This is Classic TV: Married With Children

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης Όταν μιλάμε για τηλεόραση και οικογένεια, μια είναι αυτή που έρχεται πρώτη στο μυαλό μας, αυτή του Married With Children, ή Παντρεμένοι με...

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης

2414346-married_with_children_2Όταν μιλάμε για τηλεόραση και οικογένεια, μια είναι αυτή που έρχεται πρώτη στο μυαλό μας, αυτή του Married With Children, ή Παντρεμένοι με Παιδιά. Σήμερα επισκεπτόμαστε τους Bundy!Ήταν 5 Απριλίου του 1987, όταν στην Αμερικάνικη Τηλεόραση εμφανιζόταν ένας δύστροπος, γκρινιάρης παπουτσής, για να αποδομήσει το αμερικάνικο όνειρο και να γελειοποιήσει το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια.

Ο Al Bundy(Ed O’Neill), ο δικός μας υποψήφιος για το 50 Shades of Grey, είναι ο πρώτος πάτερ φαμίλιας, ο πατέρας που κανείς ποτέ δε θα ήθελε να έχει, αλλά όλοι θα θέλαμε να τον κεράσουμε μια μπύρα για τα βάσανα του, συνοδευμένη από την αγαπημένη του μπριζόλα, που ποτέ δεν γεύτηκε στο σπίτι. Τουλάχιστον όχι χωρίς να πρέπει να τη ξεπληρώσει με σεξ με τον κοκκινόμαλλο εφιάλτη που άκουγε στο όνομα Peggy.

massage

Η Peggy Bundy(Katey Sagal), πολύ πριν τα ριαλιτι που γελοιοποιούσαν των πρωταγωνιστή και αποβλάκωναν τον θεατή, αποτέλεσε τον εκφραστή των γελοίων συνηθειών και της κουλτούρας των oprah-victims housewives του 80-90. Ενσαρκώνοντας αυτόν τον ρόλο, σάρκαζε αλύπητα τα τηλεοπτικά πρότυπα που καλλιεργούνταν στην λεγόμενη middle-class, την απόλυτη κενότητα της ζωής γυναικών που ζούσαν από τους άντρες τους, δήθεν μεγαλώνοντας τα παιδιά τους, αλλά στην πράξη βαθαίνοντας μονάχα την λακκούβα του καναπέ μπροστα στην τηλεόραση. Μεγαλώνοντας τα παιδιά με τέτοια πρότυπα ήταν φυσικό να βγουν βλαστάρια.

Τα δυο παιδιά ο γιος και η κόρη. Η Kelly Bundy(Christina Applegate) θα αποτελέσει την φαντασίωση κάθε έφηβου της εποχής και θα ταυτόχρονα την προσωποποίηση του όρου χαζοαμερικάνα (που σημαίνει όχι χαζή, αλλά πολύ χαζή, «εύκολη», με προοπτική να γίνει μονάχα μια άλλη εκδοχή της μητέρας της). Ο συγκεκριμένος όρος πλέον θα αποκτήσει μονάχα επίδοξες διεκδικήτριες, αλλά καμία άλλη επάξια να τον φέρει. Από την άλλη έχουμε τον μοναδικά χαμένο κορμί, looser, Bud Bundy(David Faustino), το καμάρι του Σικάγο και του αυτοερωτισμού, ο οποίος θα πάρει από τον πατέρα του μονάχα την αφραγκοσύνη και το τιμημένο όνομα που δεν επιτρέπει την χρήση πιστωτικών καρτών σε δέκα πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτή η οικογένεια έχει για συνδετικό κρίκο την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που οδήγησε τον ήρωα του Polk High να απαρνηθεί μια καριέρα στο ράγκμπυ και να παντρευτεί την Peggy και μια σαδομαζοχιστική αγάπη, που τους κρατά με μίσος δεμένους μαζί, αλλά και ενωμένους απέναντι σε όποιον θα τολμήσει να πει κουβέντα ενάντια στο τιμημένο όνομα των Bundy.

Married with Children03

Σε κάθε κλασσικό αμερικάνικο sitcom φυσικά υπάρχουν και οι γείτονες. Η γυναίκα-κότα  Marcy D’Arcy(Amanda Bearse), θα αποτελέσει το alter ego του Al Bundy από πολλές πλευρές. Καθωσπρεπική, ευκατάστατη, υπερβολικά ενεργητική και με άποψη για τα πάντα, που πρακτικά σήμαινε να έχει παντα την αντίθετη άποψη από τον Bundy και με την δυνατότητα να αλλάξει και σύζυγο στα μέσα της σειράς. Από τον συμπαθή, νωχελικό Steve (David Garrison), στον άφραγκο μοντέλο Jefferson (Ted McGinley) που θα της ξεπληρώσει μια νύχτα μέθης με αιώνια δεσμά. Στην σειρά θα πρωταγωνιστήσουν και δυο σκυλιά, ο Buck, μέχρι το ’95 και ο Lucky μέχρι το ’97, ενώ θα οι κύριοι χαρακτήρες θα πλαισιωθούν και από μερικούς ακόμα, κύρια προς το τέλος της σειράς.

Φυσικά σε μια σειρά που κράτησε 11 χρόνια παρέλασαν εκατοντάδες ακόμα ηθοποιοί, μερικοί διάσημοι τότε, άλλοι διάσημοι μετέπειτα, όπως ο Jon Lovitz, ο Bubba Smith(ο Hightower της Μεγάλης των Μπάτσων σχολής), ακόμη και ο Matt LeBlanc σε 3 επεισόδια το 1991, ως Vinnie Verducci, ο οποίος χαρακτήρας μάλιστα θα πάρει τη δική του σειρά που δε θα περπατήσει όμως, καταλήγοντας μετά στο Friends. Και βέβαια, κυριολεκτικά παρέλαση έκαναν εντυπωσιακές γυναίκες όπως οι Pamela Anderson, Traci Lords και αμέτρητες άλλες, ενώ δε θα μπορούσαν να λήψουν και cameo εμφανίσεις όπως αυτή του James Brown, αλλά και των ιδιαίτερα διάσημων στην Αμερική Jerry Springer, King Kong Bundy και Terry Bradshaw κ.α. .

Η ιδέα της σειράς ήταν, όπως είπαμε να αποδομήσει την Τέλεια Αμερικάνικη Οικογένεια, κύρια, όπως αυτή παρουσιαζόταν στο The Cosby Show. Μάλιστα, ο πρώτος τίτλος που προτάθηκε ήταν ακριβώς “Not The Cosbys”. Όταν λοιπόν ο Ed O’Neill περνούσε από οντίσιον, οι παραγωγοί του ζήτησαν απλά να περπατήσει προς το σαλόνι, σαν να επιστρέφει σπίτι. Ο O’Neill στάθηκε στην πόρτα, πήρε μια βαθιά ανάσα, κατέβασε τους ώμους σαν μόλις να είχε ηττηθεί και μπήκε στο σαλόνι. Οι παραγωγοί μόλις είχαν βρει τον πρωταγωνιστή τους! Ο Ed O’Neill είναι μάλιστα ο μόνος από το καστ ο οποίο εμφανίζεται στο σύνολο των επεισοδίων καθώς οι υπόλοιποι ρόλοι ξεκίνησαν αρχικά με άλλους ηθοποιούς.

Married with Children03 (1)

Η αλήθεια είναι ότι ένα τόσο αντισυμβατικό τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν θα έβρισκε εύκολα αποδοχή. Όταν το FOX ξεκίνησε να προβάλει την σειρά, το ίδιο το FOX ήταν άγνωστο, και η σειρά είχε μικρή τηλεθέαση στα πρώτα επεισόδια. Χρειάστηκε η εκστρατεία της κας Terry Rakolta, «ακτιβίστρια» υπέρ των οικογενειακών αξιών, η οποία προσβλήθηκε από το επεισόδιο 3, και ξεκίνησε σειρά διαμαρτυριών για την ακύρωση της σειράς. Το αποτέλεσμα ήταν, αν και κάποιοι σπόνσορες της σειράς αποσύρθηκαν, η δημοφιλία της σειράς να εκτοξευτεί και ο κόσμος να ανακαλύψει τους δυσλειτουργικούς Bundy.

11 χρόνια επιτυχίας αργότερα, με μια κούραση φυσικά προς το τέλος, αλλά πάντα με σαρδόνιο χιούμορ, χωρίς έλεος απέναντι στο αμερικάνικο όνειρο-πρότυπο η σειρά μέτρησε συνολικά 34 υποψηφιότητας βραβείων μεταξύ των οποίων Χρυσής Σφαίρας, και Έμμυ για Καλύτερη Σειρά, Α Ανδρικού Ρόλου, Α Γυναικείου Ρόλου κ.α., χωρίς ποτέ όμως να κερδίσει κάποιο μεγάλο βραβείο.

Από τους πρωταγωνιστές ο Ed O’Neill συνεχίζει με επιτυχία τον ρόλο του πατέρα στο Modern Family, στο πλευρό της Sofía Vergara. Η Christina Applegate έχει μια αξιοπρεπή καριέρα με ρόλους σε διάφορες σειρές και ταινίες, όπως και η Katey Sagal στο Sons of Anarchy, ενώ ο David Faustino εμφανίζεται σε λιγότερο γνωστές σειρές.

Το Married With Children, έδεσε τέλεια με τον τραγούδι του Sinatra “Love and Marriage”, των τίτλων αρχής και τέλους (το οποίο είχε αφαιρεθεί όμως από τα DVD της σειράς). Μια δυσαρμονική, αλλά υπέροχη αίσθηση ενότητας και αντίθεσης, αγάπης και μίσους, ομορφιάς και ασχήμιας που αγαπήθηκε από εκατομύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτέλεσε την βάση δεκάδων προσπαθειών αντιγραφής του και προβάλεται ακόμη σε πολλές χώρες.

και Bonus…

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ