηνοθεσία, με την κάμερα να περιπλανιέται σε όλη την πόλη και να κάνει τον θεατή να φοβάται γωνίες, κλειστές πόρτες και φυσικά το σκοτάδι μέσα απο το οποίο ξεπροβάλλει ο δολοφόνος. Τα πρώτα δέκα λεπτά της ταινίας αποτελούν υπόδειγμα υποκειμενικού πλάνου, εφόσον βλέπουμε τα πάντα μέσα απο τα μάτια του εξάχρονου δολοφόνου. Κατά την διάρκεια της ταινίας,πάντα κάποιος παρακολουθεί. Είτε ο θύτης, είτε το θύμα. Και καθώς ξετυλίγεται η πλοκή αρχίζουμε να φοβόμαστε κάθε πλάνο που περιέχει γωνία, παράθυρο και πόρτα όπου καιροφυλακτεί το κακό.

Halloween-8

Η »Νύχτα Με Τις Μάσκες» γυρίστηκε μέσα σε 21 ημέρες και κατάφερε να γίνει η πιο επιτυχημένη ανεξάρτητη παραγωγή εκείνης της περιόδου, με τρελές εισπράξεις ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Η σκοτεινή φωτογραφία της-σε αντίθεση με τα μετέπειτα έργα του είδους- και το απειλητικά απλό αλλά στοιχειωτικό μουσικό θέμα της ταινίας γραμμένο απο τον ίδιο τον σκηνοθέτη, συνέβαλαν στο να καταστήσουν την ταινία, την καλύτερη του είδους με cult δολοφόνους (Παρασκευή και 13, Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες). Γνώρισε άλλες 9 παρακαλώ συνέχειες, οι οποίες απλά χρησιμοποίησαν τον χαρακτήρα του Michael Myers χωρίς να προσθέσουν τίποτα καινούργιο και το κυριότερο καμία δεν έφτανε την ευφυΐα της πρώτης ταινίας.

ΗΑΛΛΟςΕΕΝ

Το »Halloween» φιγουράρει μέσα στις πέντε πιο τρομαχτικές ταινίες όλων των εποχών και ο Michael Myers, με την ψυχρή και ανέκφραστη μάσκα του ( δανεική και παραποιημένη απο τα sets του Star Trek λόγω έλλειψης budget) δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις απο κανέναν.Θα επιστρέφει ξανά και ξανά απο τον θάνατο για να ολοκληρώσει το έργο του και να κυνηγήσει την Λόρι.

Trick or treat?

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ