This is Classic: The Birds (1963)

Ψυχαναλυτική ή θρησκευτική επεξήγηση στο απόλυτο αριστούργημα που 50 χρόνια μετά δεν μπορεί ούτε να αντιγραφεί αλλά ούτε ο χρόνος να το φθείρει

128191963:O μεγάλος μετρ Alfred Hitchcock τρία χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του Ψυχώ,αποφασίζει να κάνει μια ταινία που χρίζει…ψυχανάλυσης.Βασισμένο στην ιστορία της Daphne Du Maurier και με πρωτοποριακά εφέ για την εποχή της, άνοιξε τον δρόμο για τις μεγάλες ταινίες καταστροφής της δεκαετίας του ’70 και δεκάδες άλλες με τα στοιχεία της φύσης να στρέφονται ενάντια στον άνθρωπο.Κυρίες και κύριοι,μπείτε στο χρυσό κλουβί σας διότι στο This is Classic απελευθερώνουμε »Τα Πουλιά» του Alfred Hitchcock.

Η Μέλανι Ντάνιελς (Tippi Hedren) , γνωρίζεται σε ένα κατάστημα πτηνών με τον μεγαλοδικηγόρο Μιτς (Rod Taylor) .Γοητευμένη μαζί του, θα αγοράσει ένα ζευγάρι ερωτευμένων παπαγάλων ,δώρο για τα γενέθλια της μικρής του αδελφής.Θα πάει να τον βρει στο Bodega Bay,αλλά λίγο πριν την συνάντηση τους ένας γλάρος θα της επιτεθεί. Η Μέλανι γνωρίζει την δασκάλα του χωριού που είναι επίσης ερωτευμένη με τον Μιτς, αλλά και την μητέρα του η οποία θα την υποδεχθεί ψυχρά λόγω της υπερβολικής προσήλωσης-οιδιπόδειο-με τον υιό της.Κατά την διάρκεια μιας υπαίθριας γιορτής,άκακα μέχρι τότε πουλιά θα επιτεθούν στα παιδιά και μέσα σε λίγες ώρες οι επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν με τα πουλιά να κυριεύουν την πόλη και τους ανθρώπους να παραμένουν οχυρωμένοι στα σπίτια-κλουβιά τους προκειμένου να σωθούν.

Ψυχαναλυτική ή θρησκευτική επεξήγηση στο απόλυτο αριστούργημα που 50 χρόνια μετά δεν μπορεί ούτε να αντιγραφεί αλλά ούτε ο χρόνος να το φθείρει; Ψυχαναλυτικά η αντίδραση της μητέρας στον ερωτικό δεσμό του Μιτς και της Μέλανι πυροδοτεί την επίθεση των πουλιών.Δηλαδή τα πουλιά εκτελούν τις ψυχολογικές και ερωτικές επιθυμίες των πρωταγωνιστών (η Δασκάλα ερωτικό εμπόδιο στον δεσμό του Μιτς και της Μέλανι είναι το πρώτο θύμα) .Και μια θρησκευτική εξήγηση με την έννοια της τιμωρίας και του Χάους ,για την αλαζονεία του ανθρώπου.Το μεγάλο ατού της ταινίας όμως είναι οτι ο Χίτσκοκ δεν επιλέγει καμία εξήγηση και δεν αιτιολογεί ούτε με επιστημονικά αλλά ούτε και με φιλοσοφικά επιχειρήματα την επιθετικότητα των πουλιών.

799741-production-still-from-the-birds-1963

Η αντιστροφή των ρόλων στην ταινία αποτελεί το Α και το Ω.Η ταινία ξεκινάει με τον Μιτς και την Μέλανι στο κατάστημα με τα πουλιά μέσα στα κλουβιά αλλά τελειώνει με τα πουλιά κυρίαρχα και τους ανθρώπους να μπαίνουν στα κλουβιά-σπίτια-αυτοκίνητα για να σωθούν.Θυμηθείτε απλά την σκηνή στο φινάλε με την Τίπι Χεντρεν να μεταφέρεται στο αμάξι σαν ένα πληγωμένο πουλί,μια ανέκφραστη γυναίκα πτηνό.
Ειδικά γυμνασμένα πουλιά,μακέτες,διαφάνειες και κινούμενα σχέδια επιστρατεύτηκαν προκειμένου να γυρίσει ο Χίτσκοκ τις σκηνές με τις επιθέσεις των πουλιών.Η μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν σε συνδυασμό με την ψυχρή γοητεία της Τίπι Χέντρεν,της τρίτης μούσας του σκηνοθέτη μετά την Γκρέις Κέλλυ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν,συμπληρώνουν το εφιαλτικό σκηνικό του Bodega Bay.

5834

Υποψήφιο για Oscar ειδικών εφέ, (έχασε από την Κλεοπάτρα του Μάνκιεβιτς) ,η ταινία είχε στην εποχή της μια μέτρια υποδοχή από τους κριτικούς αλλά και εισπρακτικά δεν είχε την την επιτυχία που περίμενε η Universal.Η κινηματογραφική Ιστορία όμως και ο χρόνος είχε εντελώς άλλη άποψη και έτσι αυτό το μεγάλο Χιτσκοκικό έργο, παρέμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου ως μία από τις κορυφαίες ταινίες του μετρ του σασπένς και του άγνωστου Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Καναβούρι κανείς;

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ