This is Classic: Βασίλισσα Μαργκό (1994)

...

Γράφει ο Αχιλλέας Βασιλείου

La_reina_Margot-282686368-large1994: Σε μια κινηματογραφική χρονιά που το «Pulp Fiction»,το «The Shawshank Redemption» και το «Forrest Gump» μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον,ο Patrice Chereau αποφασίζει να σκηνοθετήσει την Εθνική Γάλλων ηθοποιών Isabelle Adjani, Danieul Auteill, Vincent Perez, Jean Hugues Angland, Pascal Gregory, Dominique Blanc και φυσικά την Virna Lisi στο «La Reine Margot» (Βασίλισσα Μαργκό).

Βασισμένη στο Ιστορικό βιβλίο του Αλέξανδρου Δουμά, η ταινία αναφέρεται σε μία από τι πιο σκοτεινές περιόδους της Γαλλίας και της Ευρώπης,τον θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ Καθολικών και Προτεστάντων. Με αφετηρία τον «κανονισμένο» γάμο της Μαργκό,στο Παρίσι που θα σηματοδοτούσε υποτίθεται το τέλος των εχθροπραξιών,ο Chereau θα ρίξει τον θεατή σαν χριστιανό σε ρωμαϊκή αρένα και θα τον κάνει μάρτυρα της σφαγής της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου,της προδοσίας ακόμα και μέσα στην ίδια την βασιλική οικογένεια,του πάθους για εξουσία αλλά και μάρτυρα μίας ανείπωτης ομορφιάς΄Της Μαργκό και του έρωτα που θα ζήσει με τον εραστή προτεστάντη της.


Η «Βασίλισσα Μαργκό» είναι μια ταινία που θα πρέπει να διδάσκεται κατά την γνώμη μου,όταν μιλάμε για ταινία ιστορικού ενδιαφέροντος.Διαθέτει μια υπέροχη σκοτεινή φωτογραφία του Philippe Rousellot(πριν αλλοτριωθεί από το Hollywood και το Oscar του για το A river runs through it),σκηνοθεσία με γκρο πλαν στα πρόσωπα και όχι μακρινά πλάνα για να δείξει τα σκηνικά(εξαιρετικά στο σύνολο τους),τον Goran Bregovic στην μουσική που κάνει την ατμόσφαιρα της ταινίας ακόμα πιο αποπνικτική,σενάριο κοψοβελονιά που δεν αφήνει τίποτα σε εκκρεμότητα και φυσικά το λαμπρό επιτελείο ηθοποιών με την Isabelle Adjani να κάνει μια tour de force performance και να γεμίζει κάθε πλάνο της ταινίας με το πανέμορφο πρόσωπο της και τις εκφράσεις της που άλλοτε προδίδουν τρόμο,άλλοτε πόθο και άλλοτε θλίψη.Το τραγικό τελευταίο εικοσάλεπτο της ταινίας ραγίζει ακόμα και τον πιο «αναίσθητο» θεατή.

Isabelle Adjani - La Reine Margot, Blue Dress

Υποψήφιο για Oscar κοστουμιών(Moidele Bickel),αγνοήθηκε από την Ακαδημία αδικαιολόγητα στην κατηγορία της μουσικής,του γυναικείου ρόλου και στην ξενόγλωσση ταινία (σημειωτέον ήταν η χρονιά του »Ψεύτης Ήλιος»). Στο Φεστιβάλ Καννών κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής και Α’ γυναικείου ρόλου,όχι όμως για την Isabelle Adjani αλλά για την Virna Lisi,δημιουργώντας σκάνδαλο στο Φεστιβάλ, αποκαλύπτωντας πως η Catherine Deneuve ως αντιπρόεδρος της τότε επιτροπής άσκησε πίεση στον τότε πρόεδρο Clint Eastwood να δώσει το βραβείο στην Virna Lisi (συγκλονιστική ως Αικατερίνη των Μεδίκων αλλά σαφέστατα β’ ρόλος και υποδεέστερος από αυτόν της Adjani) λόγω φιλίας που τις συνέδεε.

Το ματωμένο φόρεμα της Μαργκό στην αφίσα της ταινίας, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες και η »Βασίλισσα Μαργκό» είναι μια από τις κλασσικές ταινίες που στο πέρασμα των χρόνων θα βλέπουμε ξανά και ξανά για να διασταυρώνουμε το βλέμμα μας με τα γεμάτα θλίψη μάτια της Isabelle Adjani.

Δείτε παρακάτω το trailer

 

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ